Tema: Historie

Opbakningen bag den seneste tids demonstrationer for solidaritet med Palæstina, og den gejst, der har kendetegnet dem, har sendt chokbølger gennem vores magthaveres kontorer, og gjort dem ude af sig selv af forbitrelse. Her er historien bag en af bevægelsens bedst kendte paroler, dens opfordring til en étstats-løsning, og dens bestræbelser for at nå frem til en varig fred.


8.
november
2023
Læst: 693 gange.

I de meget store demonstrationer imod krigen i Gaza var der mange progressive unge jøder, der deltog. De er udtryk for en fornyet interesse for den jødisk socialistiske internationalismes traditioner, som kommer lige i rette tid.


6.
november
2023
Læst: 377 gange.

Takket være medborgere her i landet blev 95 procent af de danske jøder reddet i sikkerhed i Sverige under den tyske besættelse, herunder 1200 børn. Men mange børn blev ladt tilbage i Danmark, da deres forældre flygtede. Den nu 82 årige Robert Refby var en af dem.


30.
september
2023
Læst: 557 gange.

Miguel Lawner sad i flere år i fængsel efter militærkuppet i Chile i 1973 og kom senere til Danmark som politisk flygtning. Som chef for byfornyelse under Folkeenhedens (1970-73) regering ser han tilbage på begejstringen efter den venstreorienterede regerings valgsejr.


30.
august
2023
Læst: 476 gange.

Hugo Blanco, den peruanske revolutionære bondeleder, tidligere parlamentsmedlem, forkæmper for oprindelige folks rettigheder og for miljøet, er død efter kort tids sygdom.


28.
juni
2023
Læst: 522 gange.

Vi har i dag modtaget den triste besked om Esteban Volkovs død. Han blev 97 år. Volkov var Trotskijs barnebarn og brugte det meste af sit lange liv på at forsvare mindet om hans bedstefar og hans politiske virke.


23.
juni
2023
Læst: 616 gange.

I sine to mest berømte romaner Kammerat Napoleon og 1984 kom George Orwell med en advarsel til sine læsere, der fortrinsvis bestod af folk på den engelske venstrefløj. Som socialist gennem hele sit liv advarede han mod faren fra den totalitære stat – en fare man burde tage i betragtning, hvis man ville sikre en mere lige og retfærdig fremtid for arbejderklassen.


19.
juni
2023
Læst: 406 gange.

Nina Trige Andersens bog om organisering og faglig identitet på velfærdsstatens kontorer graver dybt og gør os klogere på, hvilke modsætninger der har skabt fagforeningen HK Kommunal. Det handler både om splittelser, svigt og tab, men også om store omvæltninger og sejre.


17.
juni
2023
Læst: 1297 gange.

Ernest Mandel blev født for 100 år siden og var en af sin tids største politiske tænkere. Fra sin teenageaktivisme i den antinazistiske modstandskamp til sine sidste dage var Mandel en kompromisløs forsvarer af socialistiske idealer og arbejderklassens interesser.


25.
maj
2023
Læst: 411 gange.

Victor Serge er til alle tiden min yndlings socialist, det indrømmer jeg gerne. Det er jo rigtigt nok, at Serge manglede Marx’ styrke når det drejede sig om økonomisk og historisk analyse, manglede Lenins strategiske og taktiske instinkt eller Trotskijs organisatoriske styrke. Men Serge står nu øverst på min liste af helt andre grunde: hans enestående ærlighed.


24.
april
2023
Læst: 445 gange.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
category.php