Ungdomsorganisationen holdt landsmøde i weekenden 5.-7. april og vedtog nye arbejdsprogrammer om klima, miljø og grøn økonomi og en målsætning om 1100 medlemmer til næste år.

af Åge Skovrind

Vi har talt med Otto Mortensen om de beslutninger, der blev taget på landsmødet. Han er nyvalgt medlem af forretningsudvalget, som består af seks personer plus de tre, der udgør den daglige ledelse. Otto sidder også i Enhedslistens hovedbestyrelse, men genopstiller ikke til årsmødet i maj.

 

”Jeg synes, det gik rigtig godt på landsmødet. Som sædvanlig varede det tre dage, hvor første dag handler om regnskab og beretning, anden dag går med diskussion og vedtagelse af politiske papirer, og på tredjedagen ser vi fremad og vedtager det, vi kalder en årsstrategi.”

 

Den politiske diskussion handlede i år mest om klima og miljø, fortæller han. Det gamle klimaprogram blev erstattet af to nye vedtagelser, hvor det ene fokuserer på klima, mens det andet er om natur, miljø og landbrug. Desuden blev der vedtaget en tekst om grøn økonomi, og endelig blev det internationale program revideret.

 

”Reel klimahandling kræver, at borgernes interesser skal kunne trumfe de profitdrevne virksomheders interesser,” hedder det, og blandt de mest vidtgående krav er et centralt planlagt stop af klimaskadelig produktion, gratis offentlig transport, forbud mod import af træer fældet til biomasse og et stop for al udvidelse af motorvejsnetværket.

 

Hvilke spørgsmål var de mest omdiskuterede?

 

”I den internationale diskussion var der en del diskussion, om Palæstina – om vi skulle gå ind for en 1-stats- eller en 2-statsløsning. Vi endte med at støtte en 2-statsløsning,” fortæller Otto.

 

Hovedbestyrelsen besluttede i december 2023, at RGU er modstander af atomkraft, fordi det er dyrt og tager for lang tid at bygge, men at man ikke går ind for lukning af eksisterende værker i fx Tyskland og Sverige. Der er ikke nævnt noget overhovedet om atomkraft i det nye klimaprogram, men i diskussionen var nogle var for, men flest imod, fortæller Otto: ”Argumenterne imod var både, at det er dyrt og tager tid, men også at affaldsproblemet ikke er løst.”

 

Ny forperson

RGU blev dannet for fire år siden og har nu rundet 1000 medlemmer. Medlemsfremgangen har givet mulighed for et pænt økonomisk tilskud fra Dansk Ungdoms Fællesråd, så der er råd til at frikøbe tre medlemmer af ledelsen: forpersonen, næstforpersonen og generalsekretæren. Den hidtidige formand, Frederik Dahler, er gået på pension, og posten bliver nu, fra 1. juli, overtaget af Sarah Abildskov.

 

På RGU´s hjemmeside står der, at man har 27 lokalafdelinger, men en lokalafdeling kræver blot, at der er mindst tre medlemmer. En af de organisatoriske målsætninger for det kommende år er 1100 medlemmer, og at ”mindst 18 afdelinger har jævnlig aktivitet.”

 

Der kommer hele tiden nye til, fortæller Otto og nævner Lyngby-Gentofte, Ringsted og Vordingborg som nogle af de seneste skud.

 

Der blev også vedtaget en målsætning om at banke på mindst 10.000 døre. ”Det er noget, vi har enormt gode erfaringer med,” siger Otto, især fra det sidste kommunalvalg. Det er i stedet for, eller rettere som et supplement, til at gå gaden.”

 

Internationalt perspektiv

Han forudser, at det især kommer til at ske op til valget til Europa-Parlamentet den 9. juni, men også som led i den kampagne, RGU har vedtaget at køre til efteråret, men som der endnu ikke er sat overskrift på. Sidste år havde man en landsdækkende kampagne om offentlig transport.

 

Landsmødet vedtog, at den forestående EU-valgkamp er en vigtig opgave. ”Vi har en vigtig opgave i at hjælpe venstrefløjen med at vinde mandater til Europa-Parlamentet (… og) fremme socialistiske, feministiske og grønne bevægelser,” hedder det, dog uden specifikt at nævne en støtte til Enhedslisten. Ifølge Otto skal formuleringerne forstås i forhold til hele den europæiske venstrefløj.

 

”Der er ingen tvivl om, at vi anbefaler at stemme på Enhedslisten,” siger han og peger på, at de to RGU’ere Asta Kofod og Clara Turms er kandidater på Enhedslistens liste.

 

”Vi har tradition for at have et internationalt perspektiv og samarbejde med venstrefløjen i andre lande,” fremhæver Otto. I år blev det således vedtaget at besøge Irland og hjælpe Sinn Fein i valgkampen, besøge Tyskland og hjælpe Die Linke i valgkampen og besøge USA og hjælpe progressive bevægelser i præsidentvalgkampagnen.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com