Modstandere af udvinding af fossile brændstoffer har netop vundet en vigtig sejr. De to sidste af 15 projekter er blevet opgivet efter pres fra befolkningen.

af climaximo

Foto: Klima-camp 2019 mod gasprojektet i Bajouca.

 

I 2015 var der i alt 15 kontrakter på eftersøgning og udvinding af fossile brændstoffer (på land og offshore) i Portugal. Gennem en årelang kamp for at opsige kontrakterne er de sidste to kontrakter i det centrale Portugal nu blevet opgivet af selskaberne. Det er sket trods skiftende regeringers stædige modstand,  og til trods for at parlamentet har stemt forslaget ned 7 gange.

 

Det er Australis Oil and Gas, som har opgivet sin koncession for søgning efter gas og udvinding i Bajouca cirka 150 km nord for Lissabon. Sejren kommer et år efter afholdelsen af Camp-in-Gás, den første lejr i Portugal mod fossile gasser og for klimaretfærdighed, som samlede lokale grupper, nationale kollektiver såvel som internationale aktivister mod boreprojektet.

 

Kampen har omfattet masseprotester, direkte aktioner, klimastrejker og lokale kampagner over hele landet gennem flere år, og det er lykkedes at tvinge selskaber til at forlade forskellige regioner. I dag er de to sidste ud af de 15 projekter blevet opgivet på grund af befolkningens pres.

 

I dag kan vi fejre befolkningens sejr over den livstruende industri. Vi er bevidste om, at en sejr for et fossilfrit Portugal slet ikke er i hus, før loven, der tillader nye koncessioner, er skrottet, og der er gennemført et forbud mod alle fremtidige projekter med fossile brændstoffer.

 

Vi er også bevidste om, at selv hvis det lykkes ikke at forøge udledningerne, så er det ikke i nærheden af, hvad der er nødvendigt for at undgå et klimakollaps. Climaximo opfordrer til en bølge af mobiliseringer i dette efterår – blandt andet en massiv civil ulydighedsaktion i Lissabon den 5. oktober: Vi er antistofferne.

 

4. september 2020

 

Oversat fra climaximo.pt af Leif Mikkelsen

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com