Højreekstremisternes storm på den amerikanske kongres skete ikke pludseligt eller spontant. Det var ikke kun resultatet af Donald Trumps lange kampagne med valgtyveri og gentagne afpresningsforsøg på at vælte valgresultatet. Uroen og mobiliseringen til Washington-marchen i de seneste uger har været en del af noget større.

af Socialistisk Politik/Sverige - udtalelse

Foto: Stormen på Capitol Hill den 6. januar 2021. Tyler Merbler. CC BY 2.0

 

Hvis ikke i en plan om direkte at erobre statsmagten og indsætte en autoritær regering, så at styrke og hærde den højreorienterede og nogle steder rent fascistiske bevægelse, der er vokset frem blandt de 70 millioner amerikanere, der stemte på Trump.

 

For disse fascistiske kadrer kan 6. januar betragtes som en generalprøve. Denne fandt sted i store dele af USA, hvor delstatsparlamenter og andre offentlige bygninger blev truet af bevæbnede Trump-tilhængere. I Arizonas hovedstad Phoenix blev en guillotine placeret foran delstatsparlamentet. I Atlanta måtte Georgias ministre og personale evakueres, da hundreder af bevæbnede mænd samledes. I Ohio og Californien blev Black Lives Matter-tilhængere og andre angrebet. Lignende rapporter kommer fra New Mexico og Oklahoma.

 

Selvfølgelig ligner Trumps løfte om aldrig at give op, men at opbygge sin bevægelse til fremtidige kampe, blot den besejredes ønsketænkning. Men hér finder vi dem, der tager ordene blodigt alvorligt og systematisk arbejder for at gøre dem til virkelighed.

 

Det republikanske establishment synes nu revet i stykker, og de fleste af dets repræsentanter i Senatet godkendte valget. Flere har åbent taget afstand fra Trump. Men der findes også højreorienterede radikaliserede dele, der danner bro mellem gadens fascistiske militser og stormtropper og den institutionelle magt på forskellige niveauer.

 

I skrivende stund er det ikke klart, hvorfor kongresbygningen i Washington med sine 2.000 faste politi- og sikkerheds-ansatte var så ubeskyttet, eller hvorfor Nationalgarden ikke blev tilkaldt på trods af de åbent erklærede trusler om masseprotester for at forstyrre godkendelsen af valgresultatet. Men det er næppe skudt helt forbi, at politiet og det militære USA rummer mange allierede med Trump.

 

Det er netop i historiske øjeblikke, at en sådan udvikling kan vendes. Det Demokratiske Parti er en fløj af landets borgerskab, og dette har ikke båret Biden til præsidentposten for at føre en politik i flertallets interesse. Han repræsenterer store virksomheder og den finansielle sektor og er i færd med at fylde sin fremtidige regering med repræsentanter derfra. Men med den yderste højrefløj midlertidigt kulet ned efter stormen i Washington og med præsidentens magt og Kongressen i sine hænder, har Biden ingen undskyldninger for fortsat højreorienteret politik, hvis han sættes under pres nedefra.

 

Og der er ingen tid til at spilde her.

 

Det amerikanske samfund skal straks sættes på benene for både de millioner af mennesker, der håber på lysere tider efter Trump-årene, og den brede del af arbejderklassen, der er blevet vildledt af den højreorienterede agitation. Fortsat ødelæggende nyliberalisme, massefattigdom og social forarmelse sammen med ubeslutsomhed over for Trumpismen og dens allierede vil give stormtropperne, vi så i aktion den 6. januar, lige den tid, de har brug for, til at forvandle generalprøven til det virkelige show. Denne kamp må også føres mod Biden og ledelsen af ​​Det Demokratiske Parti. Det sidste, de ønsker, er folkelige bevægelser med selvtillid, der kræver lighed, retfærdighed og velfærd. Vores håb knytter sig til de kræfter, der i de senere år har vist, at USA er så meget andet end bannerførere for storkapitalen og imperialismen – lige fra politikere af Bernie Sanders’ slags til aktivister i Black Lives Matter, mylderet af kampagner for sundhedsreformer og andre sociale reformer  til de socialistiske strømninger, som vejrer morgenluft i kølvandet på disse bevægelser.

 

7. januar 2021

Oversat fra Socialistisk Politik af Falle Hjort

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com