Vi hører ofte om kampene i de store byer; letbaner, metroprojekter og Amager Fællede. Denne workshop vil tage fat i, hvordan vi kan arbejde med udviklingen i de mindre byer særligt med erfaringerne fra Favrskov Byråd.

af Socialistisk Information

Fredag den 16. juli kl. 14:00 – 16:00
Workshop ved Bodil Olsen

 

Se Program for hele seminaret 15-19. juli.

Tilmelding: https://bit.ly/3f9vTV8

Læs omtale af andre workshops

 

Landarbejderne er der ikke mange af på landet længere, så hvem skal vi alliere os med? Hvordan skubber vi landsbyerne i en rød og grøn retning, så det ikke kun er storbyerne, der nyder godt af vores økosocialistiske visioner?

 

Hvordan skubber vi landsbyerne i en rød og grøn retning, så det ikke kun er storbyerne, der nyder godt af vores økosocialistiske visioner?

 

Hvad er en bæredygtig landsby?

I Favrskov Kommune var det f.eks. planen, at lave et trinbræt i landsbyen Laurbjerg, men det tog forligskredsen i Folketinget af tegnebrættet – med Enhedslistens accept. Nu melder spørgsmålet sig: Skal kommunen selv betale? Er 200 passagerer de 10-15 mio. værd, som trinbrættet koster? Det synes de lokale, men ifølge gængs samfundsøkonomisk logik giver det ikke mening, og er det overhovedet bedre offentlig transport, der kan sikre en bæredygtig landsby? Det er tvivlsomt.

 

Hvem er vores alliancepartnere?

I ovenstående tilfælde var det let at finde allierede – bare ikke i Byrådet, hvor sagen splitter ”de røde”. Men hvordan finder man ellers allierede i en landbokommune? I nogle landsbyer er der en stor grad af sammenhold og frivillige initiativer. Landsbyerne drifter skoler, grønne områder, krolf, sport, haller, kunst og kultur – sågar plejehjem. Det er her landbo-Venstre står stærkt. Hvilke muligheder er der for at sætte et rødt og grønt aftryk i det landskab?

 

Hvilke aktiviteter skal vi sætte i gang?

Landsbyer er blevet moderne: Partierne fra højre til venstre kappes om at sikre udviklingen af landdistrikterne. Venstre flyttede offentlige instanser ud, og Danmarks nye indenrigsminister har skrevet en bog om emnet. Fælleskab – som jo gror op af den danske muld på landet – er det nye sort, som alle tilsyneladende vil ofre villa, Volvo og vovhund for at få del i. Alligevel går det stadig den samme vej med landsbyerne. De tømmes for funktioner og kommunens tilgang er ofte som et museums tilgang til en bevaringsværdig genstand: Landsbyerne skal bevare deres særkende og ikke vokse for meget. Hvilke aktiviteter kan rykke på det?

 

Bodil Olsen er medlem af SAP og sidder i byrådet i Favrskov for Enhedslisten.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com