Et enigt forretningsudvalg i FH vender sig imod regeringens lovforslag om at afskaffe Store Bededag. Det er historisk usædvanligt, at en enig fagbevægelse ikke bare går imod en regering, hvor Socialdemokratiet deltager, men også aktivt indkalder til moddemonstration. En underskriftsindsamling ligeledes organiseret af FH har foreløbig givet 442.000 underskrifter, hvilket er det største nogensinde i Danmark. 

af SAPs Forretningsudvalg

Det er der selvfølgelig en grund til.

 

Ikke bare på grund af den usmagelige sammenstilling, at lønmodtagerne skal ofre en fridag, fordi der er krig Ukraine. Ikke bare på grund af, at arbejderklassen i forvejen oplever inflation og reallønsfald, mens industrien samlet set har kæmpe overskud. Ikke bare fordi stemningen i forvejen er, at vi ønsker mere frihed. Lovforslaget er et direkte indgreb i kollektive overenskomster på en måde, som aldrig er set før.

 

Utallige regeringer har i tidens løb grebet ind under overenskomstmæssige strejker og ophøjet forkastede mæglingsforslag til lov. Men det her sker i ”fredstid”. Glem skåltalerne om at respektere ”den danske model”, det handler om hvilke interesser man varetager i klassekampen. Og som altid om styrkeforholdet.

 

Styrkeforholdet

Fagbevægelsen har slet ikke den betydning og indflydelse på Socialdemokratiet i dag, som man f.eks. havde under storstrejkerne i 1956. Den daværende smedeformand Hans Rasmussen udtaler i sine erindringer, at hvis ikke DSF (De samvirkende fagforbund – datidens FH) havde været så valne i forhold til indgrebet, havde den socialdemokratiske statsminister H.C. Hansen aldrig grebet ind. Det gjorde han og udløste det tætteste, vi har været på en generalstrejke i danmarkshistorien. Dengang havde vi store industrier med stærke arbejdergrupper, høj organisationsprocent og en velorganiseret opposition i fagbevægelsen.

 

Det har vi ikke længere

 

Der er mange grunde til, at organisationsprocenten er lav. En af dem er, at folk ikke føler, at fagbevægelsen reelt bakker dem op længere. At de ikke formår at skaffe resultater, uden at de sælger ud af noget andet. Hvem slås for vikarerne, de prekære ansatte, de lavestlønnede uden overenskomst?

 

Fagbevægelsen har ikke været enige, men et flertal især omkring Metal har gang på gang sikret et ”ja” og dermed skubbet problemerne foran sig i mange år. Hele overenskomstsystemet bygger på, at man forhandler med bevidstheden om, at der findes en strejketrussel. Denne trussel bliver teoretisk, hvis den aldrig kommer i brug. Nu er det 25 år siden, der har været storkonflikt på det private område!

 

Styrkeprøven skal vindes!

Slaget om Store Bededag kan være det, som får folk op af sofaen, og har de først rejst sig, kan de måske finde på at bevæge sig. Det burde socialdemokratiske regeringsspidser være bevidste om, selvom folketingsgruppen efterhånden har et noget fjernt forhold til virkelighedens Arne og Anne. Måske har de glemt det i deres krisefortælling? Måske spiller de højt spil?

 

Måske ønsker de inderst inde at lukke munden på en medspiller, der er et irriterende og ”forældet” bump på vejen hen imod den effektive konkurrencestat. Og det vil jo ske, hvis en storkonflikt viser sig at afsløre fagbevægelsens vaklende grundlag.

 

Det må ikke ske!

 

Det er venstrefløjen i fagbevægelsens ansvar at få sat gang i den mobilisering, og det helt nede på gulvplan. Og vi skal have alle, også vores socialdemokratiske arbejdskolleger, med i den kamp. Som når BJMF kalder til aktion for at agitere i forhold til de udenlandske kolleger og fortælle dem, at der kan blive storkonflikt. Og som mange andre, der allerede er i gang med at forberede sig til en eventuel storkonflikt – blandt andet ved frit-lejde-ordninger og andre tilbud, der kan få organisationsprocenten op, også blandt de prekært ansatte.

 

Mød op til tillidsmandmøder og generalforsamlinger. Agiter for, at fagbevægelsen nu samler sig om fælles krav – ikke mindst en solid dyrtidskompensation. Agiter for, at industrien ikke skriver under, før byggeriet, transporten, HK m.fl. har forhandlet sig til et forlig. Hvad gør din fagforening for at forberede sig på storstrejke og inddrage medlemmerne i aktiviteter?

 

Det handler også om helt basalt at vinde stemningen på gulvet på din egen arbejdsplads. At skabe ejerskab til og opbakning om de krav om især inflationsdækning, der skal kæmpes for – så jeres arbejdsplads er klar til at bakke op og eventuelt deltage i en konflikt.

 

For Enhedslisten handler det yderligere om at levere det politiske skyts – både om virksomhedernes profitter (”Der er råd”) og regeringens omvendte Robin Hood-politik (topskattelettelser mv.). Og selvfølgelig også med kritik af SF’s forræderiske forslag: At regeringen bare “skal sige til fagbevægelsen og arbejdsgiverne i meget klare vendinger, at hvis I ikke selv kan finde arbejdsudbuddet i en trepart, så kommer vi til at gennemføre afskaffelsen af Store Bededag” (Pia Olsen Dyhr til Ritzau den 28. januar)…

 

Uanset om du er fagforeningsaktivist eller ej, så tag din nabo, din familie, din kollega med til demonstrationen søndag den 5. februar.

 

FH arrangerer gratis bustransport fra hele landet: Se her!

 

SAP’s Forretningsudvalg, den 1.februar 2023

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com