Det er forbundet med politisk risiko at agitere på vegne af bude i et land, hvis regerende kommunistiske parti har lukket ned for faglig organisering og beder til, at forbrugerismen og serviceindustrien kan holde den økonomiske vækst i gang.

af Emily Feng

Menghzu. Foto: Labor Notes

 

Chen Guojiang kørte slalom gennem Beijings gader på en elektrisk scooter nogle gange med en halsbrækkende fart. Chen Guojiang leverede hver dag hundredvis af ordrer på take-away På sin vej optog han korte videoer, som dokumenterede de frygtelige konkurrerende arbejdsvilkår for Kinas op mod 3 millioner arbejdere, som anvender digitale platforme til udbringningsjobs. Mere end en gang har han opfordret til kollektive aktioner mod magtfulde e-handelsfirmaer med krav om bedre aflønning.

 

Det gjorde den 31-årige Chen – eller Mengzhu, som han er kendt som i brede kredse – til en af Kina få tilbageværende faglige aktivister.

 

Så forsvandt han i februar. I marts kom nyheden om, at han var fængslet. Hans arrestation var et slag for de spæde forsøg på at fremme arbejdernes rettigheder, der igen var begyndt at vække offentlig opmærksomhed under Corona-pandemien. Det afspejler også, at det er forbundet med politisk risiko at agitere på vegne af bude i et land, hvis regerende kommunistiske parti har lukket ned for faglig organisering og beder til, at forbrugerismen og serviceindustrien kan holde den økonomiske vækst i gang.

Bude i strejke

China Labour Bulletin oplyser, at antallet af registrerede strejker, hvor bude deltager, voksede fra 10 i 2018 til 45 i 2019. Først og fremmest handler det om lønnedgang. Registreringen af arbejdsulykker viser, at i 2018 var 121 bude involveret i trafikuheld, hvor 19 døde. Selvom protester fra udbringere af take-away faldt betydeligt sidste år pga. pandemien og massiv tilgang af nye bude, er der nu tegn på, at utilfredse ansatte har genoptaget kollektive aktioner.

 

”1. marts gik bude hos online-platformen Meituan i strejke for at protestere mod en nedgang i betalingen for levering i mindst to byer, Shenzhen og Tongxiang i Zhejiang. Der var endnu en strejke dagen efter blandt Meitun bude i Linyi, Shandong. 8.marts tog utilfredse kunder til Weibo for at klage over langsomme og ikke-leverede bestillinger. Det tyder på, at flere arbejdere var i strejke, selvom det er svært at få bekræftet, fordi det er følsomt at rapportere om social uro under Folkekongressen.”

 

Regeringens røde linje

“Hvad som helst, der har sammenhæng med arbejderens kollektive magt bliver betragtet som en trussel mod statsmagten,” udtaler Eli Friedman, professor fra Cornell Universitetet, som forsker i arbejderaktivisme. (Myndighederne) kan ikke acceptere en uafhængig fagforening eller noget som helst, der ligner selv den mindste smule en uafhængig fagforening. Det er den kinesiske regerings røde linje.”

 

I marts, næsten en måned efter han forsvandt, bekræftede myndighederne, at politiet havde fængslet Mengzhu for at starte skænderier og fremprovokere ballade – en bred anklage som almindeligvis bliver brugt til at fængsle småforbrydere og politiske aktivister.

 

Venner blev truet

Imidlertid bliver Mengzhus sag håndteret med en usædvanlig grad af hemmelighedskræmmeri. Kort efter at politiet havde bekræftet, at han ville blive tiltalt som kriminel, begyndte venner og sympatisører en indsamling til advokatregningen På få dage havde de fået omkring 150.000 kr. – men også sikkerhedspolitiets opmærksomhed. Agenter kontaktede hver enkelt af dem, der stod bag indsamlingen. De har bedt om at forblive anonyme, da de talte med NPR, fordi de også frygtede ubehageligheder fra statens side.

 

Mengzhus familie fortæller, at to betjente rejste fra Beijing til Mengzhus hjemby i Bijie, et område i den fjerne sydvestlige Guizhou-provins. De medbragte en besked om, at han var tilbageholdt på den lokale politistation i Beijings Chaoyang-distrikt, hvor Mengzhu boede.

 

Hans far Chen Wanhua fortæller, at de to politibetjente krævede, at han underskrev beskeden. Kopien, som han fik lov at beholde, havde tre linjer, som var mistænkeligt tværet ud, og han blev pålagt at aflevere originalen i en forseglet konvolut til den lokale politistation.

 

“Jeg har ingen ide om, hvad der stod på disse tre linjer”, siger den ældre Chen fra sit hjem i Bijie. Mengzhu risikerer en dom på op til 5 års fængsel.

 

Platformsbude

Mengzhus arrestation sker samtidig med, at platformsbude vinder stigende social anerkendelse i Kina for den vigtige sociale og økonomiske rolle, de spiller. Under den omfattende nedlukning, som blev gennemført under Corona-epidemien, blev bude en livline, idet de udbragte alt fra mad til medicin til millioner af mennesker, som var fanget i deres hjem.

