Millioner af mennesker rundt om på kloden venter med tilbageholdt åndedræt på at se, om Donald Trump, en frembrusende, arrogant og højreekstrem svindler,  i USA’s præsidentvalg igen vil blive valgt som “den vestlige verdens leder”. Eller om Joe Biden, en nærmest karakterløs kandidat fra det demokratiske parti, sammen med sin vicepræsidentkandidat, Kamala Harris, vil blive båret ind på posten af bølgen af anti-Trump følelser, som har eksisteret i USA siden 2016.

af SAPs Forretningsudvalg

Denne bølge er vokset i styrke i de sidste 6 måneder af forskellige grunde: Den uhyggelige sundhedskrise (COVID-19), en økonomisk nedtur for almindelige mennesker (bl.a. pga. COVID 19), folkelige bevægelser imod politistaten, og miljøkriser (skovbrande, orkaner, tornadoer osv.).

 

Som altid, når der er valg i USA, er fokus næsten udelukkende på præsidentvalget og præsidentvalgkampen. Og fokus har  været skærpet til ét præcist mantra: Spark Trump ud af det Hvide Hus. Koste hvad det vil: Gør det!  Dette mantra er en vigtig grund til valget af Joe Biden som det Demokratiske Partis kandidat. Han er en spiselig karakter, som tilpasser sig og gentager partilinjen, som ikke er for radikal for højrefløjen, og ikke vil afskrække venstrefløjen. Kort sagt er han ukontroversiel. Han er også et ansigt, som kan tiltrække flest mulige republikanere eller midtervælgere som er trætte af Trump. Med Kamala Harris  – som er en lille indrømmelse til venstrefløjen – mener det Demokratiske Parti at have et stærkt bud på at besejre Trump i november.

 

Men lad os tage et skridt væk fra al denne mainstream-analyse og -retorik, og stille nogle andre spørgsmål: Hvad slås socialister for i 2020 valgkampen? Og hvilken betydning vil dette have for venstrefløjen og forskellige bevægelser i USA i fremtiden?

 

Her er nogle vigtige punkter, som socialister slås for i valgkampens hede:

 

En kamp for socialister og andre venstrefløjskandidater
Dette er fortrinsvis aktuelt i de lokale valg, og har været en kilde til styrkelse af venstreorienterede bevægelser og den socialistiske venstrefløj. Især siden 2018, hvor en række socialistiske kandidater blev valgt til lokale råd og fik gennemført forskellige venstrefløjs-forslag (https://jacobinmag.com/2018/11/2018-midterm-elections-roundup-ballot-measures).

 

Der har allerede været en række væsentlige sejre på den front: Genvalg af Alexandria Ocasi-Cortez til Kongressen og af Julia Salazar som New York State Senator.  Disse to venstre-figurer vil sandsynligvis få følgeskab af Jabari Brisport, en matematiklærer og Democratic Socialist, som har vundet det Demokratiske Partis nominering til en plads i New York State Senate. Dette betyder, at han sandsynligvis vil være den første sorte erklærede bøsse i New Yorks lovgivende forsamling.

 

Så mange socialistiske kandidater har vundet nomineringer eller forudses valgt i New York City, at avisen New York Post har udsendt en advarsel: “Wake Up New York or the Democratic Socialist Really Will Take Over”!

 

Kampagnerne i New York for kandidater, som er associeret med Democratic Socialists of America (DSA), er vigtige, fordi 35 af 51 pladser i New Yorks byråd er på valg dette år. New York City har altid ligget langt til venstre i USA’s politiske spektrum, og hvis socialister kan erobre flere lokale poster her, vil der være reelle muligheder for at realisere dele af NYC-DSA’s program.

 

Dette program omfatter punkter som afkriminalisering af mindre forbrydelser, stop for umotiveret visitation, stop for CO2-udledning fra New York States energiproduktion, samt fri og gratis abort.
Andre kampagner rundt omkring i USA er ikke mindre vigtige. Mange af disse kampagner er understøttet af DSA, uafhængig socialister og almindelige mennesker, som har nærmet sig venstrefløjen. DSA’s nationale valgstrategi understreger, at deres måde at organisere kampagner på ikke bare fokuserer på at få valgt udvalgte kandidater, men også på at opbygge en stærk og permanent socialistisk organisering. Hvis socialister skal ændre det politiske landskab i USA både på kort og lang sigt, er det helt nødvendigt at bygge veludviklede, stærke socialistiske organisationer, som kan fortsætte med at eksistere og kæmpe i mange år.

