Tema: Feminisme

Der bliver i disse dage snakket meget om Etisk Råds anbefaling om at hæve grænsen for den fri abort i Danmark fra 12 til 18 uger. Samtidig er der igen gang i debatten om den totale mangel på fri abort i Færøerne og nyheden om grønlandske kvinder, der stævner den danske stat for ufrivilligt at have fået opsat spiral. Alle disse sager handler grundlæggende om retten til egen krop og liv og den fortsatte koloniale magt, som Danmark udøver over Grønland og Færøerne.


6.
oktober
2023
Læst: 216 gange.

Feministisk praksis opstod i kvindegrupper, hvor folk begyndte at erkende, at personlige magt-dynamikker var til stede, selv når mænd var fraværende. Over tid spredte disse ideer sig til andre bevægelser, samtidig med at feminister lånte ideer fra andre politiske traditioner.


22.
maj
2023
Læst: 240 gange.

Fem græsrodsfeministiske initiativer i fem forskellige lande bryder ud af den gængse fortælling om kvinders rettigheder.

Feministiske grupper I Europa og Eurasien står stadig imod den yderligtgående højreorienterede tilbagerulning af kvinders rettigheder. Men de internationale medier fokuserer for det meste på massedemonstrationer for kvinders reproduktive og seksuelle rettigheder og overser de spirende intersektionelle feministbevægelser der kæmper for forandring.


11.
maj
2023
Læst: 270 gange.

Fra deres talerstol erklærer embedsmænd og politikere med tragisk stemmeføring: Rusland er ved at uddø. Og det ser faktisk ud til, at fødselsraten ikke stiger, og at Rusland i april 2022 kunne notere den laveste fødselsrate siden 1943-1944. I januar 2023 beordrede den russiske præsident Vladimir Putin ovenikøbet regeringen til ”at finde frem til måder at øge fødselstallet så hurtigt som muligt”, og gav den hele to uger til at løse problemet.


20.
marts
2023
Læst: 373 gange.

Olenka Gulenok og Kateryna Kostrova fortæller, hvordan krigen påvirker kampen for kvinders frigørelse og hvordan den internationale feministiske bevægelse kan hjælpe.


8.
marts
2023
Læst: 343 gange.

Anja C. Nielsen, forbundsformand for HK, holdt denne tale ved solidaritetsmødet Til støtte for Kvindekampen i Iran i anledning af 8. Marts. Det var arrangeret af komiteen Kvinde – Liv – Frihed og blev afholdt den 4. marts.


8.
marts
2023
Læst: 576 gange.

Feminister protesterer mod den bølge af anti-feminisme, der er skyllet over Sydkorea og har skabt en højspændt kønskrig, hvor enhver tale om kvinders rettigheder er tabu, og hvor mænd påstår, at det er dem, der er ofre for kønsdiskrimination.


2.
januar
2023
Læst: 572 gange.

En lang række kvinder; sygeplejersker, SOSU’er, næstehjælpere, krigsmodstandere, boligaktivister, pædagoger, socialpædagoger, lærere, palæstinensiske kvinder m.fl. står bag arrangementer i København, Odense og Aarhus.


23.
december
2022
Læst: 534 gange.

I Kina er ligheden mellem kønnene ikke sikret, selv om den er skrevet ind i forfatningen. I de seneste år har kinesiske feminister været udsat for censur og kvindefjendske angreb. Kinas #MeToo-bevægelse startede i 2018, da en student på universitetet i Beijing offentligt anklagede sin professor for seksuelle overgreb.


14.
november
2022
Læst: 434 gange.

Reformer for de mange og især de mest udsatte bliver sjældent vedtaget af parlamenter – med mindre der gennem længere tid har været et omfattende arbejde for reformerne. Et sådant eksempel er abortloven, der blev vedtaget i Folketinget i oktober 1973.


2.
maj
2022
Læst: 907 gange.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
category.php