Corona-pandemien har ramt USA med stor kraft i de seneste uger. Af de rapporterede tilfælde på globalt plan indtil nu tegner USA sig - med 5% af verdens befolkning - for 12% af de smittede, et tal, der er i stærk vækst.

af Barry Sheppard

COVID-19: Trump ofrer liv til fordel for hjælpepakker til kapitalisterne

 

Corona-pandemien har ramt USA med stor kraft i de seneste uger. Af de rapporterede tilfælde på globalt plan indtil nu tegner USA sig – med 5% af verdens befolkning – for 12% af de smittede, et tal, der er i stærk vækst.

 

WHO påpeger, at USA snart vil være sygdommens epicenter. En vigtig indikator er, at antallet af dødsfald på grund af corona-virus fordobles hver fjerde dag – en skræmmende eksponentiel vækstrate.

 

Det kan være svært at fatte, hvad det betyder, men hvis det fortsætter sådan, så bliver det sådan her: 24. marts var 650 døde, 28. marts ville dette tal så stige til 1300, 1. april 2600 døde, 5. april 5200, 9. april 10.400 osv. Mere end en million ville så dø i begyndelsen af maj.

 

Vi kan håbe, at det ikke vil gå sådan, og at der vil gå stadig længere tid imellem, at antallet af døde fordobles. [4. april var der registreret 8151 dødsfald, o.a.]. Det forudsætter dog en virkelig effektiv ’bliv hjemme’-kampagne i forhold til hele befolkningen for at stoppe spredningen af smitte – med undtagelse af dem, der er beskæftiget med kriserelaterede tjenesteydelser og vareproduktion.

 

Forbundsregeringens fiasko med hensyn til at kunne tackle pandemien i bare nogenlunde rimeligt omfang har fra første færd skabt en situation, hvor landet er sakket håbløst bagud i forhold til vækstraten af smittede.

 

I stedet for at forberede sig på det værst tænkelige – og det værst tænkelige er lige præcis det, der sker – har vi end ikke været i stand til at holde trit med det stigende behov for det allervigtigste lægelige udstyr.

 

Det er gået helt galt på to meget vigtige områder.

 

For det første, der er ingen planer med hensyn til at fremskaffe et tilstrækkeligt antal respiratorer til at kunne give de hårdest ramte patienter en ordentlig behandling, så mange af dem dør af den grund. Hvis behovet for flere respiratorer ikke bliver opfyldt, vil lægerne stå i samme situation som deres kolleger i Italien. At visitere patienter med henblik på at bestemme, hvem der skal leve, og hvem der skal dø.

 

Pandemiens epicenter i USA er nu New York. Guvernøren i Staten New York, Andrew Cuomo, vurderer, ud fra lægevidenskabelige eksperters råd, at der vil være behov for 30.000 respiratorer inden for de nærmeste uger. Forbundsregeringen har fået fat i 2400. Guvernøren advarer andre stater om, at tilstandene i New York også vil være deres fremtid.

 

For det andet, manglen på værnemidler, bl.a. ansigtsmasker, handsker, kitler og andre nødvendige ting for sygeplejersker og læger, der var i første række i kampen for at hjælpe dem, der skulle indlægges. Sygeplejerskernes fagforeninger og læger tryglede præsident Trump om at sørge for, at de fik disse fornødenheder stillet til rådighed, men forgæves.

 

Et tredje område drejer sig om, at der i foruroligende grad er mangel på hospitaler og hospitalssenge for at stå rustet over for den uundgåelige kulmination i antallet af patienter, der har behov for indlæggelse. I følge eksperter vil dette punkt blive nået inden for seks uger.

 

Trump og hans indenlandsk totalitære Republikanske Parti har meget længe underspillet den fare, der forelå. Ham og hans Fox News-eftersnakkere har endda anklaget de andre medier for at ringe med alarmklokkerne for at miskreditere ham, da kurserne begyndte at falde som følge af frygten for en corona-epidemi. Fox-kommentatorer omtalte den risiko, som der blev advaret om fra stadig flere sider, som ’fup’.

 

De nøgne kendsgerninger om pandemien vandt dog efterhånden vid udbredelse. Da samfundsøkonomien viste tegn på opløsning med massefyringer og firmaer i dybe vanskeligheder, endte Trunp med at vende på en tallerken og erklærede national undtagelsestilstand 13. marts.

 

Det viste sig, at Trump nu rettede sig efter sine lægelige rådgivere, der rådede folk til at opretholde en sikkerhedsafstand (2 m) fra hinanden og at blive hjemme bortset fra behov for motion, indkøb og andre nødvendige gøremål.

 

Hospitaler, læger, sygeplejersker og andre hospitalsarbejdere, samt mange delstatsguvernører har opfordret Trump til at bruge sin magt under undtagelsestilstanden til midlertidigt at nationalisere fremstillingsvirksomheder og omstille dem til at producere nødvendigt lægeligt udstyr.

 

Det har Trump indtil videre nægtet at gøre, for, som han siger, ’Amerika foretager ikke nationaliseringer’.

 

Trump vendte, stærkt foruroligende, på en tallerken 23. marts, hvor han opfordrede virksomhederne til at åbne op igen, og arbejderne til at vende tilbage til arbejdet igen, sådan at økonomien kunne være vendt helt tilbage til det normale efter påske, der var den deadline, han satte.

