Lagerarbejderne hos Amazon i Staten Island, New York City, vandt en historisk afstemning den 1 april om retten til at danne en fagforening. Den nyligt dannede Amazon Fagforening (Amazon Labor Union – ALU) vandt med over 500 stemmer, med 2654 ansatte for og 2131 imod en fagforening. Arbejdspladsen, JFK8 Fulfillment Centeret, har omkring 7000 ansatte.

af Malik Miah

Efter behandling af eventuelle klager, forventes afstemningen at blive godkendt senere i denne måned. Når det er sket, vil JFK8 være det eneste Amazon lager, der er blevet fagligt organiseret ud af 110 over hele USA.

 

Amazon er, med sine over 1,1 milloner ansatte den næststørste arbejdsgiver i USA, efter Walmart.

Amazon Labor Union

Arbejderne vil blive medlemmer af det uafhængige ALU, som blev skabt af Christian Smalls, en 33-årig afroamerikaner, der blev fyret fra sit job hos Amazon i marts 2020, sammen med en anden 33-årig afroamerikaner, Derrick Palmer. Fagforeningen fungerer på et minimalt budget, ved at samle penge gennem crowd-funding, med gratis retshjælp. De mobiliserede arbejderne gennem Tik Tok, ved busstoppesteder og ved skovture og pizzafester.

 

Under fejringen af sejren, sagde Smalls: ”Vi ønsker at takke Jeff Bezos for at tage ud i rummet, fordi medens han var deroppe, organiserede vi en fagforening.”

 

”Vi gik efter struben, og vi gik efter førerhannen. Vi vil organisere os i en fagforening. Vi vil ikke skippe vores arbejde længere,” sagde Smalls til The City den 1. april, og tilføjede, at lederne hos Amazon ”nu vil være tvunget til at forhandle med deres arbejdere”.

 

Arbejderne ved en Amazon fragtcentral i Staten Island vil også stemme om at danne fagforening senere i denne måned.

 

Smalls grundlagde ALU, fordi han var overbevist om, at det var den bedste tilgang i kølvandet på den mislykkede organiseringskampagne ved Amazon i Bessmer, Alabama. Den etablerede fagforening Retail, Wholesale and Department Store Union ledte denne fejlslagne kampagne tidligt sidste år.

 

Mange faglige ansatte og eksperter sagde, at chancerne for succes var små, i betragtning af at Smalls og hans folk ikke havde megen erfaring med, eller ekspertise i, faglig organisering og var oppe mod en intenst anti-faglig kolos med årlige indtægter på 2.651 milliarder kr.

 

”Jeg tror vi vil få succes,” sagde Smalls i juni sidste år. ”New York er en fagforeningsby. Buschaufførerne, skraldemændene, politiet og brandmændene, de er alle fagligt organiserede. Alle er i familie med, eller kender nogle, der er med i en fagforening”.

 

Efter ALU´s sejr, annoncerede den nyvalgte reformformand for Teamsters, som repræsenterer de fleste fagligt organiserede chauffører og lagerarbejdere i USA, planer om kraftigt at øge bestræbelserne for at organisere arbejderne hos Amazon.

 

At lære af nederlag

Sidste år sagde Smalls til medierne, at han havde lært af RWDSU’s nederlag i Alabama. ”Det, at vi har set hvad Amazon gør, giver os en fordel”, sagde han. ”Og vi har lært af de muligheder, som fagforeningerne forpassede. Vi vil ikke gøre deres fejl.”

 

Smalls lovede, at have en større og stærkere arbejderkomite til at uddanne og mobilisere arbejderne til fordel for fagforeningen.

 

Da han skulle forklare sin beslutning om at danne en ny fagforening, fortalte han The Guardian i juni 2021: ”Hvis de etablerede fagforeninger havde været effektive, havde de allerede organiseret Amazon. Vi må tænke i 21. århundrede-organisering. Det er måden vi opbygger arbejdersolidariteten. De etablerede fagforeninger kender ikke rigtigt Amazon, og de ved ikke hvordan det er at arbejde i Amazon”.

 

New York Times rapporterede den 3. april sidste år om hvordan Smalls og Palmer var rejst til Amazons Bessmer varehus i Alabama, for at studere RWDSU’s organiseringskampagne.

