Læsetid: 5 minutterIfølge National Disaster Management Authority har oversvømmelserne indtil nu krævet 1350 dødsofre. Én million huse er helt eller delvis ødelagt, så millioner har akut brug for husly. Mere end 50 millioner har måttet flygte fra deres hjem.
Ifølge provinsregeringen i Sindh er mere end 10 millioner blevet hjemløse alene i Sindh-provinsen. Beskæftigelsesmuligheder er også blevet meget hårdt ramt. Husdyr i mere end en million besætninger er døde, heraf 63 procent i Baluchistan og 25 procent i Punjab.
Ca. 1 million hektar marker og frugtplantager er også ramt, heraf mindst 123.000 hektar i Baluchistan, 177.000 i Punjab, 14.000 i Khyber Pakhtunkwa (KPK) og 1,1 million i Sindh.
Beskadigelser af infrastrukturen har yderligere forværret den humanitære situation. Mere end 3000 km vej og 220 broer er helt eller delvis ødelagt. Det gør det meget besværligt at flygte til mere sikre områder, og at rejse hen, hvor der er markeder, sundhedspleje eller andre livsvigtige tjenester, ligesom det begrænser mulighederne for at hjælpe folk i nød. Mere end 1000 sundhedscentre, klinikker og lægehuse er helt eller delvis ødelagt i Sindh, og 198 i de ramte områder af Baluchistan.
Skaderne på veje og broer har også bragt piger og kvinders muligheder for at komme til graviditetsundersøgelser eller få jordemoderbistand i fare. Foreløbige data fra undervisningsforvaltninger i provinserne viser, at mindst 17.566 skoler er blevet beskadiget eller ødelagt under nødsituationen: 15.842 i Baluchistan og 1180 i Punjab.
Mindre end 1 procent af den globale CO2-udledning kommer fra Pakistan, og så er det alligevel et af de lande, der er hårdest ramt af klimakrisen. I de seneste 20 år har det i Global Climate Risk Index været blandt de mest sårbare lande i verden. Pakistan og andre sydasiatiske lande er klimakrisens brændpunkter.
Det er områder af Sindh og Punjab, hvor der dyrkes ris og bomuld, der er hårdest ramt af oversvømmelserne. Næsten halvdelen er årets bomuldshøst er skyllet væk. Mange plantager og farme, hvor man dyrker rød chili står også under vand. 85% af dadelhøsten er gået til. Bomuldshøsten i Saraiki Waseeb er også hårdt ramt. Den normale høst af sukkerrør har lidt op til 7% skade på grund af oversvømmelserne, på trods af, at det er en afgrøde, der kræver meget vand, hvad der siger noget om omfanget af den katastrofe, som småbønder og landsbyfællesskaber er udsat for.
I mange område af KPK, især i i byerne Swat, Nowshera og Charsadda, er majs- og rishøsten skyllet væk af voldsomme oversvømmelser. Småbønder, landarbejdere og landsbyfællesskaber har mistet deres jord og deres dyr. Deres huse er skyllet væk, og de lever i det fri, uden tag eller ly.
Der kan også blive problemer med næste års såning. Ét problem er jord, som det tager lang tid at tørre tilstrækkeligt. Et andet er mangel på de ressourcer, som småbønder står overfor, fordi de plejer at bruge såkorn og frø fra høsten til at så til den næste. De er fordrevne. De har brug for hjælp fra regeringer og andre til at investere i næste års høst.
Et problem mere er en ny afmærkning af jorder at dyrke på. På grund af oversvømmelserne må de også gøres om.
Millioner af pakistanere har i desperat grad brug for hjælp, mens myndighederne siger, at de er ’overvældet’ af katastrofens omfang, som landets klimaminister kalder en ’klimakatastrofe’. For at sikre tilvejebringelse af nødhjælp til de oversvømmelsesramte, samt genetableringen af mulighederne for at klare sig, kræves der over 72 mia. rupees.
Ifølge den rapport, der giver en foreløbig vurdering af budgettet, er der brug for 7 mia. rupees til øjeblikkelig hjælp, mens der kræves næsten 9 mia. til andre poster end fødevarer, og 2 mia. til udgifter til medicin.
At redde kvæg kræver 9 mia. rupees, mens udgifter til at købe udstyr til at sætte fart i tilvejebringelse af nødhjælp vil kræve næsten 5 mia. for at komme på plads. Genopbygning af infrastruktur og ca. 82.000 hjem kræver 41 mia., ifølge Urdu Independent.
De oversvømmelsesramte har øjeblikkeligt brug for følgende:
· Rent drikkevand
· Tørt brændsel, f.eks. træ, petroleum osv.
· Tørrede fødevarer (fordi kogt mad enten fordærves eller har meget begrænset anvendelighed)
· Mælkepulver (til børn) og bokse med flydende mælk
· Tøjlagner i stedet for tæpper
· Syet tøj, der er klar til brug
· Plasticsko (fordi syning af sko er nyttesløs i stillestående vand fra oversvømmelser)
· Hygiejnebind (med engangsemballage) eller tøjservietter til kvinder
· Basisvarer til madlavning, f.eks. ris, mel og linser (til dem, der er fanget i deres hjem på grund af oversvæmmelser)
· Tørrede rationer, f.eks. ristede sorte bønner og dadler
· Tørfoder til kvæg
· Telte
Den pakistanske Kissan Rabita Commitee (PKRC) og Haqooq e Khalq Party har ydet nødhjælp til oversvømmelsesramte i Syd-Punjab, Sindh og Baluchistan. Vi sender nødhjælpsartikler og fødevarerationer til dem, der har behov for øjeblikkelig bistand. Vi har også etableret lejre, hvor unge læger arbejder frivilligt.
31. august, 2022
Farooq Tariq er generalsekretær for den pakistanske Kissa Rabita Commitee, et netværk af småbønder, dannet i 2003, som er medlem af Via Campesina.