”Du læser dette. Det betyder, at du er interesseret i at organisere, hvor du arbejder. Du vil ændre den verden, du ser omkring dig. Du vil gøre noget ved det, og du vil samle og aktivere dine kollegaer til at gøre noget ved det sammen med dig…”

af Freja Hvid Kirchert

… Sådan starter En Succesfuld Organisators Hemmeligheder. Og hvis du læser denne anmeldelse, er der nok en god chance for at du også er nysgerrig på organisering – og ikke mindst på, hvad der virker. I så fald er En Succesfuld Organisators Hemmeligheder et godt sted at starte. Det er en bog for alle os, der vil lære, hvordan man bruger den ødelagte kaffemaskine i pauserummet til at bygge kollegafællesskaber, der vokser sig store, stærke og modige nok til i sidste ende at tage magten på arbejdspladsen – og i samfundet.

 

En Succesfuld Organisators Hemmeligheder er en dansk oversættelse af Labor Notes (se note) bog Secrets of a Successful Organizer fra 2016. God oversættelse er dog ikke blot at oversætte ord for ord, men også at være i stand til at oversætte mellem kontekster, hvilket netop er, hvad der kendetegner denne udgivelse. Som læsere introduceres vi til de grundlæggende metoder til at organisere sine kollegaer. En stor del af bogen består af eksempler på, hvordan disse metoder blev brugt i forskellige arbejdskampe. Det er Enhedslistens faglige organisator Jakob Matthiasen, der har stået for oversættelsen til dansk. I den forbindelse har han valgt at inddrage et enkelt norsk og en lang række danske eksempler til at supplere historierne fra USA. Ligeledes giver Mathiassen en indføring i de danske arbejdsmarkedsreguleringer, herunder Hovedaftalen med dens samarbejds-og fredspligt, ytringsfrihed som henholdsvis privat og offentligt ansat og det fagretslige system. Resultatet er en bog, der ikke kun er på dansk, men også er er direkte anvendelig i en dansk kontekst.

 

Kan man skrive en faglig bog, der er relevant for alle arbejdere?

En Succesfuld Organisators Hemmeligheder er i hvert fald et godt bud på en sådan bog.

 

Bogen er en håndbog, og ambitionen er, at den skal være så konkret så muligt. Den er skrevet på et letlæseligt sprog, hvor velafprøvede organiseringsmetoder erfaringer fra millioner af menneskers arbejdskampe koges ned til 48 hemmeligheder fordelt på 8 lektioner med øvelser og de førnævnte virkelighedseksempler. Øvelserne kan downloades på solidaritet.dk som pdf’er. Ideen er, at man lærer nogle nye værktøjer i hver lektion, som man derefter kan afprøve på sin arbejdsplads, inden man vender tilbage til Labor Notes & co.

 

Den første del af bogen fokuserer på, hvordan man tilgår opgaven som organiser og påtager sig en attitude som holdspiller frem for at være den højtråbende, røde helt. Vi præsenteres for konkrete værktøjer til at spotte meningsdannere, have 1:1 samtaler med sine kollegaer og kortlægge kollegaernes bekymringer og niveau af engagement. Med andre ord får vi en indføring i det organiserende rugbrødsarbejde. Anden del handler om identificering af problemer, man kan organisere sig omkring og udførelsen af eskalerende kampagner. Den sidste del af bogen fokuserer på, hvordan man er forberedt på ledelsens modsvar – og vigtigheden af at blive ved med at udfører det organiserende rugbrødsarbejde med 1:1 samtaler og kortlægning.

 

Disse organiseringsmetoder er på mange måder universelle. Selvfølgelig er det nemmere for nogle grupper af arbejdere end andre at lære sine kollegaer at kende. Er du dagvagt eller nattevagt? Har du en fysisk arbejdsplads? Har du kollegaer, der udfører arbejde, der ligner dit? Ligeledes er nogle chefer også nemmere at lægge pres på end andre, alt efter om man er offentligt eller privat ansat, eller om man overhovedet er ansat.  En Succesfuld Organisators Hemmeligheder forsøger at tage højde for disse udfordringer.  Der gives eksempler på, hvordan forældrealliancer er et vigtigt redskab for lærere og pædagoger, samt hvordan man kan mødes udenfor arbejdstiden til morgenmadsklubber eller cykelløb.

 

Men ikke desto mindre vil jeg holde fast i, at det organiserende rugbrødsarbejde, vi introduceres til af Labor Notes & Mathiassen er brugbart for alle, uafhængigt af hvor man bor, hvem man er, eller hvad man arbejder med. Og det er nødvendigt, hvis vores kollektiver skal blive stærke nok til at vinde de næste ugers og års kampe.

 

At organisere er at hæve forventningerne til vores liv

Jeg har selv været fagligt aktiv lærervikar og har i løbet af de seneste år været med til at understøtte organiseringen af både Woltbude og sygeplejersker. Lige pt. arbejder jeg som studentermedhjælper hos FOA og studerer arbejdslivstudier på RUC. På trods af at have beskæftiget mig en del med organisering og faglig aktivisme, så tager jeg ofte mig selv i ikke rigtigt at tro på, at vi faktisk kan vinde de arbejdskampe, vi kæmper. Sandsynligvis fordi jeg i løbet af mine 25 år har oplevet flere klassekampsnederlag end sejre.

