Når Folketinget åbner på tirsdag den 3. oktober, bliver regeringen mødt af to demonstrationer: En demonstration mod den katastrofale økonomi i kommunerne (”Nødråb fra de kommunalt ansatte”) og en demonstration mod regeringens katastrofale klima-nøl (”Klimaloven under angreb”).

af SAPs Forretningsudvalg

Begge demonstrationer er hårdt tiltrængte og burde kunne samle rigtig mange deltagere!  Det eneste ærgerlige er, at demonstrationerne foregår henholdsvis kl. 8:30 og 9:00 – og det betyder jo nok, at rigtigt mange er forhindrede i at deltage.

 

LFS og en række andre fagforeninger møder op i Rigsdagsgården kl.8:30 med krav om, at regeringen skal dække det kæmpehul, der har udviklet sig i de kommunale kasser, der skal finansiere det meste af velfærdssamfundet. Nødråbet er også formuleret skriftligt af MED-udvalg i 75 af de 100 kommuner.

 

Kravet om penge til velfærd i stedet for de varslede større og større skattelettelser (blandt andet til de rige) har ifølge opinionsmålinger opbakning fra 82 procent af befolkningen. Men Socialdemokratiets Årsmøde i weekenden var øjensynligt et af de få steder, hvor man kunne finde et flertal imod kravet – i hvert fald på talerstolen. Så Mette Frederiksen og den blå regering kører løs, og håber øjensynligt på, at en del-og-hersk-bevilling på 3 mia. til 4 medarbejdergrupper (som efter planen endda skal arbejde mere for pengene!) kan få fagbevægelsen til at slås med hinanden i stedet for mod regeringen. De snakker ikke så højt om, at de 3 mia. skal finansieres af kommunernes og regionernes kasser – ved ”at afskaffe unødvendig administration”, hvilket man har gjort adskillige gange før – så man reelt ”fodrer hunden med dens egen hale”.

 

Og som LFS nævner i indkaldelsen, handler behovet alene i kommunerne for øvrigt også om penge i en helt anden størrelsesorden.

 

Hvis man ikke lige kan være med i København den 3/10 kl.8.30, bliver der sikkert mange muligheder for at være med i protester mod de lokale udmøntninger af nedskæringsbudgetterne. Her er det oplagt at foreslå de kommunalbestyrelsesflertal, der finder det ”økonomisk nødvendigt” at skære dybt i velfærden, at de enten finder andre løsninger eller, hvis det er umuligt, i stedet går i strejke og beder staten om selv at tage ansvar for de uansvarlige nedskæringer!

 

Ryd din formiddag 3. oktober!

Klimademonstrationen på Christiansborg Slotsplads kl.9 er indkaldt af Klimabevægelsen – med overskriften ”Klimaloven under angreb”. Man må vel sige, at både den tidligere og den nuværende regering demonstrerer, at en klimalov ikke i sig selv er noget der ligner en garanti for en klimaindsats, der rykker. De smukke ord er, som Klimabevægelsen skriver, blevet både ”undermineret og overtrådt”. Klimabevægelsen forsøger at køre en juridisk sag på dette – men der er næppe tvivl om, at hvis der skal ske noget alvorligt på klimafronten, bliver det næppe klaret ved en dom i en retssal. Så kræver det en massiv folkelig mobilisering, der peger på helt konkrete krav, der skal gennemføres.

 

Sådan som den hastigt voksende kampagne mod det såkaldte ”miniudbud” af en ny gasboring i Nordsøen, Elly Luke, der netop i denne uge ser ud til at få succes med en aflysning af denne skandale! Men det er endnu ikke lykkedes at gennemtvinge et stop for nye ”miniudbud” af samme slags. Og der er brug for stribevis af sager og sejre som denne. For eksempel også et stop for ny fossil infrastruktur – fx lufthavnsudvidelser, motorvejs- og motorvejsbro-byggerier – som en række bevægelser holder ”bavnebål” imod på søndag. Og for eksempel også et brud med den afvikling af den kollektive transport, regeringen arbejder på – senest med de bebudede voldsomme prisstigninger.

 

Den blå regering har ganske vist sit eget (spinkle) flertal i Folketinget, så de øjensynligt tror, de kan slippe afsted med hvad som helst. Lad os vise dem, at det kan de ikke – bl.a. tirsdag den 3. oktober.

 

”Ryd din formiddag 3/10”, som Klimabevægelsen skriver.

 

Det er så et rigtig godt budskab til alle i hovedstadsområdet (der ikke lige er underlagt et ufleksibelt lønslaveri eler lignende)! Og heldigvis er der også andre muligheder andre dage for at komme med i kampen 😊

 

Socialistisk ArbejderPolitiks Forretningsudvalg, den 28. september 2023

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com