 

’Vi må ikke lade kuren blive værre end problemet’, sagde han. ’ Det, der er øverst på dagsordenen, er, hvornår vi skal åbne op, dvs åbne hele landet op igen’.

 

Med 16 stater, der har lukket ned, og ni, der har gjort det delvist, så er der mange guvernører, der har ringet med alarmklokkerne, men andre stater slet ikke har sat en ’bliv hjemme’-indsats i værk.

 

Når Trump på den måde siger snart ét, og snart noget andet, så kan det ikke undre, at befolkningen bliver forvirret. Der er mange, der bliver helt overvældet af frygten for det ukendte, mens Trumps forløjede skønmaleri puster selvtilfredsheden yderligere op hos hans uden-for-rækkevidde-tilhængere.

 

Trump har konsekvent omtalt corona- virus, ikke ved sit navn, men som ’den kinesiske sygdom’. Det har pisket anti-kinesisk racisme op blandt hans mest forhærdede tilhængere, med det resultat, at mange kinesiske amerikanere (og mange andre asiatiske amerikanere, der ’ser kinesiske ud’) kan fortælle om mange, der ser vredt efter dem, om racistiske bemærkninger og overfald. Der har været et enkelt tilfælde af knivstikkeri.

 

Californien, hvor jeg bor, er en af de stater, der har lukket ned. Jeg bliver hjemme, bortset fra indkøb, gå tur med hunden, og ganske få andre nødvendige ærinder.

 

Når jeg går tur med min hund i nabolaget, passerer jeg tit en kinesisk-amerikansk kristen kirke. I går havde vandaler ødelagt det store, faste skilt, der normalt står foran kirken.

 

Trumps racisme har endnu engang opgejlet de hvide nationalistiske ekstremister.

 

Her mens jeg skriver, diskuterer kongressen et forslag om at bruge to billioner $ på at afværge eller svække den økonomiske recession, der er begyndt som følge af covir-19. Forslaget vil angiveligt indeholde midler til kompensere arbejdere, der er blevet fyret, hjælpe enkeltstaterne med at håndtere pandemien, hjælpe mindre virksomheder, der er blevet hårdt ramt, samt andre positive skridt.

 

En væsentlig del af forslaget er dog en pengetank på hundreder af mia $, som stilles til rådighed til kautioner for de helt store selskaber – en gentagelse af det, der blev gjort under ’den store krise’, for et årti siden. Det passer perfekt sammen med Trumps fokus på at standse recessionen på bekostning af nationens sundhedstilstand.

 

I stedet for at inddæmme smitten, hjælpe det store flertal af befolkningen, der lige nu tager skraldet, hvad angår det økonomiske styrtdyk, imødekomme alle de lægelige behov, som pandemien rejser lige nu, og bruge alt, hvad der kræves til det, så har Trump ændret prioriteringen til at koncentrere sig om at stille kaution til rådighed for de allerrigeste.

 

Det vil så, meget ironisk, gøre recessionen endnu værre, fordi kulminationen af smitte vil uddybe recessionen, og gøre opgaven med at afbøde den, endnu vanskeligere og kræve endnu flere uhyre bekostelige redningsaktioner.

 

Da snakken om en 2-billioners-$-fond begyndte, løb lobbyister, repræsenterende forskellige kapitalister, kongressen på dørene for at stikke deres tryner i truget, så de kunne få så meget som muligt til dem selv.

 

Det er for nylig kommet for dagens lys, at fem senatorer – fire republikanere og en enkelt demokrat – solgte aktier for millioner af dollar af deres private beholdning før sammenbruddet. De var medlemmer af en komité, der påhørte en rapport fra CIA 4. februar, der forudsagde, hvordan pandemien ville udvikle sig, og sandsynligheden for store kursfald på aktiemarkedet.

 

En af dem var Kelly Loeffler, en senator fra Georgia. Lige netop imens hun havde travlt med at slippe af med sine aktier og obligationer, efterplaprede hun Trump: ’Demokrater har på den farligste måde og fuldt forsætligt vildført det amerikanske folk med hensyn til corona-virus-beredskabet,’ tweetede hun 28. februar, mens hun forsikrede offentligheden om, at præsidenten og hans hold ’gjorde en imponerende indsats for at holde amerikanere sunde og raske’.

 

Mange livsvigtige arbejdere, herunder læger og sygeplejersker, sætter deres helbred på spil, og de fleste mennesker slutter solidarisk op. På min tur med hunden og til supermarkedet, oplevede jeg, at hver eneste person, som jeg mødte, viste udtryk for solidaritet.

 

Min afroamerikanske nabo, der ved, at jeg er 82, spurgte til mit helbred, og tilbød at hjælpe mig med hvad som helst, jeg måtte få brug for, som pandemien skred frem.

 

Pandemien bringer det bedste frem hos næsten alle mennesker, men også det allerværste hos nogen, som f.eks. disse senatorer, og de meget rige, der prøver at profitere af den.

 

26. marts 2020

 

Oversat fra Green Left Weekly (Australien) af Niels Overgaard Hansen

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com