 

Men de opdagede, at funktionærerne fra RWDSU – den samme fagforening, der tidligere havde udtrykt interesse for JFK8 – var mindre end glade for at se dem. De syntes, at funktionærerne virkede som udefra kommende, der havde kastet sig over den lokale arbejdsplads.

 

Ifølge medierne blev Smalls fyret, efter at han stod i spidsen for en arbejdsnedlæggelse i protest mod manglende COVID-19 forholdsregler på arbejdspladsen. Amazons advokater udklækkede en plan – på et møde, hvor Jeff Bezos deltog – om, at stemple Smalls som ”ikke så klog og dårligt formuleret”, for at gøre ham til symbolet på hele den faglige organiseringskampagne.

 

Overfor The Guardian fortæller Smalls, at advokaternes kampagne ”helt afgjort var racistisk”. Amazons advokater hævdede efterfølgende, at de ikke vidste, at Smalls var sort, men den forklaring tror Smalls ikke på.

 

Palmer og yderligere en kollega, Gerald Bryson, sluttede sig til Smalls organiseringskampagne. Palmer havde fået en advarsel af Amazon for at deltage i Smalls COVID-19 protest. Bryson, en lagerarbejder på JFK8, var blevet ulovligt opsagt for at stå for en anden protest mod manglende COVID-19 forholdsregler.

 

Amazon gav i øvrigt disse ”nøglemedarbejdere” en lønforhøjelse på to dollars i timen til at begynde med. Den forhøjelse blev dog senere trukket tilbage, selv om Covid-19 stadig spredte sig.

Årelang kampagne

Small fortalte The Guardian, at de fleste, der var involverede i Amazon Labor Union, havde mange års erfaringer med Amazon, og vidste, hvad Amazons arbejdere ønskede.

 

ALU’s kampagne startede sidste år. Fagforeningen slog et telt op uden for busstoppestedet ved Amazon Staten Islands varehus, med et skilt, der opfordrede til at skrive under på kravet om en afstemning om overenskomstdækning af arbejdspladsen.

 

Efter amerikansk lov, skal en fagforening have underskrifter fra mindst 30 procent af arbejdsstyrken for at kunne afholde en afstemning om overenskomstdækning.

 

Sædvanligvis afholder fagforeningerne først afstemninger, når de har fået underskrifter fra mindst 50 procent af arbejderne. Men Smalls og Parker vidste, at mange ansatte var bange for at underskrive kravet om afstemning, selv om de støttede kravet om overenskomstdækning.

 

Mange etablerede fagforeninger venter endda med at udskrive afstemningen, indtil de har 70 procents opbakning, fordi de ved, at mange ansatte falder fra på grund af arbejdsgivernes anti-fagforeningskampagner.

Ledelsens rolle

Smalls fortalte The Guardian, at han blev ansat hos Amazon i 2015, og at han var så dygtig, at han blev overflyttet til Staten Island for at uddanne nye medarbejdere da Amazon åbnede der i 2018.

 

Han nød at arbejde for Amazon, men som årene gik, indså han, at virksomheden havde nogle dybt indgroede problemer, der bl.a. omfattede en arbejdsskadefrekvens, der var alt for høj. Smalls så også diskriminering af ældre medarbejdere og dårlig behandling af kvinder, og opdagede, at folk blev afskediget, hvis de oplevede familiekriser og havde opbrugt ferie. Han oplevede også racediskrimination: ”Jeg ansøgte om at blive manager 49 gange uden nogensinde at få jobbet”.

 

At have en fagforening på arbejdspladsen vil hjælpe på alle disse problemer, sagde Smalls.

 

Selv om de færreste etablerede faglige eksperter og fagbureaukrater regnede med, at ALU havde en chance, blev deres kampagne taget meget alvorligt af Amazon.

 

Amazon fortalte arbejderne, at de hverken havde brug for en fagforening eller udgiften til det faglige kontingent.

 

Men, som Smalls fortalte The Guardian, så tjener fagligt organiserede arbejdere i gennemsnit 11.000 $ mere om året end uorganiserede. Så hvem bekymrer sig om 1.000 $ i fagforeningskontingent, hvis de kan tjene 11.000 $ mere, som medlem af en fagforening?

