Tema: Historie

Den 27. november for 90 år siden blev der i København holdt et møde, hvor den russiske revolutionsleder Leo Trotskij talte. Det blev holdt trods hyl og skrig fra både kongefamilien og kapitalisternes Berlingske Tidende og fra stalinisterne i DKP.


21.
november
2022
Læst: 4525 gange.

Trotskij skrev denne artikel i juli 1938, midt i de voksende inter-imperialistiske konflikter i opløbet til Anden Verdenskrig. Den giver revolutionære og krigsmodstandere en metode til at afklare, hvordan man på samme tid kan kæmpe mod imperialismen og samtidig praktisere solidaritet med befrielseskampe og revolutioner. Vi har oversat teksten, fordi der er blevet refereret til den i flere indlæg i debatten om krigen i Ukraine.


5.
oktober
2022
Læst: 397 gange.

Der florerer en masse vrøvl om Gorbatjov på de sociale medier. Det var ikke ham, der gav revolutionen dødsstødet – revolutionen havde været død, mindst siden Stalin tog magten i 1928.


20.
september
2022
Læst: 323 gange.

I sommeren 1938 drog to unge mænd fra København over Paris til den spanske grænse på cykel, på en tandem. Væk fra arbejdsløsheden, lyst til lidt eventyr, politiske opgaver i det store udland for den venstreopposition, de tilhørte.


1.
september
2022
Læst: 419 gange.

Socialdemokratiets og dele af fagbevægelsens lidet glorværdige roller under besættelsen, beskrives i ny bog. Nok var muligheden for at modstå tyskerne begrænsede, men var det nu også nødvendigt at gå så langt, som man gjorde.


17.
august
2022
Læst: 424 gange.

’Forestil dig den umulige tanke, at Ioseb Jughashvili som et lille, senet barn, hvis interesser centrerede sig om sang, brydning, poesi, georgisk ortodoksi og nationalisme, kunne være død af tyfus eller omkommet i Sibiriens kulde eller via en velrettet kugle. På trods af dette blev han løftet op over modstand og fjender, op til tinderne af en falmende revolutionær statsmagt.’


4.
august
2022
Læst: 444 gange.

Myten om Churchill vil atter en gang blive manet frem, til forsvar for militarisme og krig. Lindsey German hylder i denne anmeldelse Tariq Alis afsløring af myterne om den imperialistiske og krigsliderlige Winston Churchill.


21.
maj
2022
Læst: 623 gange.
Nej til nye atomraketter

I 1980’erne havde centrum-venstre et alternativ til det borgerlige Danmarks blinde accept af USA/NATO’s atomoprustning. Nødvendigheden af en anden udenrigs- og sikkerhedspolitik er ikke blevet mindre med tiden.


6.
maj
2022
Læst: 618 gange.

Udtrykket “under arbejderkontrol” er – desværre – ikke et, vi er vant til at høre. Men for tyve år siden begyndte keramik produceret på Zanon-fabrikken i Neuquén i Argentina at få netop disse stolte ord trykt på sig. Historien om de arbejdere, der overtog fabrikken, er fuld af vigtig lærdom for revolutionære.


2.
maj
2022
Læst: 671 gange.

Den 20. januar 1942 samledes i en villa i berlinerforstaden Wannsee højtstående medlemmer af det nazistiske bureaukrati, SS, Gestapo og efterretningstjenesten, for at koordinere den endelige udryddelse af Europas jøder.


16.
januar
2022
Læst: 767 gange.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
category.php