Tema: Sydeuropa

En kortere arbejdsuge er blevet et tema i den franske valgkamp op til præsidentvalget. De franske arbejdere tilkæmpede sig en 35 timers arbejdsuge i 2000, men arbejdsgiverne omgås loven. Mange arbejdere kræver nu en 32 timers arbejdsuge. Det franske overenskomstsystem er anderledes end det danske, men de marxistiske argumenter for en reduktion af arbejdstiden og for, hvordan sådan en kamp kan vindes, gælder for arbejdere i alle lande.


2.
januar
2022
Læst: 307 gange.

Den årlige mindehøjtidelighed for revolten og massakren på studenterne på Polyteknisk Universitet under oberstjuntaen i 1973 er det troværdige barometer for den sociale og politiske temperatur i Grækenland.


6.
december
2021
Læst: 283 gange.

Den socialdemokratiske mindretalsregering har indtil nu overlevet på støtte fra Bloco de Esquerda (Venstreblokken) og Partido Comunista (PCP). Men den 27. oktober stemte de sammen med de borgerlige partier imod forslaget til finanslov, hvorefter præsidenten opløste parlamentet og udskrev nyvalg.


18.
november
2021
Læst: 287 gange.

Den nationale strejke- og demonstrationsdag, som fagforeningerne CGT, FO, FSU og Solidaires havde indkaldt til i Frankrig den 5. oktober, kommer ikke til at gå over i historien. Det var ikke en fiasko, men mobiliseringerne var kun middelmådige, hvad demonstrationerne angik, og svage, når det kom til strejkerne.


8.
november
2021
Læst: 314 gange.

Det er helt i orden at opfordre til et forbud mod fascistiske partier og organisationer på den yderste højrefløj, men man skal ikke have nogen illusioner om, at truslen derfra vil forsvinde som følge af handlinger gennemført af kapitalistiske institutioner.


27.
oktober
2021
Læst: 506 gange.

Som protest mod en ny lov, der generelt bliver anset for at være et skridt på vejen til privatisering af uddannelserne, nedlagde lærerne arbejdet over hele Grækenland.


14.
oktober
2021
Læst: 362 gange.

Siden juli har der været talrige demonstrationer mod Macrons nye sundhedspas. Dan La Botz fra New Politics interviewer professor John Barzman, bosat i Paris, om betydningen af demonstrationerne, både i dag og for det kommende præsidentvalg.


30.
september
2021
Læst: 357 gange.

Situationen i Italien karakteriseres ved, at pandemien har bidt sig fast, hvordan regeringen håndterer den, og at arbejdsgiverne har benyttet genopretningsplanerne til et angreb på løn- og ansættelsesforhold.


30.
september
2021
Læst: 274 gange.

I Italien har det postfascistiske parti Fratelli d’Italia (Italiens Brødre) overhalet det højrepopulistiske parti Lega, og er nu med 20,5 procent landets største parti. Tilsammen ville de to partier få over 40 procent af stemmerne, hvis der havde været valg medio august. Med Silvio Berlusconis Forza Italias ca. 7 procent, ville de tre partier råde over knap halvdelen af alle stemmer. Mindst ét af partierne regerer i dag 15 af landets 20 regioner. Hvordan er det gået så galt?


2.
september
2021
Læst: 680 gange.

For omtrent en måned siden mislykkedes Pablo Iglesias’ forsøg på at bremse højrefløjens fremgang i regionalvalgene i Madrid. Nederlaget blev et personligt vendepunkt for ham, og han trak sig fra alle sine ledende poster i partiet Unidad Podemos og i PSOE’s regering.


30.
august
2021
Læst: 570 gange.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
category.php