content-picture.php

Amir Khadir fra Québec Solidaire indvalgt som medlem af delstats-parlamentet.

af Susan Caldwell

I slutningen af 2008 blev Amir Khadir fra det nye venstrefløjsparti Québec Solidaire (QS) indvalgt i Québecs delstatsparlament fra valgkredsen Mercier i Montréal. Med denne historiske sejr har QS etableret sig som en troværdig stemme for et ”alternativt Québec”. Selv om partiet i alt kun fik 3,8 procent af stemmerne, fik QS en markant fremgang i hele otte andre valgkredse. F.eks. fik kandidaten Françoise David næststørst opbakning i Gouin-kredsen med 32 procent af vælgerne i ryggen.

Québec Solidaire blev stiftet i 2005 med en feministisk, økologisk og anti-nyliberal platform, der også gik ind for et selvstændigt Québec. På denne måde smeltede to venstrefløjstendenser sammen; Option Citoyenne og Union des Forces progressistes, der selv var en omgruppering af flere venstrefløjsgrupper – herunder Gauche Socialiste eller Québec-afdelingen af Fjerde Internationale.

Partiet opstillede første gang til valget i 2007, hvor Amir Khadir og Françoise David begge blev nr. to i deres valgkredse og i alt opnåede 3,65 procent af de afgivne stemmer. QS blev imidlertid helt ignoreret af de engelsk-canadiske medier og udelukket fra delstatens afsluttende partilederdebat. Omvendt satsede QS selv på at være et parti orienteret mod de sociale bevægelser og ikke kun stemmeboksen. Dette viste sig at være en strategi, der gav fremgang på trods af forhindringerne.

Halvandet år senere blev der igen afholdt valg i Québec, denne gang i kølvandet af det canadiske valg i oktober 2008. Baggrunden var den samme, nemlig at en mindretalsregering øjnede mulighed for et flertal, idet det vigtigste oppositionsparti stod til et nederlag.

Gennem de sidste 30 år har de to partier PLQ (Parti Libéral du Québec) og PQ (Parti Québécois) skiftevis været i regering eller i opposition. Men ved valget i marts 2007 blev det højreorienterede parti ADQ (Action Démocratique du Québec) næststørst, mens PQ blev henvist til en tredjeplads. Det var i høj grad et protestvalg imod de to etablerede partier. Imidlertid tabte ADQs dominerende frontfigur Mario Dumont meget hurtigt troværdighed som det største oppositionsparti. Til gengæld øjnede Canadas konservative regeringsparti under Stephen Harper en mulighed for større opslutning i Québec, nu hvor de gamle dominerende partier var blevet ydmyget.

Nyvalget i 2008 gik dog helt anderledes end ventet. Med den laveste opslutning siden 1927 – 56,6 procent – opnåede det liberale PLQ lige præcis et knapt flertal med tre mandaters overvægt, mens ADQ gik kraftigt tilbage fra 41 til syv mandater. PQ gik frem fra 36 til 51 mandater og genvandt dermed andenpladsen. Dermed var den virkelige nyhed valget af Amir Khadir, den socialistiske kandidat fra det nystiftede venstrefløjsparti Québec Solidaire.

Links:
http://www.lagauche.com/lagauche/index.php
http://www.pressegauche.org/
http://www.quebecsolidaire.net/accueil

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com