Over 50 organisationer stod bag demonstationen i torsdags i København mod frihandelsaftalerne mellem EU og Canada og USA, hvor omkring 5000 deltog.

af Søren Søndergaard

På Christiansborg Slotsplads talte blandt andet MF Søren Søndergaard fra Enhedslisten. Vi bringer her hans tale.


Vidste I, at den CETA-aftale, som I demonstrerer mod i dag, overhovedet ikke er vigtig? Faktisk betyder den så lidt, at vores regering ikke engang har spurgt folketinget om lov til at forhandle den, underskrive den og sætte den midlertidigt i kraft.

Det er egentlig mærkeligt. For når vi så antyder, at vi måske skulle droppe aftalen, så er der ingen grænser for, hvor vigtig den er. Så er det CETA-aftalen, som skal redde dansk økonomi, skaffe de arbejdsløse i arbejde og forhindre både snue og ondt i ryggen.

Hvordan hænger det sammen? Hvis aftalen er så vigtig, hvorfor har regeringen så ikke villet forelægge den for folketinget?

Venner. Det hænger ikke samme. Der er totalt udemokratisk. Og processen er lige så udemokratisk, som indholdet. For det handler ikke om fri handel. Og det handler ikke om lavere toldsatser.

Til gengæld handler det om, at de multinationale selskaber – amerikanske, canadiske og europæiske – skal have bedre muligheder for, at stikke en kæp i hjulet på lønmodtagernes, forbrugernes og miljøorganisationers kamp for ordentlige vilkår. Så meget indflydelse skal de multinationale have, at regeringen i et notat til Folketinget direkte har måtte indrømme, at tilslutningen til CETA kan få negative statsfinansielle konsekvenser.

Vi er ikke imod CETA fordi vi er imod Canada. Vi er ikke imod TTIP, fordi vi er imod USA. Og vi er ikke imod EU, fordi det er europæisk.

Men vi er imod TTIP og CETA, fordi vi ikke ønsker mere uhæmmet liberalisme, hvor markedet kommer før mennesker. Fordi vi ikke ønsker at styrke de multinationale selskaber på bekostning af menneskers mulighed for at ordentligt liv.

Vi er imod TTIP og CETA – fordi vi er for landes ret til at gå foran, når det gælder lønmodtagerrettigheder, forbrugersikkerhed og miljøet. Vi er kort sagt imod TTIP og CETA, fordi vi er for demokrati. Vores demokrati er ikke til salg!

Disse aftaler har været forhandlet i dyb hemmelighed. Det forstår vi godt. For når først folk får kendskab til indholdet, så siger folk nej. Når først de kommer frem i lyset, så forsvinder deres opbakning som dug for solen.

Derfor er vores opgave også klar i de kommende måneder frem til Folketingets endelige afgørelse om CETA-aftalen til februar. Vi skal trække dyret frem i lyset. Vi skal vise vores arbejdskammerater, vores naboer og vores venner det reelle indhold i disse aftaler. Hvis vi formår det, så vinder vi. Så kan vi sætte en stopper for TTIP og CETA.

Tak for ordet og god arbejdslyst!

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com