Grækenland går til valg søndag den 20. september. Venstrefløjen i Syriza stiller op som "Folkelig Enhed".

af Stathis Kouvélakis

Stathis Kouvélakis, som er (var) medlem af Syrizas Hovedbestyrelse skrev denne korte nyhed den 21. august om dannelsen af det nye parti:

Tidligt i morges forlod 25 af SYRIZAs parlamentsmedlemmer partiets parlamentariske gruppe for at danne en ny gruppe med navnet "Folkelig Enhed". De fleste af disse parlamentsmedlemmer er forbundet med Venstreplatformen, men der er også andre, som har sluttet sig til, såsom Vangelis Diamantoupolos og Rachel Makri, der er en af Zoe Konstantopoulous [parlamentets forkvinde] nære samarbejdspartnere [siden har Zoe Konstantopoulou også sluttet sig til]. Dette er en stor udvikling i det græske politiske landskab, men også for den radikale venstrefløj, både i Grækenland og på et internationalt niveau.

Tre elementer må understreges.

– For det første er "Folkelig Enhed" navnet på en front, der ønsker at omgruppere de af den radikale venstrefløjs organisationer, der underskrev appellen for oprettelsen af en Nej-Front, som blev udsendt den 13. april.Denne front er derfor det første håndgribelige resultat af en omgruppering på den græske venstrefløj. En omgruppering, som har draget sine erfaringer af de sidste fem år, og selvfølgelig også med med Syriza i regering og den efterfølgende katastrofe.

– For det andet er frontens målsætning at give det politiske udtryk for det Nej, som viste sig både ved januarvalget og ved folkeafstemingen den 5. juli. De centrale progrrammatiske linjer er et brud med nedskæringsregimet og memorandaerne, afvisning af privatiseringer og nationalisering under kollektiv kontrol af økonomiens centrale sektorer; med udgangspunkt i banksektoren og, i bredere forstand, en række radikale tiltag, der vil forandre magtbalancen til fordel for arbejdende og folkelige klasser og åbne vejen for en genopbygning af landet, dets økonomi og dets institutioner. Disse mål kan ikke opnås uden at forlade Eurozonen, som den nylige ulykke i overflod har demonstreret, og uden et brud med hele den vifte af politiske tiltag, som EU har institutionaliseret. Fronten vil også kæmpe for en fælles international kamp om fælles mål på det europæiske og internationale niveau og vil støtte en udtrædelse af NATO, en opsigelse af de eksisterende aftaler mellem Grækenland og Israel og en radikal modstand mod imperialistiske krige og interventioner.

– For det tredje er denne nye parlamentariske gruppe nu den tredjestørste i det græske parlament og har flere parlamentsmedlemmer end Gyldent Daggry, det nynazistiske parti. Det betyder, at dens leder, Panagiotis Lafazanis, indenfor de nærmeste dage vil få mandatet til at oprette en regering, der kan regere i tre dage, som den græske grundlov foreskriver. Efter at Tsipras-regeringen er trådt tilbage, er dette mandat i øjeblikket i hænderne på parlamentets næststørste parti, Nyt Demokrati, det største oppositionsparti. Folkelig Enhed vil benytte dette tidsrum til at starte en bred debat mellem, og mobilisering af, de sociale kræfter, som ønsker at kæmpe mod nedskæringer og memoranda, de tidligere såvel som det nye. Partiets program og den samlede liste af støtter blandt ledende medlemmer af den græske venstrefløj, som forventes at blive ganske imponerende, vil blive udsendt i starten af næste uge.

Stathis Kouvélakis
Athen, 21. august 2015

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com