I denne uge er landets videregående uddannelse startet igen. Tusindvis af nye studerende tager hul på deres drømmestudie. Men tilværelsen som studerende i Danmark i 2022 er sværere end nogensinde før.

af SAPs Forretningsudvalg

Foto: I foråret satte SUF en plakat op med sloganet “Billigere Boliger eller vi Boller på Gaden”.

 

De studerende bliver syltet af den økonomiske krise, boligmarkedet og højreorienteret politik, der udhuler deres levevilkår og uddannelser – og samtidig bliver de udskammet som grådige.

 

SU’en, som sikrer at også unge uden rige forældre kan uddanne sig, er blevet dramatisk mindre og mindre værd i de seneste år. De stigende priser på fødevarer, varme, el osv. sætter lige nu turbo på denne udhuling. Bare sammenlignet med sidste år var SU’en samlet set blevet 4500 kr. mindre værd allerede i juni måned (se artikel). Og siden er priserne steget endnu mere.

 

Uddannelsesinstitutionerne forventer, at de studerende lægger samme antal timer i studiet som i et fuldtidsjob. Derfor bør det selvfølgelig også være muligt at finansiere et værdigt liv med SU’en, så de studerende kan lægge den energi i uddannelsen, som den fortjener. Det er faktisk ikke for meget at forlange, at studerende skal kunne overleve uden at skulle regne på, hvor mange havregryn der mon er råd til den næste måned.

 

Ruineret af huslejen

Derudover bliver studerende udnyttet af de mange boligspekulanter i studiebyerne. Priserne er høje og boligerne få, og ofte ender huslejen med at æde SU’en op. Samtidig får de unge smidt i hovedet, at de da bare kan flytte til en billigere naboby. Som om det var et helt urimeligt ønske at ville bo i nærheden af sit studie. Huslejeforskellen vil i mange tilfælde bare blive ædt op af transportomkostninger, som de studerende også hænger på – endda uden de fradrag, som lønmodtagere har. Og politikerne insisterer jo stadig på at drive noget så vigtigt som offentlig transport som en virksomhed, der død og pine skal genere profit – ikke som den essentielle samfundsservice, det burde være.

 

Offensiv aktivisme

Samtidig er politikerne slet ikke lydhøre, og har i årevis tvunget studenterorganisationer ud i en forsvarsposition. I stedet for at kæmpe for mere SU, bliver det en sejr, når SU’en forbliver som den er.

 

Det må nu være tiden til gøre vores krav og aktivisme mere radikal. Og dette har netop været et af SUF’s fokusområder i år. I foråret gik en plakat med et seksuelt motiv og sloganet “Billigere Boliger eller vi Boller på Gaden” viralt og forargede den borgerlige presse. Tilbage i marts arrangerede SUF en stor aktion i København for at skabe opmærksomhed om problemet. Og endelig var en håndfuld aktivister fra SUF Århus med til at besætte et tomt hostel på Århus havn. Aktivisterne formåede at holde stedet i 2 dage før politiet – med helt unødvendig voldsanvendelse – fjernede dem. Besættelsen fik stor medieomtale i Østjylland og skabte igen stor forargelse.

 

Vi har brug for flere af den her slags aktioner, hvor radikaliteten er proportionel med omfanget af det problem, aktivismen går i kødet på. Aktioner, som skaber opmærksomhed om problemerne. Og vi har brug for en bred bevægelse for de uddannelsessøgendes levevilkår – med fuld opbakning fra den fagbevægelse, der senere skal organisere de unge.

 

Det er hverken okay eller givet, at SU’en udhules mere og mere, eller at spekulanter skal tjene på at give de studerende husly. Det er på tide, at de studerende kræver – og får – deres ret.

 

SAP’s forretningsudvalg, den 31. august 2022

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com