Intellektuelle, sociale aktivister og offentlige figurer i Europa og Latinamerika har udtrykt deres støtte til Hugo Blanco, som er udsat for angreb fra den yderste højrefløj i Peru på grund af en dokumentarfilm om den legendariske bondeleder.

af Pepe Mejia

På mindre en 48 timer har 2000 under skrevet under på et støttemanifest til Hugo Blanco, en af de historiske ledere af den oprindelige befolkning og bevægelsen af bonde- og miljøaktivister i Peru og Latinamerika. Den legendariske venstreorienterede politiske aktivist er blevet bagvasket, hånet og bagtalt af dele af den yderste højrefløj af pressen, politikerne, politiet og hæren i Peru.

 

Blandt underskriverne er den berømte og prestigefyldte argentinske antropolog og feminist Rita Segato, den tekniske sekretær for Den Uafhængige Regering af Wampifolket, Shapiom Noningo, medlem af Europa-Parlamentet Miguel Urbán, den intellektuelle Raúl Zibechi i Uruguay, Alberto Acosta, formand for den grundlovgivende forsamling i 2007 i Ecuador, Bo Lindblom, tidligere formand for den svenske sektion af Amnesty International, nuværende borgmester i Cádiz José Maria González Santos, lederen af Ashán-inkaerne Ketty Marcelco López, og hele Rådet for Mayafolket (Guatemala) (Øvrige underskrivere, se sidst i denne artikel).

 

Manifestet er et svar på en udtalelse udsendt af foreningen af generaler og admiraler i Peru (ADOGEN -PERU), en forening der stillede sig bag tidligere præsident Fujimoris kup, som opløste kongressen den 5. april 1992. Da mange højtstående officerer fra Perus Væbnede Styrker stod anklagede for korruption, så udsendte førnævnte ADOGEN ikke nogen fordømmelse. Man har også udtalt sig mod Slutrrapporten fra Sandhedskommissionen, hvor militærets deltagelse i overtrædelser af menneskerettigheder, ”forsvindinger”, tortur og henrettelser uden dom bliver dokumenteret. Senere, da deltagelsen af højtstående militærofficerer i narkosmugling blev fordømt, informationer som fik grønt lys af USA´s ambassade i Lima, kom der heller ingen pressemeddelelse fra ADOGEN.

 

Udtalelsen fra ADOGEN, underskrevet af dets præsident Brigadegeneral Raúl O´Connor lyder: ”Vi udtrykker vores fuldstændige forargelse over og afvisning af dokumentarfilmen finansieret og udsendt af Kulturministeriet, i hvilken guerillaen Hugo Blanco optræder, en person der myrdede og torturerede medlemmer af det Peruvianske Nationale Politi og peruvianske bønder, under en åbenlys opstand mod nationen og retssikkerheden, et åbenlyst brud på forfatningen og Republikkens Love….”

 

Senere udtrykte adskillige politikere, der er placeret yderst til højre i Peru, såsom Ántero Flores-Aráoz og Javier Villa Stein, deres afvisning af dokumentaren og den legendariske leder Hugo Blanco.

 

En anden kendt højrefløjsmand, Luis Giampietri, fordømte også ”på en kategorisk måde propagandaen: Hugo Blanco Río Profundo, en film som under dække af at være dokumentarisk undskylder terrorisme og hylder den morderiske og kriminelle terrorist Hugo Blanco, som henrettede og med koldt blod myrdede modige medlemmer af politiet, som blot udførte deres forfatningsmæssige arbejde”.

 

Denne Luis Alejandro Giampietri Rojas, en viceadmiral og specialist i flådeefterretninger, sprængninger og elitestyrke-operationer, deltog i drabene på over 300 fanger den 18. juni 1986. På øen Fronton, ud for kysten ved Callao, blev den Blå Pavillon, hvor de indsatte havde søgt dækning, skudt sønder og sammen. Mange blev mast ihjel, da bygningens tunge mure faldt ned, medens resten blev dræbt af kugler direkte affyret af Marinekorpset. I 2006 indtog Giampietri posten som vicepræsident under socialdemokraten Alan García.

