Malalai Joya er en frygtløs aktivist, som er kendt for at stå op imod krigsherrerne i det afghanske parlament og for at kræve at besættelsestropperne forlader hendes land.

af Malalai Joya, Pip Hinman

Hun talte med Pip Hinman fra det australske Green Left om USA’s tilbagetrækning af tropperne og om Vestens støtte til Taliban.

 

Joya blev valgt til det afghanske parlament i 2005, 4 år efter USA og NATOs invasion og besættelse. Hun blev til sidst tvunget til at opgive sit mandat, men hun har ikke stoppet sin aktive kamp for demokrati – til trods for farerne. Dette forløb har hun beskrevet i bogen Min lykkes fjender og i filmen Vores lykkes fjender [med den danske instruktør Eva Mulvad, o.a.].

 

Hvordan vurderer du USA’s præsident Bidens annoncering af, at han agter at trække USA’s tropper ud af Afghanistan i september-oktober?

 

Jeg håber besættelsesmagterne forlader Afghanistan så hurtigt som muligt. Jeg har gentagne gange opfordret til, at de udenlandske besættere forlader landet. Intet land kan give frihed til et andet land. Hvis USA forlader Afghanistan, vil selve grundlaget for de terroristiske grupper – jihadister, Taliban og Islamisk Stat – forsvinde. De vil blive forældreløse.

 

I de sidste 20 år har USA og NATO støttet forskellige afarter af terrorister og gjort Afghanistan til en narkostat. Jeg håber, de vil tage deres terroristiske bander med sig, når de tager af sted.

 

I løbet af de sidste 20 år har USA imperialismens tilstedeværelse bevist, at det er det blodigste system i menneskehedens historie.

 

Der er ingen tvivl om, at på kort sigt kan tilbagetrækningen medføre nogle problemer, både sikkerhedsmæssigt og økonomisk, men det er i vores folks langsigtede interesse, at de forlader landet.

 

Når USA’s tropper er væk, vil det betyde, at Afghanistan ikke vil blive betragtet, som en trussel mod andre lande i regionen – såsom Kina, Iran, Pakistan og Rusland- og det vil få dem til at stoppe med at blande sig i vores indre forhold. I dag har hver af disse lande deres egne stråmænd (i Afghanistan), som de finansierer, og bevæbner til at fremme deres strategiske interesser.

 

I løbet de sidste 20 år har USA dræbt omkring 1 million mennesker, direkte eller indirekte, USA har smidt den kraftigste af alle konventionelle bomber – MOAB – ”alle bombers mor”, anvendt klyngebomber og hvidt fosfor, skabt en mafia og korrumperet økonomien. USA har forurenet vores omgivelser og gjort landet til verdens vigtigste centrum for narko.

 

NATO fulgte USA’s eksempel og har opført sig på samme måde. F.eks. har de australske tropper støttet brutale krigsherrer og begået krigsforbrydelser – som det lige er blevet afsløret i medierne.

 

Jeg tror ikke, at vores folk vil komme til at opleve mere dystre og katastrofale dage end i dag. Vi har været ofre for tragedier gennem de sidste 20 år, det vil fortsætte. Folk lever i et miljø fuldt af frygt og lider nød. De lider under fattigdom, en fortvivlende sikkerhedssituation, korruption, arbejdsløshed, stofafhængighed og krænkelser af menneskerettighederne.

 

Vores folk ved, at USA vil trække os ind i endnu en borgerkrig, som det gjorde i 90’erne, hvis dets regionale interesser kræver det. Men på den anden side, hvis USA ønsker det, kunne man nemt skabe fred – hvis det forlod landet.

 

Vi ønsker, at alle besættelsesmagter forlader Afghanistan, Men det lidende afghanske folk har stadig brug for solidaritet fra retfærdighedssøgende og progressive bevægelser, individer, partier og aktivister fra hele verden.

 

Hvor mange USA-baser vil der være i fremtiden?

 

Den sikkerhedsaftale, som regeringen har underskrevet, nævner, at USA har 9 baser i Afghanistan. Jeg tror imidlertid, at USA har flere hemmelige baser og efterretningscentraler, og at USA vil gøre, hvad der passer dem gennem dens lydregerering

 

USA’s regering har arbejdet på at rehabilitere Taliban og at inddrage dem i en ny regering. Hvad mener du om det?

 

Jeg tror ikke på, at Taliban nogensinde vil ændre sig betydeligt. Taliban er styret af Pakistan, Iran og andre lande. Det er det, Talibans styrke beror på. De kæmper en stedfortræderkrig for disse magter.

 

USA og NATOS skjulte støtte til Taliban gennem 20 år har holdt denne brutale gruppe i live. De brugte Taliban som en undskyldning for at øge deres militære tilstedeværelse i hjertet af Asien og til at destabilisere hele regionen.

 

Den ”fredsaftale”, som blev udvirket af den afghansk-amerikanske diplomat Zalmay Mamozy Khalilzad [18. marts 2021, o.a.] vil kun forene de indædte fjender af fred, retfærdighed og demokrati – Taliban og krigsherrerne – og stadig holde afghanerne som gidsler.

 

Jeg er af den klare overbevisning, at fred uden retfærdighed er meningsløs. Den eneste udvej for det afghanske folk til at slippe af med fundamentalisterne er gennem folkets egen kamp.

 

Artiklen er oversat fra Green Left af Leif Mikkelsen

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com