Siden den seneste oprørsbølge for racemæssig retfærdighed begyndte, har politiet over hele landet udvist stor venlighed over for de politielskende, bevæbnede højrefløjsfolk, som er dukket op i gaderne i opposition til demonstranterne. Teenageskytten i Kenosha, som dræbte to demonstranter den 23. august, var ikke den første og vil næppe blive den sidste.

af Branco Marcetic

Foto: Sympatisør til Kyle Rittenhouse i Kenosha Wisconsin, 1. september 2020. Af Lightburst, CC BY-SA 4.0

 

De seneste hændelser i Kenosha er ikke de eneste, der viser, at noget er råddent i det amerikanske politi. Men denne uges mord på to demonstranter begået af en bevæbnet, politielskende teenager er en kvalmende påmindelse om de menneskelige omkostninger ved ordensmagtens tætte forbindelser til bevæbnede højreorienterede militser.

 

Så vidt vi foreløbig ved, havde drengen, som blev pågrebet, ikke forbindelser til ekstremistiske bevægelser, han var en polititilbeder. Ud over en Facebookside med en masse rosende ord og billeder af politiet, havde han deltaget i det lokale politis Explorer-program, som træner teenagere og unge i politimæssige aktiviteter som for eksempel trafikreguleringer, husspektakler og brug af brandværnsudstyr, med det formål senere at få dem ind i et karriereforløb som ordenshåndhævere. Meget på linje med politiets selvopfattelse som den ”tynde blå linje”, der beskytter civile fra de lovløse horder af agitatorer, opfattede han øjensynligt sig selv som en, der beskyttede folk og deres ejendomme mod demonstranter og optøjer i Kenosha.

 

Det lader til, at i det mindste dele af det lokale politi sympatiserede med de bevæbnede militsmedlemmer, som løb truende rundt i byen den sidste uge. En video viser betjente uddele vand til bevæbnede mænd, blandt andet den senere skytte, og hvor de siger, at ”vi værdsætter jer”. Videoer og vidner bekræfter, at politiet lader den bevæbnede teenager slippe væk, da de blev tilkaldt, selv om demonstranterne udpegede ham son den ansvarlige. Det ser ud til, at politiet havde et forhåndsbillede af drabsmanden i hovedet: Og det var ikke en hvid ung mand med en halvautomatisk riffel.

 

Dette er desværre ikke nogen overraskelse. Synet af politi, der reagerer fredeligt, endda venligt, over for bevæbnede højreorienterede militser og demonstranter er blevet et almindeligt tema i de seneste måneder og år. I Portland har politiet jævnt hen i flere måneder slået voldeligt ned på de fredelige, men forstyrrende, protester fra Black Lives Matter, mens man har set gennem fingre med det, når grupper på den yderste højrefløj har blandet sig.

 

Det er sket i forlængelse af en langvarig praksis hos politiet i denne by. I 2018 var der i et udkast til kommunens status over politiets indsats over for venstre- og højreorienterede demonstrationer et citat fra en betjent, som ”oplevede de højreorienterede demonstranter ’meget mere mainstream’ end de venstreorienterede demonstranter.” Senere viste hundredvis af offentliggjorte tekster, at politiet i Portland havde samarbejdet med lederen af en voldelig, højreorienteret gruppe om at slå ned på venstreorienterede demonstranter, og endda gav ham anvisninger på, hvordan en af hans kollegaer, som var eftersøgt, kunne undgå at blive arresteret.

 

Portland står absolut ikke alene. Mange har bemærket den slående forskel på den rolige, fredelige måde, politiet reagerede på over for de demonstranter, som invaderede parlamentet i Michigan for at protestere mod corona-nedlukningen – hvoraf nogle var tungt bevæbnede og fremsatte trusler om vold mod beslutningstagerne, og andre tilsvarende konfrontationer med politiet i april og maj – og på den anden side det voldsorgie, som politiet overalt udløste mod ubevæbnede Black Lives Matter-demonstranter og endda også mod pressefolk. Over hele landet er bevæbnede grupper på den yderste højrefløj og/eller støttegrupper for politiet på tilsvarende vis blevet opmuntret, beskyttet og endda inddraget i samarbejde af det samme politi, som har kørt biler ind i ubevæbnede demonstranter og skudt deres øjne ud med gummikugler.

 

I Californien arbejdede politiet sammen med og beskyttede medlemmer af grupper på den yderste højrefløj i 2018 til at gå efter anti-fascistiske aktivister, blandt andet en sort demonstrant, der var blevet dolket på et møde. Forinden havde de føderale anklagere bygget deres bevisførelse på det højreorienterede svindelagtige Project Veritas og James O’Keefe [konservativ politisk provokatør, o.a.] mod hundredvis af journalister og anti-Trump-demonstranter, som de havde anklaget for ulovlige optøjer efter begivenhederne omkring indsættelsen af Trump i 2017.

 

Bag alt dette ved vi, at der gennem mange år har været forbindelser mellem ordensmagten og forkæmpere for hvidt herredømme, som opfordrer deres medlemmer til at gå ind i det lokale og statslige politi, hvilket de også har gjort. Adskillige undersøgelser har vist, at hundredvis af nuværende og tidligere politibetjente er medlemmer af højreorienterede Facebookgrupper eller har postet racistiske, voldelige opslag og kommentarer. Det er ikke nogen stor overraskelse, at 84 procent af den nuværende politistyrke bakkede op bag Trump i 2016, og at politiets fagforeninger også støtter ham i år.

 

Der er mere på spil her end en langsom, men vedvarende omdannelse af USA’s ordensmagt til en særlig politisk klasse med højreorienterede sympatier.

 

Der er det mangeårige problem med den lette adgang til og slappe regulering af adgangen til våben i USA. Og der er den stadigt stigende voldelige og ekstremistiske opførsel hos højrefløjen i USA, med kommentatorer fra hele det højreorienterede spektrum, som i de seneste måneder har dæmoniseret og skruet op for historier om truslen fra de politifjendtlige demonstranters brutalitet, og som nu forsvarer den seneste tragedie.

 

Men mere end noget andet er det et dårligt tegn, at ordensmagten på statsligt og lokalt niveau i stigende omfang ser sine politiske interesser sammenfaldende med dem, der kommer til udtryk hos voldelige, fascistiske grupper, særligt når der er mange tusinde vildførte, naive børn derude, som tilbeder politiet og er overbeviste om, at en karriere i politiet vil få dem til at gøre noget godt i denne verden. Vi kender stadig kun til fragmenter af, hvad der præcist fik denne teenager til at skaffe sig en automatriffel og hænge ud med de bevæbnede militser i Kenosha. Det skræmmende er, at han måske kun er den første.

 

Oversat fra Jacobin af Åge Skovrind

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com