Den 23. august 2008 døde Erik Jensen. Han var først og fremmest kendt for sit arbejde i foreningen Demos, for sin dokumentation af og aktiviteter mod den yderste højrefløj. Men Eriks engagement var større end det. En af dem, der kendte Erik Jensen helt tilbage fra 1960´erne, er Poul Møller.

af Poul Møller

Poul Møller er mangeårigt medlem af Socialistisk Arbejderparti og var allerede i 1960’erne aktiv i den lille gruppe danske trotskister. Her fortæller Poul Møller om de daværende trotskisters møde og efterfølgende samarbejde med Erik Jensen.

– Første gang, vi i kom i kontakt med Erik Jensen, var engang i midten af 1960’erne. Vi havde mistanke om, at der var kommet nogle agenter ind i vores gruppe. Derfor tog vi ud til Amager, hvor han boede dengang, og talte med ham om dette. Siden udviklede samarbejdet sig mere og mere. 

– Det første større samarbejde med Erik og andre eks-DKP’ere var i Vietnam-bevægelsen. Erik og andre var uenig med DKP’s partiledelse, som hældte til en bred kampagne af humanitær art, der skulle favne alt fra arbejdsgivere over Røde Kors-folk og til humanister. Den fløj, som trotskisterne og de ekskluderede DKP’ere tilhørte, gik ind for ubetinget støtte til vietnamesernes kamp mod USA’s imperialisme, og det førte til indsamlingen Giro 1616. Det blev starten på en bred bevægelse, som endte med, at selv DSU som landsorganisation tilsluttede sig Giro 1616.

– Vi havde også et snævert samarbejde omkring demonstrationerne mod Verdensbanken i 1970. Erik og hans folk var dygtige til at organisere demonstrationerne – hvor nogle af vores folk var mere udisciplinerede.

– Vi var enige med Erik Jensen om at se tingene i et internationalt perspektiv. Første gang vi mødte ham til demonstration i udlandet, var i februar 1968 i Berlin. De daværende trotskister arrangerede bustransport for op imod 200 danske deltagere, men i Berlin bad vi Erik om at overtage ledelsen af tropperne.

– Et vigtigt samarbejde havde vi også i Kasper Neergaard-sagen i 1971. Her havde Erik afgørende indflydelse på, at efterretningstjenesten blev afsløret.

– To agenter fra Politiets Efterretningstjeneste forsøgte at hverve Kasper Neergaard, som var tidligere medlem af den trotskistiske gruppe Revolutionære Socialister, blandt andet til at stjæle dokumenter fra den danske sektion af Fjerde Internationale. Agenterne blev fotograferet under et møde med Kasper Neergaard i Amsterdam. Agenterne stak af, men takket være Eriks kontakter med en journalist på Politiken blev historien offentliggjort, og agenterne blev identificeret.

– Det blev en politisk skandale, og justitsminister K. Axel Nielsen (S), måtte erkende fiaskoen: »Når det er musen, der fanger katten, kan man vist ikke tale om succes.« (Politiken 3.11.1971).

– Erik Jensens død er et meget stort tab, både politisk og organisatorisk. Han har ydet et uvurderligt bidrag til at dokumentere aktiviteterne og personkredsen på den yderste højrefløj, og deres intime samarbejde med politiets og hærens efterretningstjenester.

– Alle havde respekt for Erik. Få havde som ham så bred kontakt til mange forskellige grupper: Unge som gamle, autonome, journalister og politikere, fagbevægelsen, antiracister og mange flere.

– Antallet af fagforeningsfaner ved hans bisættelse er et vidnesbyrd om dette, ligesom alle hilsenerne fra hele det antiracistiske miljø, også fra provinsen og fra hele Europa.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com