Familiemedlemmer til den revolutionære sorte leder Malcolm X har offentliggjort et brev skrevet af en tidligere undercoveragent, som fortæller, at New Yorks Politi og FBI stod bag mordet den 21. februar 1965.

af Malik Miah

Malcolm C. Illustration: Pixabay

 

Brevet, skrevet af politibetjent Raymond A. Wood, blev præsenteret på en pressekonference i New York den 20. februar af Malcolm X’s tre døtre og borgerretsadvokaten Ben Crump. Woods fætter Reggie deltog også, da brevets indhold blev afsløret.

 

Offentliggørelsen foregik på Minde- og Uddannelsescenteret for Malcolm X og Dr Betty Shabazz. På dette sted lå tidligere Audubun Dancehall, hvor Malcolm X blev myrdet.

 

Tilståelse efter døden

I Woods brev fra 2011, som han overdrog til sin fætter med henblik på offentliggørelse efter sin død, står der, at han havde fået til opgave af sine kontaktpersoner i New York Police Department (NYPD) at overtale to af Malcolm Xs sikkerhedsvagter til at begå forbrydelser, som førte til deres arrestation få dage før mordet.

 

De var derfor ikke i stand til at sikre indgangen til dansehallen, hvor Malcolm X holdt tale, da han blev dræbt. Wood fik også til opgave at være til stede i dansehallen.

 

FBI og NYPD står overfor fornyede krav om at åbne arkiverne om mordet på Malcolm X.

 

Reggie Wood har udtalt til Democracy Now!: Ray fik besked af sine kontakter om ikke at sige noget overhovedet om, hvad han havde set eller hørt (I forbindelse med mordet), ellers ville han lide samme skæbne som Malcolm. Han stolede nok på mig til at betro mig disse oplysninger og bad mig om ikke at sige noget før sin død, men samtidig tog han ikke det med sig i graven.”

 

Malcolms tilhængere har altid troet at hans henrettelse var orkestreret af NYPD og FBI, selvom de ikke kunne fremlægge sikre beviser. Malcolm udtalte mange gange, at kun agenter for regeringen og undercover-betjente, der arbejdede indenfor Nation of Islam [Malcolms organisation, o.a.], var i stand til at organisere hans død.  Det har Wood bekræftet i sin tilståelse.

 

Dem, som blev anklaget og dømt for mordet, var udset til syndebukke. Mujahid Abdul Halim (alias Talmadge Hayer eller Thomas Hagan), som tilstod mordet, har fastholdt, at de to andre medlemmer af Nation of Islam, Khalil Islam (alias Thomas Johnson) og Muhammad Abdul Aziz (alias Norman Butler) var uskyldige.

 

”Halim afsonede 45 år i fængsel, inden han blev løsladt i 2010. Islam blev løsladt i 1987 og døde i 2009, Aziz blev løsladt i 1985. ”Projekt Uskyldig”kæmper – sammen med advokaten Favid B Shanies – for at rense Islams og Azizas navne,” skriver Sydney Trent  i Washington Post.

 

Afsløringerne i Woods brev understreger, hvorfor familien opfordrer til at nedsætte en ny kommission for at få den fulde sandhed frem om mordet på Malcolm X, herunder forbindelserne mellem politiet og FBI’s informanter, som infiltrerer grupper, der kæmper for sortes rettigheder, og som forsøger at dræbe sorte ledere.

 

FBI’s indsats mod sorte ledere og organisationer fortsætter. De infiltrerer Black Lives Matte-bevægelsen (BLM) og anvender politiprovokatører for at skyde skylden for betjentes vold og hvide racisters terrorisme på BLM.

 

Det er derfor, mordet på Malcolm X er vigtigt. Det udstiller, hvordan FBI- og politivold stadig forsætter mod sorte, og hvorfor sorte ledere er specielt udsete mål

 

Det husker vi Malcolm X for

Malcolms taler og eksempel forsætter med at inspirere unge verden over. Den internationale bevægelse for sortes liv ser op til Malcolm X. Malcolm X var en forkæmper for undertrykte folks frihed over hele verden, ikke kun afro-amerikanere. Efter hans brud med ledelsen af Nation of Islam i marts 1964 begyndte han at opbygge en sekulær organisation, Organisationen for Afro-Amerikansk Enhed, der byggede på revolutionær internationalisme.

 

Han forlod Nation of Islam, da han fandt ud af, at den øverste åndelige leder, Elijah Muhammad, ikke i sit eget personlige liv praktiserede det, han lærte sine følgere. På sin pilgrimstur til Mekka i 1964 konverterede Malcolm X til sunni-islam.  Han udtalte også, at Nation of Islam var fraværende fra den virkelige kamp, at den ikke var en del af Islams verden.

