Læsetid: 2 minutterI forvejen har både dansk og international fagbevægelse været aktive i solidaritetsarbejdet siden invasionen, men i sagens natur har en stor del af indsatsen været humanitær frem for faglig og handlet om f.eks. hjælp til fordrevne, krigsofre m.v. Ikke desto mindre har en del af støtten ved flere anledninger også handlet om støtte til netop fagbevægelsen selv imod Zelenskij-regeringen, der allerede før krigen var kendt for sin modstand imod kollektive rettigheder og regulering.
Neoliberale bagholdsangreb
Med den ukrainske regerings stædige liberalisme selv under krigen er behovet for stærke fagforeninger kun vokset i perioden – og selv om Zelenskij er populær, er hans regerings politik det langt fra altid. Et eksempel er annulleringen af kollektive aftaler i virksomheder med op til 250 ansatte, dvs. langt størstedelen af landets firmaer. Lovforslaget blev fremsat før invasionen, hvor det var ved at blive nedstemt i parlamentet.
Efter invasionen blev det så fremsat igen og denne gang vedtaget, men vel at mærke kun efter protester og med løfte om, at der var tale om en midlertidig ordning under krigen. Selv om der samtidig er indført særlove, der gør det umuligt f.eks. at demonstrere åbent og aktionere under undtagelsestilstanden, har der været markant harme mod rækken af forslag rettet mod arbejdernes rettigheder.
Eller som det blev formuleret af Sharan Burrow, generalsekretær i den internationale faglige sammenslutning ITUC: ”Det er grotesk, at mens ukrainske arbejdere forsvarer landet og tager sig af de sårede, syge og fordrevne, udsættes de nu for bagholdsangreb fra deres eget parlament.”
Strategisk støtte til en stærk arbejderbevægelse fra neden i et frit Ukraine
Udover at støtte faglig aktivitet her og nu – herunder både politisk, fagpolitisk og økonomisk i form af indsamlinger – har Fagligt Ukraine-Initiativ desuden også fokus på den strategiske solidaritet med ukrainske fagligt aktive i forbindelse med genopbygningen af landet efter krigens enorme ødelæggelser. Mens de store entreprenørfirmaer og internationale donorkonferencer allerede har planer for de kommende indsatser, skal fagbevægelsen også op i gear.
Den danske regering er således i øjeblikket i fuld gang med planerne for genopbygning af havnebyen Mykolajiv, der havde 470.000 indbyggere før invasionen. Her må der hvile en særlig forpligtelse for netop fagforeninger og andre i Danmark til at støtte maksimalt op om de lokale faglige og demokratiske kræfter, der selvfølgelig skal kræve indflydelse på de planer, der lægges for deres lokalområde.
Kort sagt: Støt op om det nye faglige Ukraine-initiativ og vær med til at holde både arbejdsgivere og regeringer i ørene, når der skal opbygges et nyt Ukraine!
Læs mere og skriv under her.
Socialistisk ArbejderPolitiks forretningsudvalg, den 4.maj 2023