 

Nogle af Kinas største private firmaer såsom Baidu, Alibaba og JD.com driver lukrative handels- og madplatforme, som har brug for bude til at trodse bytrafikken, ekstremt vejr og elevatorer ude af drift for at udføre bestillinger. Firmaerne har forsvaret det stramt styrede platformsarbejde med, at det har skabt nye jobs og en fleksibel kilde til biindtægter. Da udbringnings-firmaerne begyndte at brede sig for omkring for fem år siden, lå budenes gennemsnitsløn på omkring 10.000 kr. om måneden. Det var mere end dobbelt så meget som den normale gennemsnitsløn på det tidspunkt. Siden er lønnen ifølge en brancheorganisation faldet til omkring 5.000 kr.

 

Sidste år gennemførte budene 60 milliarder ordrer over hele Kina, ifølge regeringens statistikker.

 

Selv om mængden af pakker og ekspresudbringning af kaffe stiger, falder den gennemsnitlige betaling for hver ordre. NPR har beregnet, at firmaerne sidste år beskar betalingen pr pakke med 25 procent i gennemsnit. Arbejdere siger, at strammere leveringsfrister tvinger dem til hasarderet kørsel i Kinas trængselsfyldte gader. For sen levering udløser automatisk store bøder, som ikke står til diskussion.

 

Strejker

Nogle bude har forsøgt at organisere vilde strejker, hvor de krævede bedre aflønning og mindre udmattende arbejdstempo. “Arbejdere kan simpelthen blive udelukket fra at bruge (udbringnings) app‘en igen, fordi de har forårsaget nogle problemer for platformen,” udtaler Aidan Chau, en researcher for den Hong Kong-baserede ikke kommercielle China Labour Bulletin (CLB).

 

Strejker er imidlertid blevet sjældnere. CLB registrerede mindst 73 protester og strejker i platformsøkonomien i 2019, men kun 41 sidste år, da pandemien ramte lavtlønnede arbejdere hårdere. “Rigtigt mange nye arbejdere står overfor økonomisk hårde tider, så de er mere tolerante overfor disse arbejdsforhold,” siger Chau.

 

Mengzhus historie

Den hurtigtalende og streetsmarte Mengzhu forsøgte at vende denne udvikling. Titusinder bude og chauffører fulgte ham på sociale medier på Douyin, den kinesisk-sprogede version af video-delings netværket TikTok.

 

I begyndelsen var arbejdet som bud en måde at lægge en vanskelig barndom i Bijie bag sig – et område, der er berygtet for sin fattigdom. Hans mor forlod familien, mens Mengzhu gik i folkeskolen. Mengzhu droppede ud af skolen, da han gik i 5. klasse. Han forlod Bijie som 14-årig for at finde et arbejde i Kinas storbyer, som mange andre unge mænd fra hans landsby. Med en opsparing fra tidligere jobs som bud åbnede han to fastfood-restauranter i Beijing. Da det mislykkedes at få dem til at give overskud, vendte han tilbage til jobbet som bud og begyndte på video-blogging og blev involveret i faglig aktivisme. Han åbnede en butik, der solgte tilbehør til mobiltelefoner i Beijing. Han åbnede også et gratis herberg for bude, der var nye i byen.

 

Det er svært at organisere bude især indenfor restaurationsområdet. De er ofte freelance-ansatte eller arbejder for løse sammenslutninger af underleverandører, som så igen konkurrerer om prisen for at opnå ordrer fra større e-handels platforme. Udfordringerne frustrerede helt klart Mengzhu. Han beklagede sig over sine kolleger i en kinesisk podcast: ”For at sige det lige ud, så er bude en uciviliseret hob, som er ekstremt kortsynede,” klagede Mengzhu.

 

Regimet slog ned

Alligevel fortsatte han. Han postede video næsten hver dag, hvor han delte snapshots fra sine ruter, men også med andre uheldige bude eller ryttere, som de bliver kaldt på kinesisk. Han sagde gentagne gange, at målet er at skabe en kollektiv forståelse om, at vi står overfor de samme udfordringer. “Bude er menneskelige væsner også, ikke robotter, selvom systemet ønsker at få os til at ligne tandhjul i en maskine,” fortalte han seerne sidste forår, efter en stribe af medieafsløringer bragte sektorens krævende arbejdsforhold i offentlighedens søgelys.

 

Mengzhus profiler på sociale medier er blevet slettet efter hans arrestation i februar.

 

Til trods for den kinesiske stats socialistiske rødder er den ekstrem følsom overfor kollektive aktioner. Systemet er ledet af kommunistpartiet og driver en statsdrevet fagforening, men myndighederne har tidligere arresteret mange fagforeningsaktivister for at forsøge at starte uafhængige fagforeninger.

 

Mengzhu var ikke ubekendt med sådanne problemer. I oktober 2019 tilbragte han næsten en måned i fængsel for at forsøge at organisere en 3-dages strejke blandt Beijings udbringere forud for landets vigtigste online shopping helligdag:

 

”De kan gøre alt: arrestere dig, hænge dig op på kriminelle anklager, dømme dig til årevis i fængsel, og der sker ingen forandring,” berettede han sidste september om sit fængselsophold. ” Så tør andre bude stadig (klage)? Nuvel – jeg tør.”

 

13. april 2021

 

Amu Cheng bidrog med research fra Kinas Guizhou-provins.

 

Artiklen er oversat fra npr.org af Leif Mikkelsen

 

 

 

 

 

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com