Nu står det klart, at samtlige medlemmer af venstrefløjskvartetten The Squad har sejret ved Demokraternes primærvalg. Det blev bekræftet, da Ilhan Omar fra Minnesota den 11. august vandt over advokaten Antone Melton-Meaux.     

af Emma Lundström

Melton-Meaux førte en usædvanlig velbeslået primærvalgkamp. Hun havde langt større økonomisk støtte fra grupper udefra end Omar. På trods af det forsvarede Ilhan Omar det sæde i Repræsentanternes Hus, som hun vandt i 2018. Optællingen af stemmer var slet ikke spændende til sidst. Sammenlignet med valget for to år siden, så øgede hun forspringet med næsten 10 procent og fik ca. 30.000 flere stemmer.

 

Alexandra Rojas – leder af organisationen Justice Democrats – kommenterede reultatet sådan: ’På trods af al den opmærksomhed, som deres modstandere har fået, så vinder The Squad. Gruppen vokser, og den er her for at blive.’

 

Flygtning fra Somalia

Ilhan Omar tilhører Minnesota Democratic-Farmer-Labour Party. Da hun var otte år, flygtede hun sammen med sin familie fra borgerkrigen i Somalia og tilbragte fire år i en flygtningelejr i Kenya, inden de kunne tage til USA. Da Omar – ved midtvejsvalget i 2018 – vandt pladsen i Repræsentanternes Hus, blev hun, sammen med Rashida Tlaib, én af de to første muslimske kvinder i USA’s Kongres. Hun er også den første kvinde med hijab og den første flygtning, der er blevet valgt til kongressen. Hendes politiske program er på linje med de andre på den fremvoksende venstrefløj, hvor man hæfter sig ved krav om offentlig sygesikring, ret til gratis uddannelse og højere minimumsløn.

 

Da sejren var sikker, kommenterede Ilhan Omar den på Twitter med ordene: ’I Minnesota ved vi, at organiserede mennesker altid besejrer organiserede penge. Her til aften vandt vores bevægelse ikke bare en sejr. Vi fik et mandat for forandring. På trods af, at interesser udefra forsøgte at besejre os, så slog vi rekorden for valgdeltagelse. På trods af angrebene er støtten til os bare blevet ved med at vokse.’

 

Omar skrev idere, at valget ikke handlede om hende, men om ’en dagsorden, der er dybt forankret i menneskers kamp i hverdagen – og om de store selskaber og højrefløjens bidragsydere, der føler sig truede af den.’ Hun understregede også, at valget handlede om at rejse sig mod en præsident, der havde lovet at udelukke en gruppe mennesker fra USA ene og alene på grund af deres muslimske identitet, en præsident, som kalder de muslimske lande for ’røvhulslande’, og som truer med at sende landets muslimer tilbage til dem. Med disse ord hentydede hun til, hvordan Donald Trump forrige sommer angreb The Squad.

 

Flere end fire

Ayanna Presley,der sammen med Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Alexandre Ocasio-Cortez udgør The Squad, sagde ved den lejlighed: ’I skal gøre jer klart, at vi er flere end fire mennesker. Vi blev valgt til at tale for dem og repræsentere dem, som er blevet ignoreret, dem, som er blevet holdt uden for og efterladt på bagperronnen.’

 

Nu ser The Squad endda ud til helt konkret at blive større end en kvartet. I deres gruppe i Repræsentanternes Hus kommer i det mindste også Cori Bush fra Missouri og Jamaal Bowman fra New York til at indgå. De vandt begge to over medlemmer, der havde siddet længe i kongressen, og som havde støtte fra Demokraternes establishment.

 

Working Families Party (1) konstaterede efter fremgangen for The Squad, at ’konservative Demokrater angreb de progressive ikke-hvide kvinder, og de slog 0 ud af 3 ud.’ Det fjerde medlem af The Squad, Ayanna Pressley fra Massachusetts, møder slet ikke nogen modstandere, hverken når hun stiller op til genvalg 1. september eller ved valget i november. Hun har altså allerede vundet.

 

20. august 2020

 

Note: Workers Party er et græsrodsparty, der støtter alle de nævnte nu seks medlemmer af The Squad.

 

Artiklen er oversat fra Internationalen af Niels Overgaard Hansen

 

 

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com