Tema: Historie

I 1976 arrangerede International Marxist Group et seminar om Fjerde Internationales historie i London, hvor Ernest Mandel holdt oplæg. Den følgende tekst er et uddrag heraf.


6.
februar
2023
Læst: 281 gange.

Den 30. januar 1933 blev Adolf Hitler, leder af NSDAP – det National-Socialistiske Tyske Arbejderparti), udnævnt til Rigskansler, og ved det efterfølgende valg til Rigsdagen sikrede NSDAP sig absolut flertal sammen med samarbejdspartiet DNVP, ikke mindst fordi politiske modstandere var blevet terroriseret under valgkampen.


31.
januar
2023
Læst: 164 gange.

En ny bog om en mand, der omkom ved en voldsom togulykke for over hundrede år siden. Hvorfor dog, og hvem forbinder ham i dag med noget af det, der er opnået? Han hjalp mange – ikke mindst børn og tjenestefolk. En inspirator – også for nutiden.


5.
december
2022
Læst: 577 gange.

Den 27. november for 90 år siden blev der i København holdt et møde, hvor den russiske revolutionsleder Leo Trotskij talte. Det blev holdt trods hyl og skrig fra både kongefamilien og kapitalisternes Berlingske Tidende og fra stalinisterne i DKP.


21.
november
2022
Læst: 4983 gange.

Trotskij skrev denne artikel i juli 1938, midt i de voksende inter-imperialistiske konflikter i opløbet til Anden Verdenskrig. Den giver revolutionære og krigsmodstandere en metode til at afklare, hvordan man på samme tid kan kæmpe mod imperialismen og samtidig praktisere solidaritet med befrielseskampe og revolutioner. Vi har oversat teksten, fordi der er blevet refereret til den i flere indlæg i debatten om krigen i Ukraine.


5.
oktober
2022
Læst: 599 gange.

Der florerer en masse vrøvl om Gorbatjov på de sociale medier. Det var ikke ham, der gav revolutionen dødsstødet – revolutionen havde været død, mindst siden Stalin tog magten i 1928.


20.
september
2022
Læst: 525 gange.

I sommeren 1938 drog to unge mænd fra København over Paris til den spanske grænse på cykel, på en tandem. Væk fra arbejdsløsheden, lyst til lidt eventyr, politiske opgaver i det store udland for den venstreopposition, de tilhørte.


1.
september
2022
Læst: 540 gange.

Socialdemokratiets og dele af fagbevægelsens lidet glorværdige roller under besættelsen, beskrives i ny bog. Nok var muligheden for at modstå tyskerne begrænsede, men var det nu også nødvendigt at gå så langt, som man gjorde.


17.
august
2022
Læst: 509 gange.

’Forestil dig den umulige tanke, at Ioseb Jughashvili som et lille, senet barn, hvis interesser centrerede sig om sang, brydning, poesi, georgisk ortodoksi og nationalisme, kunne være død af tyfus eller omkommet i Sibiriens kulde eller via en velrettet kugle. På trods af dette blev han løftet op over modstand og fjender, op til tinderne af en falmende revolutionær statsmagt.’


4.
august
2022
Læst: 566 gange.

Myten om Churchill vil atter en gang blive manet frem, til forsvar for militarisme og krig. Lindsey German hylder i denne anmeldelse Tariq Alis afsløring af myterne om den imperialistiske og krigsliderlige Winston Churchill.


21.
maj
2022
Læst: 734 gange.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
category.php