Tema: Teori

Jeg skal i gang med en anmeldelse om ”nordisk socialisme”. Men det er svært, ikke bare fordi krigen nu raser i Europa og fordi husene styrter sammen om indbyggerne i Mauripol, Kiev og mange andre byer, og fordi flygtningestrømmen til stadighed tager til.


9.
april
2022
Læst: 1622 gange.

En kortere arbejdsuge er blevet et tema i den franske valgkamp op til præsidentvalget. De franske arbejdere tilkæmpede sig en 35 timers arbejdsuge i 2000, men arbejdsgiverne omgås loven. Mange arbejdere kræver nu en 32 timers arbejdsuge. Det franske overenskomstsystem er anderledes end det danske, men de marxistiske argumenter for en reduktion af arbejdstiden og for, hvordan sådan en kamp kan vindes, gælder for arbejdere i alle lande.


2.
januar
2022
Læst: 1544 gange.

Vi lever i en tid, hvor der både er presserende brug for kritik af kapitalismen og åbenlyse forudsætninger for projektet. Den seneste finanskrise, problematisk og utilstrækkelig håndtering af corona-pandemien og naturligvis det helt overordnede perspektiv den globale opvarmning. Til sammen viser de helt klart, at kapitalismens fundamentale logik og den verden som den former, ikke kan håndtere endsige løse menneskehedens vigtigste problemer.


18.
november
2021
Læst: 595 gange.

Michel Foucault karakteriserede i 1979 nyliberalismen som en generalisering af markedets økonomiske form til hele det sociale system. Det er denne tese om det famøse og forkætrede begreb, buzzword og skældsord nyliberalisme, som den norske forfatter Linn Stalsberg udfolder i “Det er nok nu”, der nu foreligger på dansk i Magne Pihls fremragende oversættelse.


6.
november
2021
Læst: 1851 gange.

Mange venstreorienterede partier i Europa ser i dag deltagelse i en centrum-venstreregering som den eneste realistiske måde til at få gennemført reformer. De retfærdiggør ofte dette skridt med, at hvis et venstreorienteret parti sidder med i regering, så vil det som minimum blokere for de værste politiske tiltag og forhindre, at mere reaktionære partier kommer til magten.


12.
oktober
2021
Læst: 670 gange.

For omtrent en måned siden mislykkedes Pablo Iglesias’ forsøg på at bremse højrefløjens fremgang i regionalvalgene i Madrid. Nederlaget blev et personligt vendepunkt for ham, og han trak sig fra alle sine ledende poster i partiet Unidad Podemos og i PSOE’s regering.


30.
august
2021
Læst: 1076 gange.

Folk på venstrefløjen er begyndt at bruge begrebet ”Global Politistat” (Global Police State) for at beskrive den situation, som de udbyttede og undertrykte står overfor over i hele verden – sammen med de radikale bevægelser, der forsvarer dem. Men betyder politistat ikke koncentrationslejre og demonstranter, der bliver tvunget væk fra gaden?


1.
august
2021
Læst: 1052 gange.

Det er ikke hver dag, at der på dansk udkommer et omfattende og vægtigt bidrag til diskussionen om socialistisk politik. Men Dragsteds bog er et sådant bidrag, båret frem af et stort engagement og politisk passion. Flere af diskussionerne, om for eksempel socialisme og markedsøkonomi, bærer præg af omfattende og grundige studier i de seneste 20 års socialistiske teoridannelse og diskussion.


3.
juni
2021
Læst: 2147 gange.

Hvis man skulle vælge det mest interessante aspekt fra Rosa Luxembourgs liv og værker, så vil man nok vælge hendes revolutionære humanisme. Det handler både om hendes kritik af kapitalismen som et umenneskeligt system, hendes kamp mod militarisme, kolonialisme og imperialisme og om hendes visioner for et frigjort grænseløst samfund uden udbytning og fremmedgørelse.


1.
juni
2021
Læst: 984 gange.

Vi har de sidste tre årtier har været vidne til en stigende politisk forvirring om betydningen af antiimperialisme.


21.
april
2021
Læst: 1016 gange.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
category.php