I snart 100 dage har det hviderussiske folk kæmpet en brav kamp mod landets styre. De har trodset repression, fyringer, fængsling og vold. Det står mere og mere klart, at der ingen vej er tilbage til den tid, hvor Lukasjenko styrede egenrådigt og med hård hånd.

af SAPs Forretningsudvalg

I snart 100 dage har det hviderussiske folk kæmpet en brav kamp mod landets styre. De har trodset repression, fyringer, fængsling og vold. Det står mere og mere klart, at der ingen vej er tilbage til den tid, hvor Lukasjenko styrede egenrådigt og med hård hånd.

 

Oppositionslederen, Sviatlana Tsikhanovskaja fremsatte for nylig et ’Folkets Ultimatum’: Lukasjenko skal gå af, løslade alle politiske fanger og stoppe statsvolden. Det ultimatum udløb den 25. oktober, og derfor er folk begyndt på generalstrejker, som omfatter mange fabrikker, statslige arbejdspladser (f.eks. Minsks metro) og ikke mindst universiteter og skoler. Der er stadigt flere demonstrationer: mandage er det pensionister, lørdage er det kvinder og handicappede, søndage er det massedemonstrationer – senest Marchen mod Terror.

 

Folk er blevet fyret for deres aktivisme, men solidariteten er samtidig vokset. Følelsen af fællesskab er stærk, og den er ikke kun bundet af modstanden mod Lukasjenko, men af en vilje til at bygge nyt sammen. Der bliver holdt fester, koncerter og folkekøkkener i nabolag overalt, der deles erfaringer og planlægges. Vigtigst af alt, har hviderusserne for første gang en strejkekasse. Under sloganet ”Vi arbejder – I strejker” donerer først og fremmest hviderussere i udlandet dagslønninger for at støtte deres landsmænd derhjemme. Hviderusserne står ikke alene.

 

Mellem Putin og EU
Så hvad vil der ske, og hvad skal der til?

 

En af de største forhindringer er, at voldsapparatet stadig er loyalt. Der er rygter om enkelt politifolk, som er imod styret, men intet der er nok til at gøre en forskel. Dog har Lukasjenko ikke set noget til de forstærkninger, den russiske præsident Putin har lovet ham. I det hele taget virker Putin ganske uinteresseret i at redde Lukasjenko: han har haft knap 100 dage til det.

 

Oppositionens øjne er vendt mod EU i håbet om hjælp – til trods for, at man tøver på spørgsmålet om EU-medlemskab. Denne tøven skal formentlig ses i lyset af erfaringer fra den seneste revolution i Ukraine i 2014, som tydeligt handlede om, hvorvidt man skulle søge mod EU eller Putin. Selvom man der lykkedes med at afsætte pro-russiske Janukovitj, er dette et spørgsmål, som i Ukraine splitter mere end det samler. Den hviderussiske opposition ønsker at finde en egen vej for landet, som først og fremmest samler og genopbygger, før man overvejer sin egen rolle i verden.

 

Krav til EU og den danske regering
Men det er stadig i EU’s medlemslande, der kan gøres mest for at støtte kampen mod Lukasjenko. Selvom vi er modstandere af EU, må vi lytte, når det er det, Tsikhanovskaja og oppositionen ønsker. Hun fremlagde fornylig en række konkrete tiltag, som hun opfordrer EU-lande til at indføre:

 

1) Sanktionér firmaer, der støtter Lukasjenko
2) Sanktionér flere af de enkeltpersoner, som står bag volden
3) Sanktionér den hviderussiske olympiske komité, som er en vigtig del af Lukasjenkos diplomati og promovering
4) Fjern visa-krav for hviderussere, der ønsker at flygte.

 

Det er en opgave for Enhedslisten at presse regeringen til at støtte og gennemføre disse tiltag. Samtidig må vi også sikre, at der ikke bliver fremsat modkrav fra EU, hvis og når oppositionen får magten. Det er afgørende. Og det er venstrefløjens opgave at sikre, at ingen presser Hviderusland ned ad en vej, de ikke ønsker.

 

Selvom der er lang vej endnu, er viljen stærk, og Lukasjenko sidder på lånt tid. Folket har mistet for meget til at stoppe kampen, og de har både solidariteten og viljen til at tage ansvar for deres land og dets fremtid.

 

Linket til ”strejkekassen” er her: https://bysol.org/english. Mange har som sagt mistet deres arbejde, og fonden er det eneste sikkerhedsnet.

 

SAP’s Forretningsudvalg, den 9. november 2020

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com