 

Debat, organisationsopbygning og samarbejde inden for det revitaliserede  DSA og andre socialistiske organisationer
DSA er eksploderet siden Bernie Sanders mislykkede kamp for at blive nomineret som præsidentkandidat i det Demokratiske Parti i 2016. En række socialister fra forskellige baggrunde har forsøgt sig med forhold til organisationen siden. Der foregår en løbende debat på den socialistiske venstrefløj i USA ift. det Demokratiske Parti. Hvordan dette kan eller ikke kan bruges som et element i en socialistisk strategi. Denne har udviklet sig – især inden for DSA – allerede før 2016, og den fortsætter i dag. Det handler om DSA’s karakter og om DSA’s og DSA-medlemmers forhold til det Demokratiske Parti.  Debatten handler kort sagt om, hvorvidt socialister og DSA skal benytte en “dirty break” strategi. Hvilket betyder: At bruge det Demokratiske Parti som en platform, hvor de kan opbygge støtte til en socialistisk venstrefløj, og derefter gennem en splittelse af partiet at starte et nyt, uafhængigt, socialistisk parti eller arbejderparti.

 

Uanset resultaterne af debatten, er disse diskussioner meget vigtige for den revolutionære venstrefløj i USA. Det er nemt at blive begravet i debatten om ‘Trump eller Biden’. Men at opbygge levedygtige, socialistiske alternativer til det Demokratiske Parti, enten indenfor partiet selv eller udenfor, er den afgørende opgave for socialister.

 

Fortsat deltagelse i demonstrationer, opbygning af  sociale bevægelser, og udvikling af kontakter med gamle og nye aktivister 
Venstrefløjen og de sociale bevægelser i USA har udviklet sig siden Occupy-bevægelsens udbrud i 2010. Denne venstrefløjsbevægelse har udviklet sig i mange former: Black Lives Matter bevægelsen, øget faglig organisering og fagforeningsaktivitet, flere feministiske og LGBT-demonstrationer og -organisationer (især efter #MeToo), valget af Alexandria Ocasio-Cortez og andre venstrefløjskandidater og den hurtige udvikling af DSA. Hvis der er en ting, som socialister i USA absolut skal kæmpe for, er det at fortsætte udviklingen af disse bevægelser og at opbygge en lag af politiske aktivister, som målbevidst arbejder på at fastholde disse bevægelser og de organisationer, som støtter dem.

 

Kamp mod højreekstremisme  
Denne kamp foregår hånd i hånd med præsidentvalget. Siden Trump blev valgt, har det ekstreme højre følt sig opmuntret til at indtage gaderne i USA. Og deres selvbevidsthed voksede med Trumps støtte til “Proud Boys” i den første præsidentkandidatdebat, da han bad dem:  “Stand back and stand by!” (“Træd tilbage og hold jer klar!”). Socialister i USA må fortsætte med åbent at bekæmpe disse højreekstreme, fascistiske, og nazistiske elementer i samfundet.

 

Den igangværende corona-krise i USA betyder, at det ikke er muligt at organisere almindelige møder, og selv en-til-en-møder og møder i små grupper kan være udfordrende. Der er meget frygt: Frygt for corona og personlig økonomisk ruin, som kan være resultatet af et hospitalsbesøg. Frygt for at miste sit job og de økonomiske følger af dette. Frygt for at blive taget af politiet og placeret i en civil bil og kørt til en fængselscelle.

 

Men der er også meget håb – fordi venstrefløjen er større og stærkere, end den har været i mange år. Og venstrefløjen fortsætter arbejdet med at opbygge uafhængige alternativer til det traditionelle, to-parti kapitalistiske system, som har domineret USA i alt for mange år.

 

SAP’s Forretningsudvalg, den 5. oktober 2020

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com