content-picture.php

Hvis vi skal undgå klimaforandringer, må vi ændre systemet. Vores håb består i det, der har forandret sig – den globale mobilisering med de unge i spidsen.

af Fjerde Internationale

Denne uges mobilisering, som begyndte fredag den 20. september, er af historisk omfang. Det er allerede løbet 5.000 events af stablen i 156 lande, med 4 millioner demonstranter.

 

Hundredtusinder af unge har forladt deres skoler og universiteter for at klimastrejke måned efter måned og er massivt til stede i denne uge, især som reaktion på Greta Thunbergs opfordring. Der er en ny generation på vej på alle kontinenter, som mobiliserer for at forhindre den truende katastrofe.

 

Juli 2019 var den varmeste juli, der nogensinde er målt. Hundredtusinder af hektar uerstattelig skov er gået op i røg i Amazonas, og i hidtil uset omfang har skov- og naturbrande plaget Grønland, Sibirien og Alaska. Orkanen Dorian ved Bahamasøerne, tyfonen Faxai i Japan, voldsomme regnskyl i Sydspanien… Listen er lang, og den viser den dramatiske virkning af en stigning af jordens gennemsnitstemperatur på 1,1 grad i løbet af de sidste 150 år.

 

2 graders temperaturstigning er langt fra et sikkert loft. Det er altafgørende at forblive under de 1.5 grader som den sikre grænse, som angivet i Paris-aftalen takket være pres fra klimamobiliseringer og de første lande, som bliver truet af havets stigning. Men siden 2015 er udledningen af drivhusgasser fortsat med at stige i et tempo, som fører direkte til katastrofe, med udsigt til stigninger, der anslås at kunne komme helt op til 7 grader.

 

FN’s klimatopmøde bliver afholdt i denne uge i New York. Selvom landene ikke lever op til deres allerede utilstrækkelige løfter, som de afgav for 4 år siden, så beder FN’s generalsekretær dem om at udarbejde ”planer for at opnå CO2-neutralitet i 2050”, ”måder at bekæmpe støtte til fossilt brændstof”, ”CO2-afgifter” og at ”stoppe opførelsen af nye kulfyrede kraftværker efter 2020”. Vi er allerede klar over, at der ikke vil komme noget som helst ud af dette tandløse topmøde, kapitalismen vil fortsætte sine klimaforbrydelser.

 

Hvis vi skal undgå klimaforandringer, så må vi ændre systemet. Vores håb består i det, der har forandret sig – den globale mobilisering med de unge i spidsen. Vi sender en opfordring til alle kræfter i arbejderbevægelsen, kvindebevægelserne, LGBTQ+ bevægelserne og de indfødtes bevægelser i hele verden, som allerede er massakreret af den dødsdømte kapitalisme, til den globale bevægelse mod racisme og fremmedfjendskhed – om at stå sammen i denne altafgørende kamp for en klode, der er beboelig for alle.

 

Der vil være strejker og klimamarcher i slutningen af ugen. Lad os styrke dem, lad os opbygge en international, omfattende og radikal bevægelse for social retfærdighed og klimaretfærdighed.

 

Udtalelsen blev vedtaget af Fjerde Internationales Forretningsudvalg den 26. september

Oversat fra International Viewpoint af Leif Mikkelsen

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com