Lokalvalget i Brasilien med valg af medlemmer til byråd og borgmestre gav en stor fremgang til det socialistiske PSOL – og tilbagegang for de kandidater, præsident Jair Bolsonaro har støttet.

af Göran Kärrman

Foto: Guilherme Santos/PSOL

 

Partiets kandidater går videre til anden valgrunde i Belem, hovedstaden i delstaten Para, og i landets største by, Sao Paulo. Det blev samtidigt et stort tilbageslag for landets reaktionære præsident Jair Bolsonaro, som gav sin aktive støtte til en hel stribe kandidater. Mest spektakulært er tilbagegangen er i Sao Paulo, hvor Bolsonaros mand Celso Russomanno havnede på fjerdepladsen. I begyndelsen af valgkampen førte Russomanno i meningsmålingerne, men jo mere han identificerede sig med Bolsonaro, desto hurtigere faldt hans opbakning.

 

I Rio de Janeiro havde den nuværende borgmester Crivella Bolsonaros støtte. Han gik ganske vist videre til anden valgrunde, men ligger langt bag den førende kandidat Paes.

 

Et mere personligt nederlag for Bolsonaro var, at hans søn Carlos, som i 2018 var den kandidat, der fik flest stemmer til valget til byrådet i Rio de Janeiro, måtte i dette års valg se sig kørt over af Tarcisio Motta fra PSOL. Det kom ikke som nogen overraskelse, at Bolsonaros sociale mediekriger satte gang i en kampagne mod det ” udbredte valgfusk”- helt i tråd med ledestjernen Donald Trumps model.

 

PSOLs kandidater Guilherme Boulos og [som viceborgmester] Luiza Erundina går videre til anden valgrunde i Sao Paulo mod den siddende borgmester, højremanden Bruno Covas Covas fik 33 procent i første valgrunde og Boulos fik 20 procent. valgkampen så længe ud til at blive en kamp mellem 2 kandidater fra højrefløjen, får nu en helt ny dimension. PSOLs kraftige fremmarch i Sao Paulo gav seks byrådsmedlemmer mod hidtil 2. I Rio gik PSOL frem fra 6 til 7 i byrådet og bliver et af de tre største partier.

 

I delstaten Paras hovedstad Belem fik PSOLs kandidat Edmilson Rodriguez med 245.000 stemmer omkring 34 procent og går videre til anden valgrunde som den førende kandidat mod højrefløjens Euguchi.

 

Det tidligere regeringsparti Arbejderpartiet (PT) fortsætter sin nedadgående kurve.

 

Kun i delstatshovedstaden Recife går PT videre til anden runde. I Sao Paulo lancerede PT Jilmar Tatto, men flertallet af PTs splittede bagland foretrak PSOLs kandidat Boulos. Jilmar Tatto fik 9 procent af stemmerne. Det er værd at bide mærke i, at i Porto Alegre, hovedstaden i den sydlige delstat Rio Grande do Sul, fik kommunistpartiets Manuela d’Avila 29 procent af stemmerne og går videre til anden runde. Måske er det alligevel en skuffelse, da hun i alle meningsmålinger lå til at vinde og havde Arbejderpartiets støtte, men nu endte hun på andenpladsen. Højrefløjens kandidat fik 31 procent.

 

Anden valgrunde er den 29. november og afholdes i de 57 kommuner med over 200.000 vælgere, hvor ingen kandidat fik over 50 procent af stemmerne.

 

Artiklen er oversat fra Internationalen af Leif Mikkelsen

 

Efterskrift 30. november: Anden runde af de brasilianske lokalvalg bekræftede tendenserne fra første runde med tilbagegang til kandidater støttet af Bolsonsro og fremgang til de traditionelle centrum-højrepartier. PT vandt enkelte sejre fortrinsvis i nord. PSOL vandt borgmesterposten i Belem, men måtte se sig slået i Sao Paulo. PCdoB tabte ligeledes i Porto Alegre til trods for høje forventninger om en sejr.

 

 

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com