Forrige weekend løb det årlige Dansk Melodi Grand Prix af stablen på DR, hvor den danske repræsentant til Eurovision Song Contest skulle findes. Men i år er alt overskygget af staten Israels fortsatte deltagelse i den musikalske folkefest.

af SAPs Forretningsudvalg

Det er overskygget af de mere end 30.000 civile, hvor af mindst 13.000 er børn, palæstinensere, hvoraf mindst 13.000 er børn, som er blevet myrdet af den israelske besættelseshær siden oktober. De sidste 4 måneder har været de mest dødelige i Palæstina siden besættelsens start i 1948.

 

Det til trods insisterer DR og de øvrige medlemmer af European Broadcasting Union på, at Israel har en plads i verdens største musikevent. Det er en klokkeklar blåstempling af Israels folkemord i Gaza, og den forsvares med det klassiske slagord: ”Eurovision er ikke politisk.”

 

Israelske fortilfælde

Ud over at det er naivt at tro, at verdens største musikevent eksisterer i et vakuum, så findes der talrige eksempler på, at der er politik i Eurovision, og at Israel aktivt bruger Eurovision politisk. Som da Israel var værter for konkurrencen i 2019 og optog de såkaldte “postkort” på ulovlige bosættelser,. Og det var heller ikke tilfældigt, da deres vinder, Netta, fra scenen i 2018 sagde ”See you in Jerusalem!”, netop som USA var i gang med at anerkende byen som Israels hovedstad. Ligesom den israelske tv-station satte hårdt ind på at forbedre deres resultater efter en stribe af dårlige resultater, lige efter at besættelseshæren i sommeren 2014 dræbte over 2000 palæstinensere.

 

For konkurrencen er nemlig rigtig vigtig for Israel. Det er en fantastisk mulighed for at vise sig frem med sang og dans i stedet for med den palæstinensiske virkelighed: med check points, børn der fængsles uden grund, mangel på mad og vand, bombede hospitaler og skoler. Uden adgang til Eurovision scenen, er det meget sværere at gemme alle deres krigsforbrydelser væk.

 

Stop kulturel anerkendelse og legitimitet

Kulturelle boykots havde en stor effekt mod Sydafrikas apartheidstyre, for har man ikke længere adgang til den internationale kulturelle scene, så smuldrer selvopfattelsen hurtigt. Det er derfor, det er vigtigt at udelukke Israel fra events som Eurovision. Netop fordi den gennem 60 år har eksisteret som en kulturel anerkendelse af nationalstater, er det en sejr for de tidligere lande i Jugoslavien at deltage i egen ret, og en fortsat frustration for Kosova at blive nægtet deltagelse.

 

Derfor er det vigtigt at lægge pres på DR og EBU for at udelukke Israel fra Eurovision. Deltagelsen er en vigtig brik for den israelske stat til at opretholde illusionen om deres legitimitet som besættelsesmagt med ret til at udrydde den palæstinensiske befolkning. Og der findes næppe en større eller mere aktuel scene for hvidvaskning af de sidste 76 års krigsforbrydelser, ulovlige bosættelser og nedslagtninger af Palæstina og dets befolkning.

 

Socialistisk ArbejderPolitiks Forretningsudvalg, den 29. februar 2024

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com