Læsetid: 2 minutter
Og det var et meget bevidst valg for at rette op på den udbredte skævhed i Enhedslisten, hvor københavnerne dominerer. Det fortæller Jakob Mathiassen, der er ansat på partiets landskontor som faglig organisator.
“Vi har gjort meget for at få yngre FH-medlemmer i provinsen til at komme, og det lykkedes ganske godt. Det kommer også til udtryk i sammensætningen af det nyvalgte Faglige Landsudvalg på 24 medlemmer, 12 kvinder og 12 mænd. AC-medlemmerne i det nye FLU udgør 29 procent, hvilket stort set passer med AC´s andel af de organiserede arbejdere. Til sammenligning udgør AC-medlemmerne ca. halvdelen af de af Enhedslistens erhvervsaktive medlemmer, der oplyser et medlemskab af en fagforening. Det nye FLU har også en stor geografisk spredning, kun 46 procent er fra Region Hovedstaden, det er stadig 10 procentpoints for meget, i forhold til befolkningstallet i hele landet, men dog et stort fremskridt fra tidligere.”
”Aldersgennemsnittet i det nye FLU er nu kun 41 år. Til sammenligning så er aldersgennemsnittet for alle Enhedslistens medlemmer 53, og endnu højere for de aktive medlemmer,” fortæller han.
Læs mere om de manglende dele af arbejderklassen blandt Enhedslistens medlem
mer her.
Hvis Jakob skal pege på skævheder som FLU stadig mangler at adressere, så mangler det nye FLU repræsentanter fra de gamle FTF-forbund, og danskere med indvandrer- og flygtningebaggrund. “Det må vi kigge på til næste år,” lover han.
Aktiviteter
Der blev ikke vedtaget noget arbejdsprogram eller udtalelse, men mange af diskussionerne handlede om fremtidige aktiviteter, blandt andet aktiviteterne frem til de kommende overenskomstforhandlinger. En opdateret folder “Der er råd til en god overenskomst” er på vej.
Et andet fokus var den stigende pensionsalder. Rasmus Bredde, faglig sekretær i 3F BJMF, fortalte om initiativer til at brede modstanden ud i fagbevægelsen, mens Victoria Velasquez redegjorde for det politiske spil om pensionsalderen, som er en blevet en varm kartoffel efter Mette Frederiksens udmelding om, at Socialdemokratiet ikke længere vil støtte en automatisk forhøjelse af pensionsalderen i takt med, at levealderen stiger (men alligevel vil stemme for en forhøjelse næste gang).
Kurser
I dette efterår bliver der afholdt flere kurser for fagligt aktive, og ved redaktionens afslutning er der i alt 79 personer der har tilmeldt sig mindst et kursus. Der har allerede været afholdt et grundkursus i den danske model på det offentlige område og et kursus i organiseringsmetoderne. I denne uge starter tidligere MF Finn Sørensen en studiekreds om socialistisk klasseanalyse, som har over 40 tilmeldinger.
Læs mere om kursusprogrammet her.
Registrering
Afgørende for at styrke det faglige arbejde er, at Enhedslistens medlemmer registrerer deres faglige organisering i medlemskartoteket.
Medlemskartoteket blev udvidet sidste år, så det nu er muligt at angive ikke bare sin fagforening, men også mere præcist hvilken branche eller arbejdsplads, man er i. Man kan også angive tillidsposter og engagement i andre bevægelser, fx miljøbevægelsen.
“Desværre er det stadig under halvdelen af vores medlemmer, som har fået opdateret deres oplysninger i det nye system. Jeg håber, at flere vil give sig tid til det. Det vil være en meget stor hjælp til målrettet at nå ud til de faglige kammerater og mere generelt at organisere Enhedslistens aktiviteter de steder, hvor vi har aktive medlemmer,” slutter Jakob Mathiassen.