content-picture.php

Hvad kan vi bruge foreskellige former marxisme til i dag? På International Institute of Research and Education i Amsterdam kan man få inspiration til venstrefløjens teoriudvikling – ganske gratis og uden nødvendigvis at røre sig ud af flækken.

af Nina Trige Andersen

Autonom marxisme, den globale arbejderklasse, Cuba i forandring. Disse og mange andre emner bliver diskuteret på International Institute of Research and Education (IIRE) i Amsterdam – og alle forelæsninger og debatter bliver webstreamet, så man kan læne sig tilbage med hørebøffer på, og blive klogere, inspireret eller provokeret.

Seminarrækken, der hedder Returns of Marxism har kørt siden 2007, og der er allerede lagt program langt ind i 2009. Alle seminarer kan høres live eller downloades fra IIRE’s hjemmeside efterfølgende.

Blandt de kommende seminarer kan nævnes ‘Storming Heaven: Autonomist Marxism, Workerism and the Left Today’ den 5. november kl. 19.30 – en paneldebat med bl.a. forfatter til ‘Storming Heaven. Class composition and struggle in Italian Autonomist Marxism’, Steve Wright fra Monash University Australia, Katja Diefenbach fra Jan van Eyck Akademie i Maastricht og Peter Thomas fra tidsskriftet Historical Materialism og Amsterdam Universitet. Den 9. december kl. 19.30 taler Chiara Bonfiglioli fra University of Utrecht om feministisk marxismekritik i oplægget ‘Workers of the world, who washes your socks?’

Hele programmet for Returns of Marxism 2008/9

Til daglig fungerer IIRE som marxistisk forskningsbibliotek, og ud over Returns of Marxisms bliver der flere gange om året afholdt skolingsseminarer for folk i og omkring Fjerde Internationale. I august blev der f.eks. afholdt ti dages skole for unge aktivister fra Frankrig, Danmark, Filippinerne, Spanien og Holland, og i sommeren 2009 bliver der afholdt et seminar for køns- og seksualpolitisk aktive fra hele verden.

Man kan på instituttets hjemmeside se alle aktiviteter og projekter, der er i gang.

Derudover lejer IIRE både mødelokaler med professionelle faciliteter, herunder oversættelsesudstyr, og overnatning ud til organisationer, grupper og enkeltpersoner i og uden for Holland. Se mere her.
 

Instituttet ligger i en hyggelig Nordvest-agtig del af Amsterdam i en stor bygning, der tidligere var en teknisk skole, og hvor der nu – ud over IIRE – er en alternativ biograf med cafe og et stort youth hostel. Der er ca. et kvarter med sporvogn og tre kvarter til fods ind til Amsterdams centrum.

Derudover ligger IIRE blot fem minutters gang fra International Institute of Social History, et arkiv der i mere end 70 år har indsamlet manifester, teori, dokumenter, faner, plakater mm. fra den internationale arbejderklasses mange organisationer og bevægelser, og forsket i arbejderklassens kampe. Instituttet, der fungerer som et forskningsbibliotek, er åbent for alle, og opbevarer også mange originalmanuskripter fra blandt andre Marx.

Så tag et smut forbi Amsterdam eller læn dig tilbage i sofaen og lyt til webstreamen af marxistiske forskere og aktivister fra hele verden. Og hvis du kommer forbi Zeeburg-kvarteret i Amsterdam, så ring på i Lombokstraat 40 og brug et par timer i biblioteket, eller kontakt IIRE i forvejen, hvis du har brug for billig overnatning.

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com