 

Disse fundamentale ændringer i hans udsyn blev en trussel mod Nation of Islam og mod USA’s regering.

 

1960’erne var højdepunktet for borgerretsbevægelsen, den antikoloniale revolution i Afrika og bevægelsen mod USA’s krig i Vietnam. Malcolm X mere end den revolutionære sort nationalist, som han havde været som leder af Nation of Islam. Han var en revolutionær internationalist, som kunne forene alle undertrykte og udbyttede i USA og resten af verden. Han måtte stoppes.

 

Den taktik, politi og regering anvendte for at “neutralisere” Malcolm X og andre sorte aktivister, er stadig relevant i dag. Informanter og provokatører bliver sendt ind i demonstrationer mod politivold. Hvide racister udklædt i sort kamuflage vandaliserer ejendomme om natten for at skyde skylden på demonstranter.

 

Ikke en eneste betjent blev dræbt under de protester, som fandt sted i alle 50 stater i løbet af 2020. Men en betjent blev myrdet af hvide Trump-tilhængere ved Kongressen den 6. januar. Sorte mænd og kvinder bliver stadig dræbt. I den sammenhæng er det vigtigt at studere, hvad det skete for den største sorte revolutionære i forrige århundrede.

 

Tre år efter mordet på Malcolm X blev den mest prominente borgerrettighedsforkæmper, Martin Luther King Jr., myrdet i Memphis, Tennessee, mens han støttede strejkende renovationsarbejdere. FBI havde haft ham på sigtekornet i årevis.

 

To år senere blev lederen af de Sorte Pantere i Illinois, Fred Hampton, myrdet af politiet, mens han sov i sin seng den 4. december 1969. Filmen Judas og the Black Messiah viser, hvordan en sort undercoveragent var afgørende for FBI’s kampagne mod Hampton, det Sorte Panterparti og den militante fløj af borgerretsbevægelsen. Sorte ledere og universitetsstuderende blev overvåget af agenter i 70’erne. Unge sorte aktivister blev også fængslet på fingerede anklager om narkotikaforbrydelser.

 

Efterforsk hvide ekstremister – ikke BLM!

Sidste års fremgang for en bred protestbevægelse af alle hudfarver mod FBI’s og højrefløjens vold viser vejen frem. Det er ikke overaskende, at Republikanerne forsøger at flytte debatten om hvidt overherredømme og den organiserede vold den 6. januar over til angreb på fredelige protester med sorte i spidsen.

 

Et forslag om at nedsætte en kommission til undersøgelse af volden den 6. januar møder modstand fra Trumps støtter. Nogle frisindede kommentatorer støtter en uafhængig kommission, som skal undersøge såvel de fredelige protester som den hvide racistiske opstand i januar. Det er en måde til at udfordre Trump- loyalisterne bluff, argumenterer de.

 

Det vil imidlertid være en fejl. Det ville give den yderste højrefløj lejlighed til at fremføre deres løgn om, at BLM-protesterne var akkurat lige så slemme (og mere voldelige) end de organiserede bevæbnede hvide kupmagere.

 

Det sandsynlige resultat af en sådan “upartisk kommission” ville være, at ledere, der kæmper for sortes rettigheder, ville blive tilsvinet, mens hvide ekstremister som Proud Boys og andre bevæbnede militser ville slippe af krogen.

 

Der må ske en efterforskning af de hvide ekstremistiske grupper, som gennemførte opstanden den 6. januar. Det samme gælder de betjente og hvide bøller, som myrder sorte – sådan som BLM har afsløret – og som står bag angreb på demonstrationerne for sortes rettigheder. Disse forbrydelser burde helt oplagt være genstand for en officiel offentlig undersøgelse.

 

Crump, som er Shabazz-familiens advokat og repræsenterer mange ubevæbnede sorte mænd og kvinder, som er blevet dræbt af politiet, har udtrykt det bedre end nogen anden: “Hvem personificerer den sorte befrielsesbevægelse i Amerika i 1965 mere end borgerretsikonet Malcolm X?”

 

Crump sagde på pressekonferencen, at FBI “forsøgte at stoppe endnu en sort messias i at forene afro- amerikanere. Det var iscenesat, og den eneste måde, vi får retfærdighed på, får genoprettet retfærdigheden, er gennem sandheden.”

 

BLM-bevægelsen starter med sandheden. Det er den eneste måde til at nå frem til retfærdighed.

 

Artiklen er oversat fra Green Left af Leif Mikkelsen

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com