Tema: Imperialisme

USA truer FN, dets institutioner og legitimitet, og radikale reformer af dets funktionsmåde er nødvendige, hvis det, der er selve ånden i international lov, skal bevares: at bringe krige til ophør, ikke at holde dem i gang


1.
april
2024
Læst: 159 gange.

Israels ubeskriveligt dødbringende totalangreb på Gaza er ikke bare en reaktion på, hvad Hamas’ foretog sig 7. oktober sidste år. Årsagerne til konflikten er dybt indgroet i imperialismens historie, og er et biprodukt af det kapitalistiske system, med udbytning og rivalisering som de vigtigste kendetegn.


26.
marts
2024
Læst: 314 gange.

For anden gang afholder Verdensbanken og Den Internationale Valutafond deres årlige møder i Afrika, denne gang i den marokkanske by Marrakech, 12.-15. oktober. I den forbindelse afholdes et modtopmøde for de sociale bevægelser.


10.
oktober
2023
Læst: 244 gange.

“Jeg håber, at alle involverede får en udbytterig øvelse!” Sådan lød lykønskningen på Twitter fra Hanna Gunnarsson, Venstrepartiets forsvarspolitiske ordfører, til deltagerne i den massive Aurora-militærøvelse, der involverer 14 lande, herunder USA. Det har afstedkommet mange vrede opslag på nettet.


17.
maj
2023
Læst: 385 gange.

I lyset af det stadigt voksende antal masseskyderier i USA er det åbenlyst berettiget at kræve kontrol med våben og at anklage republikanerne og deres basis i National Rifle Association for at blokere for love mod skydevåben. Aftalen i 2021 mellem republikanere og demokrater om baggrundstjek for personer under 18 er kun et lille skridt fremad.


16.
maj
2023
Læst: 428 gange.

USA er ikke mere enerådende i Latinameríka. Siden 2000 har Kina vist stigende interesse. I begyndelsen gjaldt det økonomi, handel, investeringer, men i de senere år også militært.


31.
oktober
2022
Læst: 695 gange.

Hvorfor er det så afgørende vigtigt at fastslå, om Kina er imperialistisk eller ej? I revolutionær marxisme er formålet med teoretisk bestemmelse af fænomener at etablere et videnskabeligt grundlag for det revolutionære politiske arbejde. Det vil øge sikkerheden for, at det faktisk er progressivt i forhold til det revolutionære socialistiske mål.


25.
oktober
2022
Læst: 703 gange.

Liberale fordomme kan ikke afgøre, om vi definerer et land som en imperialistisk magt. Det er en forudsætning, at kapitalismen er konsolideret i det pågældende land, men ubalancer i Ruslands økonomiske model og landets halvperifere placering underminerer dette.


18.
september
2022
Læst: 1264 gange.

Striden mellem Kina og USA om Taiwan skærpes. Mens USA taber indflydelse i dele af Asien, så rykker NATO tættere sammen om den aggressive leder, der stiller krav om et globalt NATO. Som vanligt bakker den danske regering op.


8.
september
2022
Læst: 1072 gange.

Stormagterne truer og prøver at skræmme hinanden, og lægger raketterne på rampen, på de svagere landes bekostning. De er kun byttekort eller offerbønder: Det er den globale jungles grimme virkelighed.


24.
februar
2022
Læst: 703 gange.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
category.php