Forsøget på at fjerne Kshama Sawant fra hendes plads i Seattles byråd ved en såkaldt recall petition, en revokation [en tilbagekaldelse af et mandat før valgperiodens udløb ved en underskriftindsamling blandt vælgerne, o.a.] er et åbenlyst angreb på vælgernes demokratiske rettigheder – og på fremvæksten af en ny, socialistisk venstrefløj som en strømning i amerikansk politik.

af Scott McLemee

Sawant er frontfigur for Socialist Alternative, én af mange små, marxistiske organisationer i USA, men det at forsvare hende mod angreb fra de store virksomheder og højrefløjen er noget, alle på USA’s venstrefløj bør bakke op om.

 

Sawant er nu blevet valgt til sin post [som et af de ni medlemmer af bystyret – alle de øvrige er fra det Demokratiske Parti, o.a.] tre gange på et program for solidaritet med Seattles arbejdere – med forslag om en hård beskatning af byens millionærer og milliardærer, noget der for længst burde være sket. I sommeren 2020 gav hun fuld opbakning til Black Lives Matter. Det ser ud til at have været det strå, der væltede læsset: Sawants aktivitet i solidaritet med BLM er en fremtrædende anklage i kampagnen for at tilbagekalde hendes mandat.

 

Set i bakspejlet er det tydeligt, at Sawants valg til byrådet i 2013 var en forsmag på den store bølge af opbakning til Bernie Sanders kandidatur ved præsidentvalget i 2016. På programmet i hendes første valgkampagne var bl.a. offentlig overtagelse af virksomhedsgiganter i staten Washington [hvor Seattle er den største by, o.a.], inklusive Microsoft og Amazon. På det seneste har hendes side på byrådets hjemmeside krævet beskatning for at finansiere Covid-19-hjælp til arbejderne her og nu, og så fortsætte i 2021 og frem for at finansiere en omfattende udbygning af nye, billige sociale boliger og ’Green New Deal’-renovering af eksisterende boliger.”

 

I 2019 gav Amazon 1,5 millioner dollar til en politisk aktionskomité mod Sawant, men hun blev genvalgt alligevel.

 

I juni, da massedemonstrationerne mod mordet på George Floyd og andre ofre for politibrutalitet gik hen over landet, citerede The Seattle Times Sawant for at sige: ”Politiet har brugt tåregas, peberspray, gummikugler, distraktionsgranater, udgangsforbud, arrestationer og andre undertrykkende foranstaltninger mod aktivister og indbyggere i Seattle – også mod børn – i et forsøg på at intimidere og passivisere protestbevægelsen.” Hun opfordrede Seattles borgmester, Jenny Durkan, til at gå af.

 

Durkan svarede igen med et brev til byrådet med en opfordring til at smide Sawant ud. Det afslog byrådet, men da der blev indgivet en formel revokation til King County Election Office midt i august, havde den en slående lighed med Durkans brev.

 

Den efterfølgende juridiske proces foregår ved, at revokationen lægges ind på hjemmesiden Ballotpedia, hvor man også kan se den formelle klage, der ligger til grund for den. For at gøre en lang historie kort: i januar 2021 vil statens højesteret tage stilling til Sawants indsigelse mod revokationen. Hvis hun taber her, vil de, der arbejder mod hende, forsøge at indsamle de 10.700 vælgerunderskrifter (en fjerdedel af de afgivne stemmer ved valget i 2019) i hendes valgdistrikt, der skal til for at få revokationen til folkeafstemning, sandsynligvis på et eller andet tidspunkt i foråret eller sommeren.

 

Kort sagt vil Sawant og hendes støtter have en trussel om tilbagekaldelse af mandatet hængende over sig i en stor del af 2021, efter at de har brugt meget af deres energi på det i løbet af den sidste tredjedel af 2020. En leder fra et medlem af Socialist Alternative i Real Change, én af Seattles alternative aviser, forklarer hvad de er oppe imod:

 

”Den offentlige del af revokationens donorliste er nærmest en ’Hvem, Hvad, Hvor’ over Seattles forretningselite, inklusive Trumpstøtten, milliardæren Marin Selig og virksomhedsledere som Airbnb’s finansdirektør, David Stephenson, og Merrill Lynch, første vicepræsident i Matt Westphal. Revokations-kampagnen prøver helt absurd at skildre deres støtter som en græsrodsbevægelse for lokale ’bekymrede borgere’, mens de fremstiller Sawants støtter som udefra kommende agitatorer – et typisk højrefløjsangreb. Men virkeligheden er, at Sawant har mere end dobbelt så mange donorer i sit distrikt end kampagnen har – der er allerede 670 donorer i ’District 3’ mod kun 322 for revokations-kampagnen. Vores donorer er typisk lærere, studenter og teknologiarbejdere i skarp modsætning til distriktets superrige, der bakker op om revokations-kampagnen.”

 

Men klassesolidaritet stopper aldrig ved bygrænsen! Dette angreb på en aktiv, socialistisk politisk personlighed – og på de folk hun repræsenterer – er en fare alle socialister bør tage sig i agt for. Følg Sawant Solidarity Campaign og giv evt. et bidrag.

 

4. januar 2021

 

Oversat fra Solidarity af Poul Bjørn Berg

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com