Tema: Krig og fred

Vi bringer her sidste uges leder i den svenske ugeavis Internationalen, som blev indledt med disse tre overskrifter: Nordisk militæralliance i dag ingen modvægt til NATO – Bevæbning og værnepligt er ikke nationalt forsvar – Ned med våbnene, burde være venstrefløjens opråb i dag.


16.
marts
2023
Læst: 131 gange.

Forlaget Solidaritet er på vej med en antologi om NATO med en lang række bidrag fra både danske og udenlandske socialister, som diskuterer alliancens rolle før og nu og mulige sikkerhedspolitiske alternativer. Der er særligt lagt vægt på bidrag fra de nordiske lande. Efter aftale med forlaget bringer vi bogens fyldige forord, som også præsenterer alle bidragene til bogen .


13.
marts
2023
Læst: 245 gange.

Siden det russiske overfald på Ukraine for snart et år siden har der bredt sig en sand oprustningsfeber i hele Europa. NATO’s og Danmarks oprustning handler imidlertid ikke først og fremmest om Ukraine, men derimod om en grådig rustningsindustri og en livsfarlig rivalisering mellem imperialistiske blokke. Derfor har venstrefløjen – i begge disse blokke – et historisk vigtigt ansvar for at bekæmpe oprustningen i deres egen blok. Dette må også stå på dagsordenen for det kommende årsmøde i Enhedslisten, selv om Putins invasion ikke gør opgaven let.


16.
februar
2023
Læst: 723 gange.

NATOs nye strategikoncept, som blev vedtaget på Madrid-topmødet i slutningen af juni, er imperialisternes forsøg på at give denne militære koldkrigsalliance en ny mening.


14.
november
2022
Læst: 160 gange.

”Våben eller velfærd” var emnet for temadebatten, der skulle indlede årets Arbejderhistorisk Festival på Nørrebro i København. Tre politikere fra Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten skulle debattere et aktuelt, meget varmt emne – vel et valgtema om noget.


13.
oktober
2022
Læst: 494 gange.

Trotskij skrev denne artikel i juli 1938, midt i de voksende inter-imperialistiske konflikter i opløbet til Anden Verdenskrig. Den giver revolutionære og krigsmodstandere en metode til at afklare, hvordan man på samme tid kan kæmpe mod imperialismen og samtidig praktisere solidaritet med befrielseskampe og revolutioner. Vi har oversat teksten, fordi der er blevet refereret til den i flere indlæg i debatten om krigen i Ukraine.


5.
oktober
2022
Læst: 598 gange.

Enhver sand kapitalist ved, hvornår der kan tjenes penge på en krise. Det gælder også i kølvandet på coronaen og den igangværende krig i Ukraine. To kriser, der med politikernes hjælp forgylder den økonomiske elite som aldrig før.


27.
september
2022
Læst: 423 gange.

Regeringen er på krigsstien. Danmark som opmarchområde for amerikanerne og militærbudgetter, der sluger det økonomiske råderum. Og det er kun begyndelsen.


18.
september
2022
Læst: 445 gange.

Den stigende militarisering af samfundet påvirker også forskningen. Angiveligt drejer det sig om sikkerhed, at bistå erhvervslivet, imødekomme politikernes krav om vækst, skabe jobs og ikke sakke bagud i teknologiudviklingen.


22.
august
2022
Læst: 893 gange.

For at blive medlem af NATO har Sverige og Finland bøjet sig for Erdogans krav om udvisning af politisk flygtninge. Aftalen afliver, hvad der måtte være tilbage af nordisk, humanistisk udenrigspolitik.


7.
august
2022
Læst: 865 gange.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
category.php