 

En Succesfuld Organisators Hemmeligheder er gejstgivende læsning, både fordi den er konkret og virkelighedsnær. Men også fordi en tredjedel af bogen består af eksempler på kampe, hvoraf mange blev vundet, og endnu vigtigere forklaringer på, hvordan dette gik til. At organisere handler grundlæggende om at hæve forventningerne til, hvordan vores liv kunne se ud, og om hvordan vi vinder flere kampe, end vi taber. Labor Notes & Mathiassen har skrevet en bog, der hjælper os med at vinde. Dog bevares balancegangen mellem at huske og fremhæve vores sejre, uden at det hele males rosenrødt. Der er også eksempler på tabte kampe med fokus på, hvad man kan lære deraf, så man er bedre rustet til næste gang, der introduceres nye sparetiltag eller fyringer.

 

Eksempler fra forskellige sektorer og lande: Hvad kan vi lære af hinanden?

De fleste af eksemplerne på arbejdskampe i bogen er fra større fysiske arbejdspladser såsom hospitaler, byggepladser, skoler, fabrikker og lufthavne, og der er en overvægt at historier fra 3F-fagene i de danske eksempler. Det betyder, at nogle har nemmere ved at spejle sig i eksemplerne end andre. Men ikke desto mindre vil jeg argumentere for, at mange af principperne, vi introduceres til, kan overføres til mange forskellige fag. I et af eksemplerne lærer vi om, hvordan en gruppe snedker- og tømrersvende fra BJMF opbyggede et system, hvor en pladskontakt fra hvert sjak registrerede deres time-og akkordløn. Således udregnede BJMF en ugentlig lønstatistik, hvor man kunne se, om ens sjak lå under løngennemsnittet og på den måde starte samtalen om løn. Selvom dette eksempel er fra byggebranchen, kendetegner en høj grad af konkurrence, lønvariation – og ugennemsigtighed mange jobs. En gruppe freelancejournalister, der var tilknyttet Information, brugte også lønstatistik organiserende, da de regnede sig frem til, at de fastansatte journalister blev betalt mere per artikel. Ligeledes vil jeg argumentere for, at snedkernes og tømrernes erfaring ville være en oplagt strategi for andre akkordlønnede såsom platformsarbejdere eller telefonsælgere.

 

En Succesfuld Organisators Hemmeligheder indeholder ikke kun eksempler fra forskellige danske sektorer, men er som sagt en sammenblanding af danske og amerikanske eksempler. Dette er en af bogens styrker. I USA har de meget mere erfaring med at organisere på tværs af skel i sprog, nationalitet og migrationsstatus. Dermed er Labor Notes & Matthiassens bog i høj grad også relevant for dansktalende, der organiserer sig sammen med internationale kollegaer. I et eksempel på, hvordan man kan overkomme arbejdsgivernes del-og-hersk-strategier bliver vi blandt andet introduceret til en gruppe sygeplejersker i New York, der pressede på, for at deres fagforening skulle tilbyde juridisk hjælp til sygeplejersker fra blandt andet Filippinerne og Jamaica, der arbejdede på gæstearbejdervisa. Et andet eksempel er en gruppe slagteriarbejdere, der konsekvent holdt faglige møder på både spansk og engelsk med oversættelsesudstyr, så alle kunne udtrykke sig på det sprog, de var mest komfortable på, og så man undgik at skabe en dynamik, hvor den ene gruppe forstår alt, hvad der foregår, og den anden altid skal have alt oversat.

 

Hvil ikke på organiserings-laurbærrene

En anden lektie, vi kan lære fra USA, er, at vi er afhængige af at have lagt et solidt stykke organiserende rugbrødsarbejde, hvis vi skal vinde en faglig kamp. I USA er organiseringsgraden 12 procent, og fagforeningsmedlemmer har ikke strejkepligt. Sammenlignet med Danmark er det institutionelle fagforeningsfundament ret svagt. Det danske system er kendetegnet af en organiseringsgrad på 51-53 procent, en overenskomstdækning på 80 procent og strejkepligt for fagforeningsmedlemmer. Dette er en styrke, men desværre betyder det også, at det mere er reglen end undtagelsen for danske fagforeninger at vælge det organiserende rugbrødsarbejde fra og satse på den ”nemme” løsning.  Et eksempel på ”nemme” løsninger er at fokusere mere på fagretslig service indenfor overenskomstens rammer. Eller at kun trække på eksisterende aktivistkræfter, hvis man varsler en konflikt mod en arbejdsgiver.

 

Den danske fagbevægelse er vant til at hvile på organiseringslaurbærrene. En Succesfuld Organisators Hemmeligheder minder os om, at organiseret ikke er et synonym for fagforeningsmedlem. Det er en opsang til at komme i arbejdstøjet og snakke med vores kollegaer, også dem vi måske ikke har så meget til fælles med ved første øjekast.

 

Alt i alt er En Succesfuld Organisators Hemmeligheder et vigtigt bidrag til den danske litteratur om organisering. Det er en konkret, praksisorienteret, lærerig og gejstgivende bog, der kan læses og bruges af alle. Jeg glæder mig i hvert fald til at tage den i brug.

 

 

 

Note: Læs mere om Labor Notes i denne artikel!

 

En Succesfuld Organisators Hemmeligheder. Forlaget Solidaritet, september 2023. Oversat og redigeret af Jakob Matthiassen, tidligere betonarbejder og organizer i 3F BJMF og nuværende faglig organisator for Enhedslisten. Bogen kan købes her.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com