”Nu ved jeg, hvad jeg skal prioritere i påsken fremover. Jeg er blevet modtaget rigtig godt her på seminaret. Diskussionerne om kommunalpolitik kan vi bruge i Enhedslistens afdelinger, og dilemmaerne for eksempel i forhold til budgetaftaler var sat rigtig godt op."

af Svend Vestergaard Jensen

Læsetid: 4 minutter

Foto: Marco Espvall, redaktør på den svenske ugeavis Internationalen, holder oplæg om regeringskrisen i Sverige.

 

Sådan siger Tina Vejby (65), som er aktiv i Enhedslisten i det nordsjællandske. Hun læste om programmet på Facebook og syntes, det lød spændende.

 

Hun var en af de over 100 deltagere i Socialistisk Sommerseminar, som blev afholdt i Aarhus tæt på skov og strand i strålende solskin. De fire dage bød på masser af workshops, kulturaften, fritidsaktiviteter og ikke mindst igen i år en fremragende revy med rids over den aktuelle politiske situation krydret med god selvironi.

 

Sidste år måtte det traditionsrige påskeseminar aflyses på grund af corona-pandemien, og i år blev det udskudt, så det i stedet blev et sommerseminar. I 2022 bliver seminaret igen afholdt i påsken.

 

Tina Vejby var, ligesom to andre deltagere, som Socialistisk Information talte med, med på seminaret for første gang:

 

Alle kan byde ind

Marie Juhl (38) havde hørt om seminaret i sin Enhedsliste-afdeling i Albertslund, hvor hun blev medlem, kort før coronaen lukkede ned før de fleste aktiviteter.

 

”Men nu kan jeg se levende mennesker. Jeg ønsker mere netværk og socialt liv på venstrefløjen. Venstrefløjsløsninger er mere nødvendigt end nogensinde. Vi er trynet for øjeblikket – selv Enhedslisten vakler,” siger hun og fortsætter:

 

“Vi skal bygge netværk og fællesskaber. Folk bliver godt inddraget her – alle kan byde ind med noget i en demokratisk proces i de forskellige workshops, men mellem disse får jeg også meget ud af at dele erfaringer på tværs af landet. Vi har ofte de samme problemstillinger, men måske forskellige løsninger.

 

Magnus Høholt (26) er nyt medlem af Enhedslisten i Aarhus og blev anbefalet at deltage i seminaret af folk, som han har lært at kende gennem aktiviteter i partiet.

 

“Jeg er gået åbent til seminaret – jeg er jo ny. Paneldebatterne og filosofi-cafeen om identitet var nok det bedste efter min mening. På hele seminaret er der åbne debatter, som giver inspiration, også selv om det ikke handler om noget, der nødvendigvis skal føres ud i livet lige nu. Det var spændende og givende som ny politisk aktiv – og godt at møde skolede folk. Seminaret er godt strukturere med program og tid til at reflektere. Selvorganisering som madhold fungerer godt, så snakker vi på en god måde, når vi er en aktiv del af det. Fedt at mærke folks politiske kompetencer og evner – også på det helt praktiske plan. At møde alle disse mennesker er megafedt. Og så var revyen helt i top”.

 

Alle tre siger, at de vil komme igen på påskeseminaret 2022.

 

Åbne mere op

Steffen Østergaard (35) har deltaget i en del påskeseminarer – ja, faktisk hvert år siden 2005.

 

“Mit første påskeseminar var et år, før jeg meldte mig ind i SAP. Jeg mangler tit tid og energi i det daglige til at følge med i mange ting. Derfor er påskeseminarerne vigtige for mig. Også socialt lærer man folk at kende. Her er en god kombination af politik og social afslapning. Det skal vi holde fast i. Det er fedt, at SAP ikke bare lukker sig om sig selv. Her diskuterer SAP’erne med andre. En del af oplægsholderne og deltagerne i paneldebatter kommer ikke fra SAP.”

 

Steffen mener, at man godt kunne åbne mere op for andre end folk i Enhedslisten.

 

”Det kunne være venstrefløjsfolk i fagbevægelsen, kommunister, anarkister og libertære socialister, antifascistiske aktionsgrupper – ja, dele af den mere udenomsparlamentariske bevægelse, så det ikke bliver indenfor “osteklokken,” slutter Steffen, der som den eneste af de interviewede er medlem af Socialistisk Arbejder Politik, som arrangerer seminaret.

 

Internationale gæster

Tre internationale gæster – to af dem oplægsholdere – var med på hele seminaret. Marco Jamil Espvall, redaktør på Internationalen udgivet af Socialistiska Partiet – svenske sektion af Fjerde Internationale. Han holdt oplæg om “Mistillidsafstemning – Vänsterpartiet og det nye politiske landskab i Sverige”.

 

Sarah Farris fra England holdt et virtuelt oplæg, “Efter corona – sceneskift på arbejdsmarkedet og i klassekampen”. Hun har blandt andet redigeret bogen “Returns of Marxism”, der blev solgt fra seminarets bogbod, der igen i år var et tilløbsstykke.

 

Endvidere deltog under hele seminaret en gæst fra Irland fra netværket People Before Profit, hvor hans strømning RISE er aktiv. Forkortelsen RISE står for Revolutionary, Internationalist, Socialist and Environmentalist. Han holdt ikke oplæg, men var aktiv i workshops med friske pust fra udlandet.

 

Foreningen Socialisten stod for en workshop om “Latinamerika – har 00’ernes venstrebølge spillet fallit?”. Socialisten arbejder ligesom SAP som en strømning i Enhedslisten.

 

En forhåndspræsentation af en række af de workshops, der blev afholdt på seminaret, kan læses her.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com