Den feministiske arbejdsgruppe ”Dziewuchy Berlin” har advaret om den usikre situation, polske kvinder befinder sig i, nu hvor coronakrisen har begrænset adgangen til abort endnu mere. Hvad er sammenhængen mellem pandemien og adgangen til abort?

af Hanna Grzeskiewicz, Carmela Negrete (interviewer)

Hanna Grzeskiewicz: Der udføres omkring tusind legale aborter i Polen hvert år. Men det er kun et begrænset antal tilfælde, der kan benytte denne mulighed. Derfor tager mange kvinder til udlandet for at få abort, f.eks. til Storbritannien eller Tyskland – samtidig med at tusindvis farlige aborter finder sted ulovligt under usikre omstændigheder. Nu hvor grænserne er blevet lukket i kølvandet på Corona-krisen har de berørte kvinder endnu mindre chance for selv at træffe en beslutning vedrørende deres liv og kroppe.

 

Carmela Negrete: Hvad er betingelsen for at få foretaget en abort i Polen?

 

Abort må kun foretages i tre tilfælde: Efter en voldtægt, hvis moderens helbred er i fare, eller hvis fosteret er alvorligt sygt eller handicappet. Næsten alle aborter der foretages i Polen sker ud fra den sidste grund.

 

Men forsøgte højrefløjs-regeringen i Polen ikke at gøre situationen endnu mere vanskelig for de berørte inden Corona-krisen?

 

Forsøgene på at indskrænke de begrænsede abortrettigheder i Polen startede allerede i 2016. Der var omfattende demonstrationer mod det. For to år siden blev der rejst en ny debat om spørgsmålet, og der blev fremlagt et lovforslag, der ville fjerne den føromtalte tredje grund helt.

 

Lovforslaget blev først henvist til udtalelse hos nogle udvalg. Hvis det var gået igennem, ville det have været ensbetydende med et de facto forbud mod abort.  Yderligere ville seksualundervisning i skoler bliver forbudt og straffet med 3 måneders fængsel.

 

Initiativet til lovforslaget kom fra en meget religiøs borgerorganisation på den yderste højrefløj, en forening kaldet ”Liv og Familie”. Ifølge meningsmålinger er flertallet af befolkningen imod den dette lovforslag og mange støtter også en legalisering af abort.

 

I oktober var der valg i Polen, og derfor skulle alle eksisterende lovforslag genfremsættes og debatteres indenfor 6 måneder. I midten af april blev et udkast sendt til førstebehandling i parlamentet. Det er endnu ikke klart, hvad det næste skridt vil blive.

 

Havde I mulighed for at demonstrere mod denne nye undertrykkende udvikling under de nuværende omstændigheder?

 

Ja der var adskillige protester online. Derudover mødtes vi, arbejdsgruppen ”Dziewuchy Berlin”, på Warsschauer Brücke i Berlin-Friedrichshain og bar sorte paraplyer – et symbol på protest. Vi holdt selvfølgelig afstand og bar mundbind, men vi havde også bannere og skilte.

 

Det var vigtigt for os at vise vores modstand og vores krav, – f.eks. kræver vi legalisering af medicinsk abort i hjemmet – på en synlig og kreativ måde på trods af nedlukningen.

 

I Polen gennemførte vi en bilkortege og en vejblokade i centrum af Warszawa. Kvinder protesterede også i køerne foran supermarkederne. Indskrænkningerne på grund af Corona-pandemien er meget strenge, og folk skal stå i kø foran butikkerne med afstand imellem sig.

 

Vi synes protesterne var ret succesfulde, selv om resultatet giver en bitter eftersmag: For ganske vist er loven ikke blevet vedtaget, men den er heller ikke blevet forkastet.

 

Kan du beskrive jeres gruppe ”Dziewuchy Berlin”?

 

Vores gruppe blev startet for fire år siden, da debatten om et forbud mod abort begyndte i Polen. Siden dengang har vi ført kampagner for Polske kvinder ret til selvbestemmelse, og forsøger her i Berlin at skabe opmærksomhed om situationen ved at organisere foredrag, går på gaden og samarbejde med andre feminister.

 

Interviewet blev først bragt på tysk i Junge Welt. Her oversat fra den engelske udgave 12. maj i The Left Berlin af Bodil Rasmussen

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com