Behov for en uafhængig fagforening

Palmer fortæller, at ALU brugte alle mulige midler for at nå så mange arbejdere som muligt i tiden op til afstemningen, og lagde vægt på at Amazon-arbejdere organiserede andre Amazon-arbejdere.

 

”Man må have en ny indfaldsvinkel”, siger han. ”Man må gøre noget nyt, og jeg føler, at grillfesterne har givet genlyd, T-shirtsene har givet genlyd, og den kendsgerning at vi gik på talerstolen under Amazons møder om organiseringen har givet genlyd, for ingen har rigtigt gjort noget tilsvarende før”.

 

”Vi måtte vise arbejderne, at vi havde masser af kampånd i os, og at vi ikke ville give op”.

 

Mange demokrater og ”progressive” fagforeningsfolk lykønskede efterfølgende ALU med sejren og deres succes, med ingen af dem bakkede aktivt op om kampagnen, mens den var i gang.

 

Ideen om at menige arbejdere, uden tilknytning til nogen af de store fagforeninger, kunne vinde en afstemning, blev på forhånd set som en umulig opgave. Derfor stod de fleste af de almindelige faglige aktivister på sidelinjen under organiseringskampagnen. I de sidste uger gav nogle få fagforeninger i New York-området dog noget støtte.

 

Som Palmer fortalte The City: ”Det er aldrig for sent at komme med i kampen, men for pokker! Der er gået næsten et år uden hjælp. Men vi har tilgivet det. Som jeg sagde til mit hold, så er det lige meget, hvem der er med, og hvem der kommer. Vi må organisere dem, der er omkring os, og det er det, vi har baseret kampagnen på, og det er det, der har betalt sig for os”.

Nyder sejren

Da afstemningsresultatet forelå den 1. april, kunne aktivisterne, der var forsamlede udenfor NLRB, dårligt nok tro på resultatet.

 

”Jeg kan dårligt forklare det”, sagde Smalls til The City. ”Det har taget 11 måneder at nå hertil. Dette øjeblik er ikke rigtigt trængt ind endnu. Jeg forsøger at tage det roligt, men jeg ved, at det har kostet hårdt arbejde, blod, sved og tårer, at nå hertil”.

 

Fra starten af optællingen førte ALU over nej-siden. Efter 5 timer stod det klart, at fagforeningen ville vinde. ”Da optællingen sluttede dagen efter, trykkede Amazons advokater de faglige aktivister i hånden”, fortalte Palmer. ”De måtte acceptere resultatet”.

 

Men Amazon har alligevel ikke tænkt at give sig endnu. Amazon vil klage ”baseret på den upassende indblanding fra NLRB’s side, som vi og andre (inklusive The National Retail Federation og US Chamber of Commerce) oplevede i dette valg.”.

 

Uanset dette forventes NLRB [National Labor Relations Board – den føderale arbejdsmarkedsstyrelse, som konrollerer afstemningen. Der kommer en afgørelse 23. maj, o.a.] skal dog at godkende valget.

Fagforeningen vil sprede sig

ALU ser ud over Staten Island. Smalls fortæller til The City, at de allerede har fået henvendelser om hjælp fra Amazon-arbejdere i hele USA.

 

Vi ønsker at være i stand til at hjælpe dem, nu vi har fagforeningen. Forhåbentlig får vi ressourcerne til det, og så kan vi forhåbentligt hjælpe dem, siger Smalls.

 

Palmer vil gå i gang med at organisere arbejderne på sin gamle arbejdsplads i New Jersey, hvor han først begyndte at arbejde for Amazon. Selv om det ved første øjekast ligner Davids kamp mod Goliath, viser erfaringerne, at menige medarbejdere – med en startløn på 18 $ – kan vinde over en magtfuld arbejdsgiver som Amazon, når de står sammen.

 

Amazon brugte millioner af dollars på at bekæmpe den faglige organisering i Alabama og Staten Island. ALU’s budget var på kun 100.000 $.

 

Det næste skridt bliver nok det hårdeste i klassekampen, når den første overenskomst nu skal forhandles på plads. ALU føler sig dog trygge. Energien og dynamikken er tydeligvis på arbejdernes side.

 

5. april 2022

 

Artiklen er oversat fra Green Left af Steen Andersen og Peter Kragelund

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com