Tema: Iran

Mordet på den 22-årige kurdiske kvinde Mahsa Amini, som var fængslet af Irans moralpoliti i september sidste år, udløste det største oprør i Iran siden revolutionen i 1979. Hvad der begyndte som en protest i Gina Mahsa Aminis hjemby Saqqez udviklede sig hurtigt til et landsdækkende oprør mod den iranske stat.


28.
september
2023
Læst: 209 gange.

For et år siden blev det iranske præstestyre mødt af en enorm protestbevægelse, efter den 22-årige kurdiske kvinde Mahsa Amini, også kendt som Jina Amini, den 16. september døde på et hospital i Teheran under mistænkelige omstændigheder.


28.
september
2023
Læst: 208 gange.

I 1946 blev der – i kølvandet på Anden Verdenskrig – etableret en uafhængig kurdisk republik i den nordvestlige del af Iran. Centreret omkring byen Mahabad blev Republikken Kurdistan afhængig af støtte fra Sovjetunionen. Den byggede også på den karismatiske leder Qazi Muhammad og hans Kurdistans Demokratiske Parti (KDPI), som blev grundlagt året før som en progressiv, antiimperialistisk organisation.


14.
august
2023
Læst: 327 gange.

Anja C. Nielsen, forbundsformand for HK, holdt denne tale ved solidaritetsmødet Til støtte for Kvindekampen i Iran i anledning af 8. Marts. Det var arrangeret af komiteen Kvinde – Liv – Frihed og blev afholdt den 4. marts.


8.
marts
2023
Læst: 576 gange.

Mens oprøret går ind i sin sjette måned, styrter Iran yderligere ned i en dyb økonomisk og social krise. Men kampen mod regimet fortsætter.


7.
marts
2023
Læst: 284 gange.

Siden 16. september har Iran, gennem udbredte protester mod den herskende elites førte politik, været i oprør. De blev udløst af det brutale mord på en ung kvinde, Jîna (Mahsa) Amini, som blev tæsket ihjel af ”moralpolitiet”.


2.
november
2022
Læst: 836 gange.

Det iranske oprør er nu gået ind i sin sjette uge. Modstanden mod regimet tager mange former, lige fra demonstrationer på gaderne til slagord skrevet med graffiti på væggene, afbrændinger af hovedkvarterer for Basij, samt landsdækkende strejker blandt forskellige faggrupper. Især det sidste kan blive afgørende.


31.
oktober
2022
Læst: 678 gange.

Soheyla, en aktivist i den franske Socialistisk Solidaritet med Arbejdere i Iran svarer her på spørgsmål under en solidaritets-demonstration i Paris søndag den 9. oktober.


16.
oktober
2022
Læst: 450 gange.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
category.php