Et overvældende flertal på 84 procent stemte den 29. januar imod privatisering og for at bevare det kommunale ejerskab af hospitaler i Dresden i den tyske delstat Saxen.

af Bodil Olsen

Den nødvendige andel på 25 procent af de stemmeberettigede blev mere end nået med en stemmedeltagelse på 37 procent. Der er dermed blokeret for privatisering af hospitalerne i tre år.

De kommunale myndigheder havde planlagt at slå de to kommunehospitaler sammen som del af et offentligt selskab, som kunne privatiseres ved at sælge aktier. En “alliance for hospitaler” blev dannet. Den bestod af blandt andet personalet på de to hospitaler, fagforeningen Verdi, borgerinitiativet “Fingrene væk fra hospitalerne”, partierne SPD og Die Linke.

Den samme privatiseringsmodel er på tegnebrættet i Stuttgart.

Ifølge Die Linkes medlem af kommunalbestyrelsen, Annekatrin Klepsch er “resultaterne af afstemningen uden tvivl en stor sejr for byens borgere. Afstemningen viser, at det faktisk er muligt at få succes med at kæmpe imod den nuværende privatiseringsmani. Denne sejr betyder ikke, at vi skal trække os – resultatet sikrer kun hospitalet i offentligt eje i tre år.”

Siden 2009 har Dresdens kommunalbestyrelse været delt lige over mellem en højre- (kristendemokraterne i CDU og de liberale i FDP) og venstrefløj (SPD, De Grønne og Die Linke). Med støtte fra det stadigt mere konservative grønne parti lykkedes det dog højrefløjen at bane vej for privatiseringen af kommunehospitalerne.
Die Linke, SPD og byens græsrodsorganisationer var dog i stand til at forhindre lovændringen ved at samle de nødvendige 37.000 underskrifter til at sende spørgsmålet til afstemning.

Dresden har omkring en halv million indbyggere og er hovedbyen i delstaten Saxen i det østlige Tyskland. Lederen af Venstrepartiet i Saxen, Rico Gebhardt, opsummerede resultatet således: “Sundhed er ikke en vare. Det her er et klart signal om, at folkets vilje står på den offentlige kontrols side.”

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com