Tema: Latinamerika

To måneder efter, at han blev valgt, ser Gabriel Boric ud til at være præsident for en verden, der ikke længere eksisterer. Hans sejr var drevet af håbet om at få renoveret det politiske system med den igangværende grundlovgivende proces. Og bag dette ligger en bred bevægelse for demokratiske krav og et ekko fra den sociale eksplosion i oktober 2018.


26.
maj
2022
Læst: 300 gange.

Udtrykket “under arbejderkontrol” er – desværre – ikke et, vi er vant til at høre. Men for tyve år siden begyndte keramik produceret på Zanon-fabrikken i Neuquén i Argentina at få netop disse stolte ord trykt på sig. Historien om de arbejdere, der overtog fabrikken, er fuld af vigtig lærdom for revolutionære.


2.
maj
2022
Læst: 409 gange.

Når Brasiliens ekstremt højreorienterede præsident Jair Bolsonaro senere på året stiller op igen, er der et stort ønske om at smide ham ud af præsidentkontoret – og ikke kun i Brasilien. Millioner over hele jorden ønsker sig en afslutning på hans regering, som har stået for fattiggørelse, miljømæssig ødelæggelse og et af verdens højeste COVID-19 dødstal.  


8.
februar
2022
Læst: 367 gange.

Colombia bliver det første land i Sydamerika, der indgår en aftale med NATO – kaldet Customized Partnership Program. Programmet består af økonomisk samarbejde og militær træning af sikkerhedsstyrker.


31.
januar
2022
Læst: 301 gange.

I den afgørende runde af Chiles præsidentvalg blev den autoritære højrefløj slået af Gabriel Boric, en 36-årig tidligere studenteraktivist.


12.
januar
2022
Læst: 351 gange.

Efter Pinochets USA-støttede fascistiske kup i 1973 blev 30.000 dræbt eller “forsvundet” i Chile. Gradvist kom der 17 år senere en styret demokratisk overgang, som var anført af partier fra centrum-højre og centrum-venstre (Concertación). Denne proces fik ikke for alvor udrenset det fascistiske militær eller dets administratorer og holdt fast i store dele af den neoliberale arbejderfjendske klassepolitik og dens institutioner.


26.
november
2021
Læst: 497 gange.

Det brasilianske Parti for Socialisme og Frihed (PSOL) har netop afholdt sin 7. nationalkongres. PSOL har siden dannelsen afspejlet bestræbelserne på at opbygge et politisk parti hos en vigtig del – vi kan sige flertallet – af de aktivister, der er dukket op gennem de seneste 15 år.


6.
oktober
2021
Læst: 502 gange.

Vi henvender os til jer endnu en gang, midt i en eskalering af den politiske vold, som Ortega/Murillo-diktaturet har brugt til at ødelægge muligheden for en vej ud af den politiske krise – denne gang i forbindelse med det forestående valg [planlagt til 7. november 2021, o.a.].


17.
august
2021
Læst: 599 gange.

Latinamerika ligger i top med hensyn til coronasmittede og dødsfald, men samtidig med kaotiske sundhedstilstande, sult og eskalerende ulighed har arbejdere, studerende og unge mennesker i byernes periferi, bønder, landsbybeboere, sorte og oprindelige folk, rejst sig for at forsvare deres liv – imod højre- eller centrum-højreregeringers dødbringende nedskæringsplaner.


16.
august
2021
Læst: 482 gange.

Den 11. juli 2021 gik cubanere i adskillige byer på gaden for at protestere mod manglen på sundhedsydelser og mad og for at kræve frihed. Hvilken stilling skal socialister tage til disse protester og til den cubanske regering?


12.
august
2021
Læst: 848 gange.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
category.php