 

Ud over pensionerede militærfolk og politikere har journalister fra den yderste højrefløj spredt injurier mod Hugo Blanco Galdós i forbindelse med dokumentaren Hugo Blanco: Río Profundo, instrueret af Malena Martínez. Hugo Blanco har været valgt som senator, deputeret og som medlem af Den Grundlovgivende Forsamling i 1979. Dokumentaren, som har vundet internationale priser, viser i sin officielle trailer den Cusco-baserede leder, hvor han bemærker at: ”Jeg er helt og aldeles mod terrorisme, jeg mener at folk må overbevises med ord… men, når et folk beslutter at bevæbne sig for at forsvare sig, så er det selvforsvar.”

 

De første to tusinde underskrivende af støtten til Hugo Blanco fastslår, at ”Undertegnede borgere i Latinamerika og andre verdensdele tilbageviser de beskyldninger, der 57 år efter de begivenheder, som førte til opstanden af de forarmede bønder i Valle de La Convencion og Lares, har til hensigt at kriminalisere og tilsvine politikeren, den tidligere deputerede, tidligere senator og mangeårige aktivist for beskyttelse af naturen. I dag betragtes den nu 86 årige Hugo Blanco Galdós som en af de banebrydende ledere af kampen for jordreformer, og imod den udplyndring af råstoffer, der gennemborer vore landområders indvolde.”

 

”Hugo er et eksempel til efterfølgelse for sit utrættelige engagement for retfærdighed og overfor folket, det være sig i Pucallpa, Cajamarca, La Convencion, eller Cauca. Også fordi han er en af de få venstreorienterede ledere, som i dag har været i stand til at gennemføre en vigtig vending, uden at give køb på sine overbevisninger, over mod en anden kamp: kampen for miljøet. Blanco selv opsummerer det ubønhørligt: Tidligere kæmpede han for socialisme, i dag drejer det sig om en kamp for artens overlevelse.

 

Dette liv, som har været tilegnet kampen for retfærdighed, demokratiet og forsvaret af Moder Jord, er blevet afspejlet på udmærket vis af Malena Martinez i dokumentarfilmen “Hugo Blanco: Rio Profundo/River Deep”. Noget som har fået repræsentanter for den yderste højrefløj i Peru til at reagere, da de repræsenterer de mest ekstreme sektorer af autoritære institutioner og eftersom de synes at være bange for dette forbillede, dette barn af bjergene omkring Cusco, hvor han kampslagord ”jord eller død, vi skal sejre” endnu runger.”

 

Man kan skrive under her: Der skal udfyldes tre rubrikker: 1) Fornavn og efternavn, 2) Dokument (= fødselsdato), 3) Land

 

Note: Andre, der har skrevet under, er de intellektuelle Boaventura de Sousa Santos (Portugal), Maristella Svampa (Argentina), Edgardo Lander (Venezuela), Joan Martinez-Alier (Katalonien, Spanien), Alberto Chirif (Peru), Jaime Pastor, politolog og redaktør af Viento Sur (Spanien), nuværende medlemmer af Kongressen i Peru Rocío Silva Santisteban, Mirtha Vásquez, Lenin Checco Chauca og tidligere medlemmer af samme parlament, Indira Huilca, María Elena Foronda, Marisa Glave, Rodrigo Arce og Marco Arana, de spanske deputerede Gerardo Pisarello og Maria Dantas, deputeret Mireia Vehi fra CUP, den tidligere deputerede i Madrids byråd, Raúl Camargo, Carmen San José and David Llorente fra Castilla La Mancha blandt andre, såvel som journalist Pepe Mejía, økonom og økosocialist Manuel Garí, den schweiziske økonom Charles-André Udry og forfatter og underviser ved UAM Jorge Riechman.

 

Andre artikler i SI om Hugo Blanco her og her.

 

Oversat fra International Viewpoint af Peter Kragelund

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com