Mens Coronaen hærger USA, er præsidenten travlt optaget af sit eget korstog rettet mod Cuba og Venezuela, alt imens de to lande slås med at bekæmpe pandemien.

af Leif Mikkelsen

USA har sendt krigsskibe mod Venezuelas kyst ikke med nødhjælp, men derimod med formål endnu engang at understøtte et regimeskifte i landet. I forhold til såvel Cuba og Venezuela har USA opretholdt blokaden, som ikke blot omhandler amerikanske forhold, men også omfatter sanktioner mod firmaer i andre lande, der handler med Cuba og Venezuela.

 

F.eks. har Danske Bank henvendt sig til en dansk kunde på Cuba for at få kundeforholdet ophævet. Derfor er det ikke nok, at internationale organisationer selv ophæver deres sanktioner. De må offensivt kræve at USA ophæver blokaden. Lige nu blokerer USA hjælp fra det kinesiske firma Alibaba Fundation, som havde doneret 2 millioner masker og 400.000 diagnosesæt og 104 ventilatorer. Sendingen var beregnet til 24 lande i regionen, herunder Argentina, Chile, Ecuador, Peru og Den Dominikanske Republik.

 

Samtidig hævder det amerikanske udenrigsministerium, at Cuba kun yder humanitær hjælp for at tjene penge. Så ingen tvivl om, at hvis denne sending når frem, vil USA fortsætte chikanen af dette livsvigtige nødhjælpsarbejde.

 

I USA har 15.000 borgere støttet en underskriftindsamling, der kræver, at USA ophæver blokaden. I Storbritannien er en tilsvarende indsamling i gang. (se tekst nedenfor).

 

I Danmark har Cuba-venner startet en pengeindsamling til støtte for Cuba humanitære hjælp (se artikel her)

 

 

Britisk solidaritetsorganisation samler underskrifter mod blokaden af Cuba

Underskriv dette åbne brev, der kræver ophævelsen af USA’s blokade, så Cuba kan bekæmpe Coronavirus hjemme og i hele verden.

 

Cuba har udvist international solidaritet til mange lande under den globale pandemi, nu er det vores tur til at vise vores påskønnelse af det. Tilslut dig opfordringen til, at den britiske regering straks kræver, at Trump administrationen ophæver blokaden i dag.

 

Skriv under på det åbne brev:

 

Mens verden kæmper et globalt slag mod Coronavirus pandemien, har Cuba igen vist sig som et forbillede i internationalisme og solidaritet. I de seneste dage har øen sendt højt kvalificerede medicinske brigader til mange lande, herunder Italien, Grenada, Jamaica, Nicaragua og Venezuela for at støtte landenes sundhedssystemer, som er overbebyrdet af krisens omfang.

 

Den 18. marts tilbød den cubanske regering sikker havn til passagerer fra den britiske krydstogtsskib MS Braemar, som den tillod at lægge til kaj i Havana, efter at mange andre lande havde afvist skibet. Den britiske udenrigsminister Dominic Raab takkede offentligt Cuba for denne hjælp i en udtalelse til det britiske parlament.

 

Cuba har også gjort anti-virus præparatet Interferon Alpha B tilgængelig til lande verden over for at hjælpe med behandlingen af patienter, som er blev ramt af COVID-19. Øens altruistiske reaktion på den globale nødsituation er i tråd med Cubas lange tradition for humanitær hjælp.

 

I de sidste 56 år har 400.000 cubanske sundhedsarbejdere stillet op ved naturkatastrofer og har hjulpet med at udbygge sundhedssektoren i 164 lande. Det omfatter: at sende medicinske brigader til Pakistan efter jordskælvet i 2005 i Kashmir, til Haiti med assistance under det alvorlige koleraudbrud efter jordskælvet (i 2010), til Vestafrika i regionens kamp mod ebola (2015). Cuba har også uddannet 35.613 sundhedsarbejdere fra 138 lande på sin Latinamerikanske Medicinskole siden 1998.

 

Samtidig har øsamfundet lidt under virkningerne af USA’s kriminelle 58 år lange blokade, som hver dag forårsager mangel på mad, brændstof og andre daglige fornødenheder. Sidste år kostede det alene den cubanske sundhedssektor et beløb på mere end 104 millioner dollar.

 

Mens vi skriver dette, bekæmper Cuba selv corona-virussens spredning i sin egen befolkning og har brug for adgang til medicinsk udstyr og ressourcer for at beskytte de mest sårbare indbyggere. Cuba har altid sat menneskers humanitære behov forrest, uanset grænser og politik. Midt i en humanitær krise er USA’s blokade kriminel, ikke kun pga. dens konsekvenser for det cubanske folk, men også fordi det forhindrer landets muligheder og evne til at bidrage i den internationale kamp mod denne virus.

 

Cuba Solidarity Campaign sender sin dybtfølte taknemmelighed til de cubanske sundhedsteams for deres inspirerende eksempel på global solidaritet. Samtidig opfordrer vi den britiske regering til straks at sende en henvendelse til USA om at hæve blokaden eller i det mindste midlertidigt suspendere den, for at muliggøre vitale forsyninger af mad, brændstof og medicinsk udstyr til det cubanske folk. Det cubanske folk støttede det britiske folk, da det behøvede det. Dette er en chance for at vise vores taknemmelighed herfor.

 

Underskriv her: https://cuba-solidarity.org.uk/end-the-blockade/messages/

 

Det åbne brev er oversat fra Take action: help Cuba fight COVID-19 and the US blocade

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com