Der var rekordstor deltagelse i årets påskeseminar. De fleste deltog fra start til slut, mens andre kom forbi til enkelte oplæg eller blot ville hilse på. Solen skinnede over seminaret i alle fire dage.

af Svend Vestergaard Jensen

Flakkebjerg Efterskole dannede en velegnet ramme om seminaret igen i år. Ikke blot indenfor, men også udenfor med megen plads til alt muligt. Skolen ser ud som et miljø, hvor eleverne til daglig kan trives godt. Om det er tegninger, malerier inde eller graffiti på store flader udenfor – og meget andet, der sprudler af aktiviteter – så afspejler det et aktivt og skabende miljø, der positivt spiller ind på påskeseminaret.

 

Det afsluttende møde fokuserede på klimakampen med debatindlæg fra Marijke Colle, mangeårig aktivist og ledende medlem i Fjerde Internationale – og Peter Saxtrup fra SAP og Fjerde Internationales klimaudvalg. Deltagerne blev inddraget og skabte i grupper slogans om klima, der afsluttede mødet udenfor, hvor grupperne præsenterede deres slogans.

 

Om fredagen tog en gruppe fra Påskeseminaret til protestaktionen “Luk Ellebæk: I er ikke alene!”. Sammen med 150 andre deltog de i en aktion mod Ellebæk, som rummer afviste asylansøgere. Aktionen var et krav om menneskelighed, værdighed og retfærdighed for de indsatte på udrejsecentrene.

 

Åbenhed og god mad!

Marijke Colle fra Belgien deltog i hele seminaret sammen med sin mand.

 

“Jeg har været meget glad for at være her,” siger hun. ”der var en stor åbenhed, og jeg følte mig hjemme. Afslutningsarrangementet var fantastisk med den megen gejst. Gode debatter i workshoppene – selvom den politiske debat kan være hård, så foregår det i en god atmosfære. Aftenerne var meget afslappede. Kammeraterne er meget åbne. Vi følte os meget velkomne. Og så var maden rigtig god!”

 

Mange deltagere har været på Påskeseminaret før, men der var også en del, der var med for første gang. Marianne på 38 år og økonomistuderende fra Odense var her for første gang med hendes tre børn. Hun havde hørt om det fra en anden kammerat fra Enhedslisten i Odense, hvor hun er aktiv:

 

“Det er rigtig godt at være her. Børnene har det godt og er sammen med de andre børn i den store udenomsplads med de to børnepassere. Så kan jeg deltage i programmet, som jeg synes er alsidigt, og jeg ærgrer mig over, at jeg ikke også kan deltage i alle tre workshops på samme tid. Påskeseminaret handler om aktuelle ting – noget vi ofte i en afdeling har svært ved at komme i gang med. Seminaret lever virkelig op til mine forventninger. Social hygge, god stemning og åbenhed. Så det, der somme tider siges om de farlige SAPere, er stærkt overdrevet!”

 

God blanding

Programmet er gennem årene bygget op med tre parallelle workshops formiddag og eftermiddag, og fritidsworkshops senere på dagen. Om aftenen var der debatter, den store revolutionære påskequiz, koncert og ikke mindst, efter afslutningsforummet og festmiddagen, revyen med tilbageblik på årets begivenheder – i år noget fokuseret på venstrefløjen selv med god selvironi.

 

Malthe fra SUF i Aarhus var også på Påskeseminar for første gang. Han havde hørt om det for flere år siden fra andre SUFere. Han er 23 år og studerende:

 

“Jeg synes meget godt om seminaret, selvom jeg ikke SAPer. Jeg var med på den internationale ungdomslejr, ISUL, sidste år og tager sammen med andre SUFere med igen i år. Påskeseminaret er også ferie for mig med et godt mix af programpunkter. Fx var jeg med til en spændende debat om “Enhed i Enhedslisten?”  Spændende at høre hvordan magten er blevet mere koncentreret i Folketingsgruppen i Enhedslisten” – og hvad der kan gøres ved det.”

 

“Fritid og det politiske indhold er rigtig godt blandet – og så ikke mindst det gode vejr og gode mennesker,” slutter Malthe.

På tværs af grænser

“En knusende succes, rekordmange deltagere, utålelig god stemning” – siger Janus Noack, der var med i planlægningen af Påskeseminaret og som har været med i mange år – også i arrangørgruppen: “Deltagelsen i workshops samt i andre programpunkter var stor. Vores tanker med de forskellige workshops lykkedes, og mange af dem over de forventninger, vi havde. Prioritering med feminisme og klima som afslutning skulle fylde – og det gjorde det.”

 

Han fortsætter:

 

“Vi har haft mange autentiske fortællere i workshoppene – noget de selv er en del af eller som de har oplevet. Den kulturelle del var jeg vældig godt tilfreds med, fx Game of Thrones Cafe – og ikke mindst koncerten med Uffe Lorenzen. For SAP er dette seminar med til at udvikle vores politiske kollektiv, der er åbent for andre, så de kan se det og være en del af det. Jeg var også meget glad for dette års afslutningsforum: Hvad Fjerde Internationale er for os, hvad vores aktive fællesskab betyder på tværs af grænserne”.

 

Inspirerende

Socialistisk Informations udsendte kunne ikke finde utilfredse deltagere – trods forsøg. Erik på 73 år fra Odense var med for første gang. Han blev første gang medlem af Fjerde Internationales daværende sektion i Danmark, Revolutionære Socialister, i midten af 1960erne. Erik meldte sig ind i SAP sidste år og så den nye tradition med Påskeseminar:

 

“Fantastisk! Skolingsmæssigt fornuftig – og det er meget socialt. Folk blander sig med hinanden. Jeg selv og dem, jeg har fået med, synes det er meget positivt. Børnene har det skønt. Børn kommer igen og igen, fordi de er vilde med det”.

“Det er ikke i programmet en ensporet holdning. Der er en meget åben tilgang til emnerne, folk udefra kommer og deltager – også med oplæg. Det er intet dogmatisk over det, men det er jo heller ikke holdningsløst. Det er perspektivrigt at være her. Det har været enormt inspirerende, og jeg tager hjem med fornyet energi og entusiasme,” slutter Erik – uden tvivl med opfordring til at deltage i næste års Påskeseminar.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com