Tema: Arabiske revolutioner 2011-21

Læren af kampene i Sudan, Syrien og Palæstina: Vi befinder os i en epoke med oprør og masseopstande. I kølvandet på krisen i 2008 har der været en iøjnefaldende stigning i antallet af oprør og revolutioner på globalt plan.


22.
august
2023
Læst: 643 gange.

I den følgende tekst analyserer et kollektiv af eksilsyrere og deres kammerater, hvordan deres erfaringer fra den syriske revolution kan belyse bestræbelserne på støtte modstanden mod invasionen i Ukraine og antikrigsbevægelsen i Rusland.


27.
marts
2022
Læst: 1531 gange.

Den 25. juli 2021 afsatte Tunesiens præsident Kais Saied regeringen, opløste parlamentet og tildelte sig selv vidtstrakte beføjelser. Alle disse handlinger sætter spørgsmålstegn ved den demokratiske ramme og rettigheder, som blev opnået, da diktator Ben Ali blev sat fra magten i 2011.


9.
november
2021
Læst: 1057 gange.

Fordi palæstinensiske flygtninge i millionvis er integreret i Mellemøsten og i mindre grad i Nordafrika, er deres nationale og klassemæssige kamp flettet sammen med massernes kamp i hele regionen.


30.
juli
2021
Læst: 1663 gange.

Det vakte opmærksomhed i europæisk presse, da præsident Erdoğan for nylig rejste sigtelser imod ledelsen af Folkets Demokratiske Parti (HDP) for at have opfordret til vold i en række tyrkiske byer omkring situationen i Kobane helt tilbage i oktober 2014 – for seks år siden. I en artikel i den uafhængige tyrkiske avis Gazete Duvar har den tidligere medformand for  HDP, Selahattin Demirtaş, detaljeret redegjort for, hvordan det var præsident Erdoğan selv, der iværksatte massakrerne og brandstiftelserne, der netop var rettet mod, og gik ud over, HDP-medlemmer.


16.
november
2020
Læst: 1465 gange.

Sudan bevæger sig fra en græsrodsrevolution til en postrevolutionær regeringsstruktur og fra militær til civilt herredømme, og det sker i en verden, hvor protester er blevet sat på pause. Får revolutionen en hård landing?


5.
juli
2020
Læst: 1807 gange.

I dette interview diskuterer Mellemøst-eksperten Gilbert Achcar med den amerikanske journalist Ashley Smith, hvordan priskrigen mellem de olieeksporterende lande i Mellemøsten har påvirket verden, de aktuelle revolutionære aktiviteter, som vil kunne føre frem til et nyt “arabisk forår” samt hvordan venstrefløjen i USA er nødt til genoplive den sande betydning af internationalisme.


1.
juni
2020
Læst: 1436 gange.

Den vigtigste nøgle til sociale forandringer og genopbygning af en helhedsverden, og af livet og samfundet, er at starte der, hvor undertrykkelsen begynder, siger Jiyan, en tysk internationalist i Nordsyrien, i dette interview.


26.
maj
2020
Læst: 1511 gange.

Rima Majed er adjunkt i sociologi ved Institut for Sociologi, Antropologi og Medievidenskab ved American University of Beirut. Hun talte med Shireen Akram-Boshar, en socialistisk aktivist bosat i Boston, om oprøret i Libanon.


23.
februar
2020
Læst: 3252 gange.

De seneste måneder har medierne være oversvømmet af nyheder om oprørene i Mellemøsten: Sudan, Algeriet og Tunesien efterfulgt af Ægypten, Libanon, Irak og endelig Iran. Journalisternes forsøg på at fange udviklingen er ved at løbe tør for klicheer: arabisk forår, ørkenblomster, der myldrer frem efter regn, det arabiske efterår.


2.
december
2019
Læst: 2008 gange.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
category.php