Tema: Økonomi

BRICS-lederne mødtes til et tre dage langt topmøde i august. BRICS er Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika. Den russiske leder Putin var ikke personligt til stede – han har også rigeligt at se til!


30.
august
2023
Læst: 221 gange.

En inflations-tsunami hærger verdensøkonomien og skaber økonomisk uorden – i nogle tilfælde endda akutte politiske kriser – i de lande, der rammes.


25.
oktober
2022
Læst: 415 gange.

Enhver sand kapitalist ved, hvornår der kan tjenes penge på en krise. Det gælder også i kølvandet på coronaen og den igangværende krig i Ukraine. To kriser, der med politikernes hjælp forgylder den økonomiske elite som aldrig før.


27.
september
2022
Læst: 618 gange.

Siden starten på corona-pandemien er den offentlige gæld i eurozonen vokset med 20 procent i gennemsnit. Årsagen til denne stigning er ligetil: I stedet for at finde de nødvendige nye ressourcer ved at beskatte den rigeste ene procent og de store selskaber, så har regeringerne foretrukket at optage lån, og på den måde forøget byrden af illegitim gæld.


22.
december
2021
Læst: 1133 gange.

Da Covid-19-pandemien satte en økonomisk krise i gang, var det første modtræk næsten alle steder at sprøjte likviditet ud på de finansielle markeder og stifte mere offentlig gæld. Dette er endt med at gavne den spekulative storkapital. Og på samme tid har det sået frøene til en gældsfælde, hvis virkninger vi vil se i de kommende år, siger Eric Toussaint, talsmand for Komiteen for Sletning af Illegitim Gæld (CADTM)


23.
juni
2021
Læst: 1133 gange.

Finansloven for 2021 er landet mellem regeringen og det parlamentariske grundlag. Det er en finanslov uden hverken nye eller opsamlede forringelser gennemført alene med højrefløjen i årets løb. Men det er også en finanslov uden fuld genopretning af velfærden og uden en tilstrækkelig og varig finansiering af klimaindsatsen. Konflikterne er skudt til hjørne med finansloven, som løfter velfærden en smule og finansierer udgifterne ved øget statsgæld.


15.
december
2020
Læst: 2571 gange.

Regeringens grønne skattereform er pyntegrønt. Reelt er der blot tale om mindre afgifts-ændringer – som erhvervslivet kompenseres for. Ingen krav om miljøvenlige investeringer, kun venlige henstillinger.


29.
november
2020
Læst: 1266 gange.

Mange på venstrefløjen har siden 1980 brugt begrebet “neoliberalisme” til at analysere kapitalismen. Men flere – også blandt liberale økonomer – mener nu, at det traditionelle koncept om neoliberalisme ikke længere er tilstrækkeligt til at definere den globale kapitalismes aktuelle karakter.


13.
april
2020
Læst: 1890 gange.

Donald Trump var på vej fra Indien med Air Force One, da aktiemarkederne begyndte at falde for to uger siden. Han holdt sig vågen på hele turen og var rasende. Det fortælles, at han var oppe i 48 timer uafbrudt, før han endelig holdt en offentlig tale om onsdagen.


21.
marts
2020
Læst: 1568 gange.

Fra midten af 2019 har vi gennemlevet et forstadie til en dyb krise i den globale kapitals vigtigste sektor: Bilindustrien, kapitalismens vigtigste fremstillingssektor, står over for en krise. I 2018 faldt den samlede bilproduktion i Tyskland. I juni 2019 var der et markant fald på 4,7 procent i nye indregistreringer (sammenlignet med juni 2018). I august meddelte producenterne, at der bare i Tyskland var forsvundet mere end 30.000 arbejdspladser.


21.
november
2019
Læst: 1563 gange.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
category.php