Enhedslisten vedtog på sit årsmøde 5-6. oktober 2019 denne udtalelse om Baltic Pipe - en 200 km ny gasrørledning på dansk jord, som skal forbinde norske gasfelter med det danske og polske naturgasnet.

af Enhedslisten

Baltic Pipe er et fælles projekt mellem den statsejede virksomhed Energinet og det polske selskab Gaz-System med et etableringsbudget på omkring 6,3 mia. DKK for den danske del af projektet. Baltic Pipe består af 200 km ny gasrørledning på dansk jord, som skal forbinde norske gasfelter med det danske og polske naturgasnet.

 

Denne gasrørledning planlægges tilbagebetalt over 30 år, altså en periode hvor det danske gasforbrug skal udfases helt, og hvor den polske energiforsyning skal omstilles fra CO2-forurenende kulkraft til rene CO2-neutrale energikilder. De mange milliarder i omkostninger, over 6 mia. i Danmark og over 6 mia. i Polen, er penge, der bør bruges på udbygning af vedvarende energi i stedet. Det gør ganske enkelt chancen for at holde den globale opvarmning langt under 2 grader mindre, og derfor er Enhedslisten imod den.

 

Gasrørledningen er godkendt af energi-, forsynings- og klimaministeriet, så Enhedslisten vil først og fremmest fokusere på at støtte de folkelige mobiliseringer, der vil protestere mod byggeriet af rørledningen. I græsrodsarbejdet vil vi lade os inspirere af de folkelige protester, der før er lykkedes i at stoppe store miljøskadelige projekter. Modstanden mod skifergas i Nordjylland ser vi som et forbillede, hvor de sejrede med en skøn blanding af protestsange, civile ulydighedsblokader og bred folkelig modstand.

 

Vedtaget af Enhedslistens årsmøde 2019

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com