I den første uge af maj var Søren Søndergaard på vegne af Enhedslisten i Ukraine for bl.a. at deltage i en solidaritetskonference med modstanden mod Putins invasion. Her mødte han en række ukrainske fagforeningsfolk, bl.a. Olexander Skyba fra den frie fagforening for jernbanearbejdere og fra Darnitsa lokomotivremisen i Kiev.

af Søren Søndergaard

Foto: Vasyl Andreyev, leder af bygningsarbejdernes fagforening, sammen med Søren Søndergaard.

 

Det følgende er en sammenskrivning af Søren Søndergaards opslag på Facebook.

 

Fra første dag blev jernbanearbejderne inddraget fuldt ud i krigen. Nogle som militære selvforsvarsstyrker og andre med at transportere flygtninge og gods, f.eks. fødevarer, da jernbanerne i starten var den mest effektive transport.

 

Samtidig måtte de som fagforening føre en anden kamp, nemlig mod en lov, som gav arbejdsgiverne ret til at fyre ansatte og nedsætte deres løn uden nogen argumentation – og det samtidig med, at de privilegerede fik skattelettelse og andre privilegier.

 

Olexander fortalte også om det fortsatte arbejde med at transportere gods og redde flygtninge væk fra krigszonen, ofte under russisk beskydning, hvilket også efterfølgende kan ses på togene. Folk som Olexander og hans kollegaer er hverdagens helte i kampen mod den russiske invasion og fortjener virkelig vores solidaritet.

 

Jeg snakkede også med Oksana Slobodiana fra Lvivs regionale fagforening for sundhedsarbejdere.

 

Hun fortalte bl.a. om, hvordan mange års nedskæringer har udhulet sundhedssektoren. Det er blevet sat til fuldt skue af det russiske angreb, hvor sundhedsarbejdere kæmper med livet som indsats for at redde andres liv og helbred. Mange hospitaler er blevet ramt af russiske bombeangreb og sundhedsansatte dræbt eller såret.

 

Sundhedspersonalet i de besatte områder står i en særlig vanskelig situation. De er blevet afkrævet at underskrive nye kontrakter og dermed tjene besættelsesmagten. Hvis de nægter, kan det koste dem jobbet eller det, der er værre. Men hvis de accepterer, så kan de blive opfattet som forrædere, når krigen er vundet, fortæller Oksana.

 

Du kan høre mere i dette interview, hvor der er oversættelse til engelsk. Måske var det en opgave for danske sundhedsarbejdere at give en hjælpende hånd til deres ukrainske kolleger, som står i en ekstrem vanskelig situation?

 

Jeg havde også en længere snak med Vasyl Andreyev, som i dag er leder af bygningsarbejdernes fagforbund. Ham mødte jeg første gang i 2014, hvor han deltog i et møde i Brussels mellem EU-parlamentarikere og fagforeningsaktivister i TUNE – Trade Union Network in Europe.

 

Vasyl fortalte om de store opgaver med at sikre medlemmernes og de ansattes fysiske overlevelse, f.eks. ved at skaffe husly, mad, medicin m.v. til medlemmer, som har måtte flygte fra krigsområderne.

 

Dertil kommer arbejdet med alle de mere almindelige fagforeningsopgaver, som manglende lønudbetaling, lukning af arbejdspladser, uddannelse og de stigende priser på livsfornødenheder.

 

Disse problemer er selvfølgelig blevet voldsomt forstærket af krigen. F.eks. er 460 skoler, inklusiv tekniske skoler, blevet ødelagt af bombardementer.

 

Trods de aktuelle vanskeligheder handler det også om fremtiden. F.eks. haster det med at komme i gang med genopbygningen af de mange ødelagte boliger. Om kun et halvt år er vinteren tilbage med sne og bidende kulde.

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com