I fraværet af en oplagt udfordrer til præsident Emmanuel Macron – ud over Front Nationales populistiske leder, Marine Le Pen – fik aktivister fra Europe Écologie-les-Verts (EELV) og La France Insoumise (LFI, ”Det Ukuelige Frankrig”) denne sommer en sjælden lejlighed til at udforske idéen om at samle de to partier omkring en enkelt kandidat til præsidentvalget i 2022.

af Claire Fairbrother

Foto: Eric Piolle, borgmester i Grenoble og medlem af De Grønne (Europe Écologie Les Verts – EELV)  CC BY-SA 3.0

 

Det er for tidligt at afgøre, om den begivenhed, der fandt sted fredag den 21. august, hvor Grenobles borgmester, Eric Piolle, dukkede op som gæst hos LFI’s leder, Jean-Luc Mélenchon, var andet end et stunt til ære for pressen.

 

Hvis man imidlertid lægger kynismen til side, bør denne meget offentlige idéudveksling mellem disse to meget højprofilerede politiske skikkelser, der kommer fra så forskellige ideologier og politiske rødder, ikke undervurderes.

 

Venskabet mellem de to mænd blev tømret sammen under Eric Piolles valgkamp om borgmesterposten i de Franske Alpers meget dynamiske og innovative hovedstad, Grenoble, i 2014. Den 41-årige økolog og tidligere direktør i Hewlett Packard førte en kampagne på grundlag af et fælles program omkring miljø og social retfærdighed og samlede medlemmer af byens civilsamfunds omfattende netværk og fem forskellige progressive partier, inklusive kandidater fra Jean-Luc Mélenchons LFI.

 

Ved præsidentvalget i 2017 opfordrede EELV og Eric Piolle vælgerne til at støtte Jean-Luc Mélenchon. I 2019 blev Grenobles borgmester og hans liste med kandidater på tværs af partierne genvalgt med et flertal på 53 procent.

 

Det 69-årige medlem af både Nationalforsamlingen og Europa-Parlamentet, Jean-Luc Mélenchon, har været socialist hele sit liv og er leder af France Insoumise med 70.000 medlemmer (se note), og han har en del erfaring som præsidentkandidat. I 2012 stillede han op for ”Front de Gauche”, et valgforbund mellem socialister, kommunister og to mindre venstrefløjspartier. Han kom ind på en fjerdeplads og fik 11 procent af stemmerne i første runde. I 2017 kom han ind på en tredjeplads med 19,58 procent af stemmerne. På grund af systemet med to afstemningsrunder nåede Mélenchon aldrig frem til den afgørende afstemning om præsidentposten. Kun de to kandidater med det højeste stemmetal i den første runde kan stille op til anden runde.

 

Siden 2017 er listen med kandidater fra Europe Écologie-les-Verts kommet ind på en tredjeplads ved valget til Europa-Parlamentet i 2019 med 13,47 procent af stemmerne. Ved lokalvalgene i marts i år bar en historisk grøn bølge fremgangen videre i 8 ud af de 10 største byer; bl.a. i Lyon, Bordeaux, Strasbourg, Tour, Annecy og for anden gang i Grenoble.

 

Det leder os frem til betydningen af, at Eric Piolle, borgmester af ”Alpernes hovedstad”, optrådte som gæst ved La France Insoumises sommerlejr fredag den 21. august. Jean-Luc Mélenchon gav sin ven en varm velkomst med disse ord: ”Hans tilstedeværelse her betyder én ting. Vi må frem til det grundlæggende. Ja, vi må selvfølgelig tale om det, vi er uenige om, men vi må også få mest muligt ud af det, vi er enige om”. Han tilføjede: ”Der er ingen tvivl om, at vi står i gæld til den historiske miljøbevægelse, men fra vores standpunkt kan man ikke opføre sig, som om man kunne få det hele”.

 

Med hensyn til lokalvalgene i 4 af de 13 regioner i 2021 foreslog Eric Piolle, at EELV og LFI skulle bevise, at ”vi kan vinde sammen”, hvortil Mélenchon svarede: ”Piolle er den eneste fra EELV, der siger, at det kan lade sig gøre”. Han vil imidlertid gerne gå endnu videre og tilføjede: ”Der er 13 regioner, vi ønsker, at det samme skal ske overalt”.

 

 

Hvad er så chancerne for, at en rød/grøn alliance mellem disse to umage politiske følgesvende kan opnå valgsejre i fremtiden ud over det kommunale niveau?

 

Det er klart, at LFI med sin disciplinerede demokratisk centralistiske opbygning, med veltrænede og hengivne kadrer, en karismatisk leder og anslået medlemstal på 500.000, er et venstrefløjsparti, der med fuld ret kan slå sig op på at have haft en opbakning på 7 millioner vælgere i den første runde af præsidentvalget i 2017. Det er et partiapparat, der er skabt for at vinde valg, og især præsidentvalg.

 

EELV er en meget mere løs organisering – mere som en miniføderation, der arbejder inden for den bredere og sammensatte miljøbevægelse. Det er svært at sige præcis, hvor mange medlemmer de har, idet folk konstant tilslutter sig, går ud og melder sig ind igen på internettet. Et tal på 10.000 medlemmer har været nævnt, men det kan være for lavt anslået.

 

Det, der gør EELV til en stærk organisation, er derfor ikke dens interne opbygning eller aktuelle medlemstal, men det stærke budskab om den nært forestående trussel om global opvarmning for de kommende generationer og dens græsrodsperspektiv.

 

Det har været rapporteret, at 36 procent af den franske befolkning støtter ”miljøbevægelsen”. Én af EELV’s største svagheder er fraværet af en anerkendt leder, der kunne have en chance for at komme ind på en andenplads i første runde af præsidentvalget i 2022 og håbe på at slå Emmanuel Macron i den anden runde.

 

Ved at føre sig frem som en potentiel præsidentkandidat fra EELV i 2022 og ved være blevet set i en aktiv dialog med lederen af La France Insoumise, er Eric Piolle på vej hen, hvor ingen fra miljøbevægelsen har været før. Hans meget synlige optræden på La France Insoumises sommerlejr og hans venskab med Jean-Luc Mélenchon er ikke bare en udfordring af hans egen partileder, det mere ”liberale” medlem af Nationalforsamlingen, Yannick Jadot, men det er også med til at lægge grunden for et økosocialistisk alternativ til den neoliberale kapitalisme og ”den sædvanlige politik”.

 

6. september 2020. Claire Fairbrother er økosocialistisk aktivist. Oversat fra London Green Left Blog af Poul Bjørn Berg.

 

Note:

Wikipedia angiver medlemstallet til 600.000, og et andet sted i denne artikel står der 700.000. Det er gratis at være “medlem” i “partiet”, som måske bedre kan kaldes en bevægelse. Red.

 

Læs mere

https://france3-regions.francetvinfo.fr/auvergne-rhone-alpes/isere/grenoble/eric-piolle-jean-luc-melenchon-aux-amphis-ete-insoumis-ensemble-on-peut-gagner-1864848.html

https://www.nouvelobs.com/politique/20200826.OBS32543/melenchon-montebourg-l-ecolo-eric-piolle-cultive-son-reseau.html

https://www.challenges.fr/politique/pour-sa-rentree-melenchon-tend-la-main-a-eelv-afin-de-continuer-a-peser_723915

https://www.leparisien.fr/politique/municipales-la-vague-verte-effet-vitrine-ou-acte-fondateur-29-06-2020-8344257.php

https://en-gb.facebook.com/ericpiolle/

https://melenchon.fr/

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com