"Em carne e osso com Mamadou Ba" (I kød og blod med Mamadou Ba) hedder en kreativ kampagne i solidaritet med Mamadou Ba, som er udsat for hadefulde angreb fra den yderste højrefløj med falske profiler og tilsvining på de sociale medier.

af Sérgio Vitorino

På få dage har kampagnen mobiliseret hundredtusinder af personer, som med videoer, tekster, sange eller på andre måder har deltaget i et fælles virtuelt antiracistisk svar og protesteret mod forfølgelsen af antiracistiske aktivister i Portugal.

 

Kampagnen er en kreativ måde til at komme over de aktuelle problemer som følge af pandemien (landet har været lukket ned siden slutningen af 2020) og får hver dag bidrag fra folk, lige fra anonyme borgere til anerkendte kunstnere, journalister, politikere og aktivister (se her: https://emcarneeosso.com/

 

Mamadou Ba er medlem af Fjerde Internationale i Portugal. Han er en sort aktivist gennem mange år. Han blev født i Senegal og er særligt aktiv i det senegalesiske miljø, men har portugisisk statsborgerskab. På grund af sin rolle som talsperson for den antiracistiske organisation SOS Racisme har Mamadou ofte været skydeskive for ondskabsfulde kampagner og trusler fra den yderste højrefløj, som bruger hackerangreb, falke profiler, videomanipulation og fake news til at angribe antiracistiske aktivister og de første sorte, som er blevet valgt til parlamentet.

 

Det særlige ved den seneste hadekampagne er de overskrifter, den har fået i massemedierne og på den måde sat ekstra kraft bag fortællingen fra den yderste højrefløj. Det sker på et tidspunkt, hvor kandidaten fra det yderligtgående højreparti Chega viste sit potentiale ved at opnå over 11 procent af stemmerne i præsidentvalget den 24. januar (i forhold til 1,29 procent i det seneste parlamentsvalg, som gav en enkelt medlem af parlamentet). [Se artikel om præsidentvalget]

 

Angrebet på Mamadou Ba sker i forlængelse af Marcelino da Matas dødsfald. Han er den mest honorerede militærofficer i den portugisiske hær og gjorde tjeneste i over 2000 militæroperationer i kolonikrigen i Guinea [nu Guinea-Bissau, o.a.], hvoraf nogle er blevet klassificeret som krigsforbrydelser, og Portugal er blevet fordømt af FN for sådanne operationer. Han var en guineansk kæmper for kolonimagten. Mata, som pralede om sine torturhandlinger og var aktiv på den yderste højrefløj, døde den 18. februar med corona i en alder af 80 år.

 

Et andet parti på højrefløjen, CDS-PP, som kæmper for sin overlevelse efter Chegas fremgang, opfordrede til en kondolence-afstemning i det portugisiske parlament og opfordrede til at smide Mamadou Ba ud af den arbejdsgruppe om racisme, som regeringen har nedsat.
Ba er en blandt flere offentligt kendte personer, som har fordømt denne hyldest til en krigsforbryder, som samarbejdede med Salazars fascistiske regime. Men som en sort aktivist er han genstand for den mest hadefulde kampagne.

 

Selvom forslaget om at udvise ham af landet [over 15.000 har skrevet under på dette, o.a.] ikke kan gennemføres, mindsker det ikke behovet for at stå solidarisk med ham og at fordømme dem, der spreder racistisk had. I øjeblikket modtager kampagnen kun bidrag på portugisisk.

 

Ligesom Mamadou og mange andre er vi enige i, at “Marcelino da Mata er en krigsforbryder, som ikke fortjener nogen respekt overhovedet”.

 

Solidaritet med Mamadour #Mamadoumuststay

 

25. februar 2021

 

Oversat af Åge Skovrind fra International Viewpoint, som også bringer en udtalelse fra SOS Racismo (Portugal)

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com