Der er udsolgt til Enhedslisten Plan B-konference lørdag den 19. november, hvor hele den europæiske venstrefløj samles for at diskutere alternativer til EUs nedskæringspolitik.

af Åge Skovrind

Der vil deltage 150 repræsentanter fra venstrefløjspartier i de fleste europæiske lande. Dertil kommer omkring 100 medlemmer af Enhedslisten og andre interesserede, som har tilmeldt sig den åbne del af konferencen om lørdagen.

Vi spurgte Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, hvad Enhedslisten forventer at få ud af mødet.

”Det handler ikke så meget om at få noget ud af det, men mere om at være en del af en proces, hvor der er en voksende utilfredshed med EU, også på venstrefløjen, og især i Sydeuropa. Spørgsmålet er så, hvordan vi kan forandre udviklingen. En mulighed var den, man forsøgte i Grækenland, hvor man besluttede at føre en anden politik end den, EU ville. Men hvor svaret fra EU var, og det er citat fra Juncker (EU-Kommissionens formand, red.): ”Ingen demokratisk beslutning i noget EU-land kan ændre EU´s politik.” Den vej, som grækerne forsøgte, var plan A, og den blev lukket. Derfor er det nødvendigt med en Plan B, hvis man vil have et modsvar til EUs nedskæringer og liberalistiske politik.” Så konferencen er et forsøg på at udvikle en Plan B.

Hvorfor bliver konferencen holdt i Danmark?
”Der er tale om en række konferencer, og dette er den tredje. Den første fandt sted i Paris for knap et år siden, derefter mødtes venstrefløjen i Madrid, og vi sagde allerede fra starten, at vi også gerne ville stå som arrangør af et senere møde. Den næste foregår i Rom i marts 2017, 60 år efter Romtraktaten. Så der er tale om en proces, hvor venstrefløjen diskuterer og udvikler en Plan B, og ikke et møde, hvor vi bliver enige om et fælles svar.”

Hvad kan Enhedslisten bidrage med?
”Vi vil selvfølgelig præsentere vores holdninger, som de er vedtaget på årsmødet og bidrage med vores erfaringer fra folkeafstemningen og det at stå udenfor euroen. Vi har også ønsket at udbrede diskussionen i Skandinavien, og derfor står det svenske Vänsterpartiet som medarrangør, og vi har gjort meget ud af at inddrage partier fra hele Norden, også de lande, der ikke er med i EU. Det bliver mere omfattende og repræsentativt end de første to konferencer, med 150 udenlandske gæster.”

Hvad skal der ske på den lukkede af konferencen? Er det meningen, at der skal vedtages fælles udtalelser eller handlingsplaner?
”Nej, det er for tidligt. Forudsætningerne er ikke til stede for at beslutte konkrete positioner eller aktiviteter. Det handler om at komme videre i en proces, og forhåbentlig kan vi nå endnu videre i Rom til marts. Om søndagen har vi et møde med de udenlandske gæster, og hvor Enhedslisten folketingsgruppe, Europaudvalget og Hovedbestyrelsen er inviteret. Om lørdagen er programmet, at landene præsenterer forskellige synspunkter, og man får mulighed for at diskutere om særlige emner i workshops. Om søndagen er der mere lagt op til diskussion om vores opgaver, og hvad vi kan samarbejde om.”

Læs mere om Plan B-konferencen her

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com